TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NOĆ ZA PAMĆENJE

Hrvatska po drugi put u povijesti postala prvak Europe! Mađari pali u paklu Spaladium Arene

Cijeli je Split i cijela Hrvatska na nogama! Barakude u Spaladium Areni došle na krov Europe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. rujan 2022. 21:43

HRVATSKA - MAĐARSKA 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2)

HRVATSKA: Bijač 9 obrana, Bašić 1, Burić 3, Bukić, Harkov 3, Vrlić, Fatović, Krapić 1, Lazić, Biljaka, Žuvela, Marinić Kragić 2(2), Popadić, Zović, Kržić.

MAĐARSKA: Vogel 5 obrana, Zalanki 2, Angyal, Jansik 2(1), Konarik, Nemet 1, Manhercz 1(1), Levai, Nagy, Molnar 2, Burian, Fekete. V. Vigvari 1, Agh, Vadovics.


"Ta divna splitska noć, u bazenu Barakude, slave pobjede i golove lude...".

Tuckovi jurišnici, dečki koje nitko skoro pa nije poznavao prije dva mjeseca, dva tjedna. Nitko osim članova obitelji i nekoliko vaterpolskih fanatika. Dobro, sada malo i pretjerujemo, iako ne previše.

Ta i takva vaterpolska Hrvatska, te i takve Barakude su prvaci Europe. Najbolji na Starom kontinentu.

Utakmica broj 13 Hrvata i Mađara na europskim prvenstvima. To je bilo sinoćnje finale u Spaladiumu. Prije te 13., Mađarska je imala čak 10 pobjeda, mi jednu. Nekome je 13-ta morala donijeti nesreću.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Otvorio je sjajno u 3. minuti, nakon obrana obiju momčadi, Konstantin Harkov. Strijelac odlučujućeg gola u polufinalu dao je prvi u finalu. I to baš onaj, onakav, kakvim ga znamo iz najboljih izdanja, još tamo iz Mladosti prije više od godinu dana. Munjevito, lopta "šiša" vodenu pjenu, s jednog vanjskog. Na našeg je ljevaka odmah uzvratio mađarski, najbolji njihov, Gergo Zalanki za 1:1. Sredinom četvrtine Mađari su pokazali munjevitost. Kontrom su izbacili Molnara skoro pa u zaleđu, 1:2. Potom je slijedila odlična, perfektna asistencija Bašića s igračem više na drugu vratnicu i munjevitu reakciju Rine Burića.

Proslijedio je, ali šutem, loptu u desne rašlje. Pogodak za 2:2. Relativno slično, ponovo s igračem više u sljedećem je napadu Hrvatska opet povela. Sada je asistent Žuvela, a na vratnici kapetan Krapić i silna radost, prštenje energije nakon gola - 3:2. Red je na Mađarsku, ponovo na Erika Molnara, s desnog krila koju je provukao loptu ispod Bijačeve ruke. Kakva prva četvrtina!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Šest golova, sve u egalu, rapsodija akcija, šuteva... U biti, ne čudi baš ništa. Kad vaterpolo igraju ove dvije nacije, to nikad nije ružno, a rijetko kada i dosadno.

Ono što je bilo dobro da su rano, početkom druge dionice trojica Mađara imala po dvije osobne, od toga je jedan, branič Adam Nagy koji u Splitu igra svoje najbolje u karijeri. Nije bilo baš idealno što je relativno razbranjen mađarski vratar Soma Vogel. Druga četvrtina je donijela demonstraciju obrambene moći obiju momčadi. Gledatelji jasno najviše vole golove, oni su bit vaterpola, ali valjalo je uživati u brzoj preobrazbi napadačke u obrambenu formaciju, a poglavito u hrvatskoj igri s igračem manje. Blok vanjske linije, iskakanje, pomaganje, potpuno zaustavljen Manhercz, onaj koji nam je u Tokiju na OI ‘uvalio‘ 7 komada. No, nije do izražaja došao ni Zalanki, Jansik... Poslušali su igrači izbornika Tucka, nisu dopuštali ‘bombardiranje" po Bijaču. Kada smo kod Marka, on je u drugoj baš četvrtini "spusti roletu" - 5 obrana u ovoj dionici.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Obrambeno do savršenstva odigrana igra Hrvata koji su cijelih 8 minuta ostali bez gola. Mađarski igrač više u poluvremenu 1-4. Bit će i 1-5 početkom treće. Zato je Kosta Harkov "vruć". Strijelac jedinog gola u drugoj četvrtini, a početkom treće s igračem više, "navlači" na sebe lijevu stranu mađarske obrane, asist na drugu vratnicu gdje se izvija Burić za plus 2 odnosno 5:3. Daleko je ipak do kraja i malo je to za pomisao o slavlju kada se igra protiv Mađarske. Dokazali su nam (a nisu baš trebali, ako ćemo iskreno) centar Molnar pa onda Manhercz iz peterca (5:5).

