Ivica Tucak se nada kako će Joković i Bušlje i dalje igrati za reprezentaciju

 ANGELA WEISS Afp
SPORTCAST

Hrvatska nije odustala od dvojice ponajvećih igrača u povijesti: ‘Imamo plan za njihov povratak!‘

Reprezentacija će ovih dana dobiti još jedno pojačanje, rekao je izbornik. Dolazi sjajni Rus...
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 08. ožujak 2022. 16:27

Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju ove godine čekaju dva velika natjecanja. Krajem lipnja i početkom srpnja igra se odgođeno Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, a Split je domaćin Europskom prvenstvu između 27. kolovoza i 10. rujna. Vaterpolisti tako nastavljaju s velikim brojem natjecanja što je običnom navijaču definitivno previše.

"Teško je objasniti nekome tko ne prati toliko vaterpolo da se ove godine igra i Svjetsko i Europsko prvenstvo pa su se sjetili da se 2023. ponovo igra Svjetsko prvenstvo, pa se 2024. ponovno igra Svjetsko prvenstvo, pa se igra Europsko prvenstvo, kvalifikacije za Olimpijske igre, pa Olimpijske igre. To je potpuno van pameti", rekao je hrvatski vaterpolski izbornik Ivica Tucak u novom Sportcastu Sportskih novosti.

U studiju Hanza medije bio je i dugogodišnji vaterpolski novinar Sportskih novosti Dean Bauer, koji je nabrojao da danas vaterpolisti što u klupskom, što u reprezentativnom okruženju odigraju i 90-ak utakmica po sezoni.

"Prezgusnuti je kalendar tih natjecanja, igrači su maksimalno iscrpljeni, kako fizički tako i psihički. Prije 10-ak dana smo nas 10 trenera vodećih svjetskih reprezentacija održali jedan Zoom sastanak da pokušamo ljudima koji vode vaterpolo ukazati na nelogičnost odigravanja tako velikog broja utakmica. Prvi smisao sporta je fizičko i mentalno zdravlje igrača, a oni sigurno ne mogu biti zdravi s toliko odigranih utakmica", rekao je Tucak.

image

Ivica Tucak, Emir Fulurija i Dean Bauer

SPORTSKE NOVOSTI

Tucak je na klupi reprezentacije 10 godina, u tom razdoblju je osvojio 13 medalja. No, nikad se dosad nije susreo sa situacijom da mora sastavljati novu reprezentaciju. Naime, među 19 igrača koji se trenutno nalaze na pripremama 'Barakuda' nema čak 8 igrača koji su igrali na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Izuzetno je teško i ovo je za mene najteži posao dosad. Bilo je teških situacija i dosad, međutim ovo sada je velika smjena. Pandemija nas je poremetila u tome da imamo godinu dana manje za pripremu novog olimpijskog ciklusa, a ako hoćete igrači koji su otišli su bili godinu dana stariji u prethodnom ciklusu i to je značilo puno."

Na pripremama je i bivši ruski reprezentativac Konstantin Harkov, koji je prije godinu dana zatražio promjenu državljanstva, a to će se službeno ovih dana i ostvariti.

"Došlo je izlazno pismo Ruske federacije i čekamo pismo FINA-e, a to je pitanje dana. On će nam biti od velike pomoći. Bilo je podijeljenih mišljenja o tome zašto trebamo igrača sa strane. Mislim da onaj igrač koji sam izrazi želju za igranjem za Hrvatsku, vidi svoj život ovdje, vidi kroz našu momčad ostvarenje svojih ambicija, a igrač koji svojom kvalitetom može donijeti boljitak hrvatskoj reprezentaciji, ne vidim nijedan suvisli razlog da ga se ne uzme."

Harkov je veliko pojačanje na desnoj strani našeg napada na kojoj više nema Mara Jokovića, koji se oprostio od reprezentacije. No, Ivica Tucak ostavlja otvorenim povratak 34-godišnjeg Dubrovčanina u redove 'Barakuda'.

"Godinu dana prije Tokija smo dogovorili da će igrati do OI u Parizu, ali je nakon ovog ljeta rekao da osjeća potrošenost. Fenomenalno je to objasnio rekavši kako ne može biti dio reprezentacije ako ga se tjera na nešto, odnosno da ne želi odrađivati reprezentaciju. To moraš prihvatiti, ali gledajući što bi nam on dao za reprezentaciju, ponovno sam sjeo s njim i pokušao ga nagovoriti da se vrati u reprezentaciju. Mi smo ostavili ta vrata otvorena, a moja želja je da se vrati djelomično s obzirom na njegove godine. Ako bi se vratio, ove godine bi igrao samo Europsko, ne i Svjetsko prvenstvo te nakon toga Olimpijske igre u Parizu. Žrtvovali bi nastupe za svjetska prvenstva. Ako bude imao želju i volju, vrata za povratak u reprezentaciju su mu otvorena".

image

Ivica Tucak

SPORTSKE NOVOSTI

Slična je situacija i s Androm Bušljom, kapetanom koji se također oprostio od reprezentacije, ali je u jednom intervjuu ovih dana rekao kako izbornik ima njegov broj, pa ako ga bude trebao...

"Odmah u avionu iz Tokija razgovarao sam s Androm. On je rekao da više ne osjeća tu želju i strast što je potpuno razumljivo i prihvatljivo. Ja kao trener sam morao prihvatiti da oni više ne mogu. Ako Andro iskaže želju i volju, ja imam njegov broj, on ima moj, a njegove kvalitete su neupitne. Uvjeren sam da on još može odraditi Europsko prvenstvo u Splitu i Olimpijske igre u Parizu. Ja sam uvjeren da on može igrati na vrhunskoj razini još četiri godine."

Tucak je u Sportcastu naglasio kako nije osjećao potrebu za odlaskom nakon par loših rezultata te da će ostati na čelu reprezentacije dok bude imao podršku iz Saveza.

"Moraš prihvatiti kritike da bi bio bolji. Ja sam sigurno griješio jer da nisam ne bi ni mi tako izgledali, ali me smeta da jedini mi od najvećih reprezentacija nemamo pravo na godinu-dvije bez medalja dok su sve druge reprezentacije imale puno dužu krizu", rekao je Tucak.

Tko je od europskih trenera bojkotirao inicijativu za manji broj igrača, koji igrači su budućnost hrvatske vaterpolske reprezentacije, što Tucak misli o rezultatima domaćih klubova ove godine i još puno drugih vaterpolskih tema obradili smo u novom Sportcastu. Pogledajte naš cijeli Sportcast:

Linker
20. travanj 2024 06:45