Ukoliko smo za Harkova napisali da je "vruć", onda je Burić "gorio". Upravo su ova dvojica do kraja treće dionice poslali vratara Somu Vogela među somove. Opet, s druge strane odlično pogađaju Konarik i Vigvari. Oba gol s lijeve strane. Nakon druge četvrtine u kojoj kao da su napadači odnosno strijelci uzeli predah, treća je opet donijela "poplavu golova". No, ukupno - plus 1. Tako smo ušli u zadnjih osam minuta. Posljednju četvrtinu finala i Europskog prvenstva.

U tim posljednjim minutama su Mađari bitno pojačali obrambenu agresivnost, krenuli sa zonskim presingom, ali i pritiskom na sredini bazena. Bitka u vodi i onda presudni trenuci - peterci, ali ne u nadoknadi vremena. Iako, koliko ih je bilo...

Peterac prvi - JMK. Gol dakako - 9:8! Vrijeme 02.47 do kraja. Pola minute kasnije, peterac za Mađare - greda! Preplašio se Krisztian Bijača. Nekoliko sekundi kasnije, 02.07 minuta do kraja Fatović je u kontri iznudio peterac. Izvođač je, ha... JMK, dakako. Jerko Marinić Kragić. Gol za 10:8, to je jako, jako blizu pobjede. Ma daj, što pišemo... To je pobjeda!! Hrvatska je zlatna, Hrvatska je najbolja, Hrvatska je prvak Europe!


Prijenos uživo:

HRVATSKA - MAĐARSKA 10:9

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ, KRAJ, KRAJ, HRVATSKA JE EUROPSKI PRVAK! BRAVO, BARAKUDEEEE!!!

ČETVRTA ČETVRTINA

8‘ - U posljednjoj sekundi vratar Vogel dobio je loptu i gađao po golu preko cijelog bazena, ali čudesni Bijač nije se dao iznenaditi! Gotovo je, Hrvatska može slaviti, europski smo prvaci!!!

8‘ - Bijač brani zicer 30 sekundi prije kraja! Ali bit će peterac... Janšik zabija za 10:9. Hrvatska ima zadnji napad i 30 sekundi! Isključenje Mađara, imamo 20 sekundi, igra se preko cijelog bazena. Time-out zove izbornik Tucak. Nastavlja se drama...

7‘ - Promašuje Janšik minutu i pol prije kraja! Bukić ide u kontru, ali ne uspijeva zabiti...

6‘ - Pogađa Marinić-Kragić još jednom iz peterca i odvodi Hrvatsku na plus dva! Dvije minute i sedam sekundi do kraja... Mađari zovu time-out.

6‘ - Manhercz iz peterca pogađa gredu! Strašna drama u Splitu... Kontra Barakuda i Žuvela uspijeva izboriti novi peterac!

6‘ - Marinić-Kragić zabija iz peterca za 9:8! Dvije minute i 40 sekundi do kraja... Publika je u deliriju!

5‘ - Peterac za Hrvatsku, izborio ga je Fatović!

4‘ - Pogađa Harkov gredu, a nakon njega i Marinić-Kragić vratnicu.

3‘ - Još jednom taj neugoni Janšik! Sada je sijevnula kontra, a onda Mađar pogađa gredu... Sreća je pomazila Barakude!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

2‘- I opet prijeti Janšik, ali Bijač upisuje svoju sedmu obranu!

2‘ - Ispravlja Janšik svoju pogrešku, nakon dobre uigrane akcije zabija za 8:8.

1‘ - Janšik je krenuo prerano pa je lopta pripala Luki Bukiću. Dobro je to, osim prvog napada, i iz razloga što Mađari sad nisu mogli iskoristiti pravo na igrača više.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

TREĆA ČETVRTINA (4:4)

8‘ - Baaaašiiiiiiić!!! Bomba u rašlje i vodstvo na samom kraju treće četvrtine! Idemo s prednošću u posljednju četvrtinu...

8‘ - Šteta, šteta... Nitko nije išao u blok i (pre)lagan gol zabija Vigvari za 7:7. Nikako da se odvojimo, i dalje se igra gol za gol.

7‘ - Bomba Harkova! Treći njegov pogodak za 7:6!!!

6‘ - Konarik važe Bijača i pronalazi bliži kut za 6:6.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

5‘ - Buriiiiiiiiić! Sjajni Fatović navukao je sve na sebe i pronašao Burića koji iz blizine probija mađarskog vratara za novo vodstvo!

5‘ - Uhhh, malo je nedostajalo... Bašićeva ‘žabica‘ odsjela je na gredi.

4‘ - Vrlić radi prekršaj na Angyalu za pet metara. Iz peterca pogađa Manhercz za novo izjednačenje - 5:5.

3‘ - Promašuje Marinić-Kragić, ali srećom promašuje i Manhercz na suprotnoj strani.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

2‘ - Šesta obrana Bijača, i to kakva! Zalanki je silovito opalio, izgledalo je kao da sigurno ide u mrežu, a onda se odnekud stvorila Bijačeva ruka... Strašna, strašna obrana!

1‘ - Opet ekspresno Mađari uzvraćaju, Nemet zabija za 5:4. Vrlo, vrlo teška utakmica, dostojna velikog finala...

1‘ - Hrvatska vodi 5:3! Kakva asistencija Harkova za Burića koji s pola metra zakucava u mrežu za dva razlike Barakuda!

1‘ - Hrvatska ima prvi napad, brži je Luka Bukić od Buriana.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vrlo teška bitka odvija se u Spaladium Areni, neugodni Mađari u jednome su trenutku i poveli, no vratile su se Barakude sjajnom kombinatorikom Bukića, Žuvele, Harkova, Bašića i drugih... Razbranio se Bijač na golu, bacio Mađare u očaj, a valja istaknuti i čudesnu splitsku publiku koja nosi Barakude prema povijesnoj medalji u finalu Eura.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

DRUGA ČETVRTINA (1:0)

8‘ - Bijač je uvjerljivo prvo ime ove četvrtine, ostavio je Mađare bez gola. Jedan je zabio Harkov i s 4:3 ide se na odmor... Sjajno izdanje Barakuda u finalu!

7‘ - Razbranio se Bijač! Treća njegova uzastopna obrana... Ali nažalost Fatović na drugoj strani pogađa vratnicu, malo je nedostajalo!

6‘ - Bijač ponovno brani!!! Konarik je sa samo jednog metra uputio oštar udarac koji je Marko Bijač refleksno skinuo...

5‘ - Bijač brani s igračem manje! Ovo je bilo strahovito važno...

4‘ - Harkoooooooov!!! Lijepo je pričekao da Vogel ‘sjedne‘ i potom neobranjivo pogodio za 4:3!

3‘ - Harkov i Bukić s nekoliko su dodavanja izvozali mađarsku obranu, da bi na kraju šutirao Bukić... Lopta se od grede i Vogela odbila u gol, ali praktički na gol-liniji. Provjeravalo se tehnologijom je li cijelim obujmom prešla tu imaginarnu liniju i na kraju je procijenjeno da nažalost nije.

2‘ - Bašić je nezgodnom ‘žabicom‘ pokušao iznenaditi Vogela, međutim dobro se snašao mađarski vratar...

1‘ - Mađari će imati prvi napad, brži je bio Vigvari od Luke Bukića.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

PRVA ČETVRTINA (3:3)

8‘ - Ekspresno uzvraćaju Mađari preko Molnara za 3:3. Nema vremena za novu izrađenu akciju i ovim se rezultatom ide na prvi predah.

7‘ - Kraaapiiiiiiiiić!!! Žuvela je krasno proigrao Ivana Krapića koji isprve, kao maloprije Rino Burić, pogađa iz blizine za 3:2!

5‘ - Strašna akcija Barakuda! Bašić je pronašao Burića koji gađa isprve i probija Vogela za za 2:2!

4‘ - Sada je pak isključen Bašić, a onda Erik Molnar zabija za 2:1.

3‘ - Biljaka je isključen, a onda Zalanki pogađa za izjednačenje.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

2‘ - Harkooooov!!! Probija izvana mađarskog vratara za 1:0!

1‘ - Po jedan promašaj s obje strane, a onda je i Harkov šutirao, nakon nove sjajne akcije Barakuda, ali ga uspješno blokiraju Mađari...

20.30: Počinje spektakularno finale u Spaladium Areni! Sretno, Barakudeeee!!!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Linker
22. veljača 2024 00:44