Andro Bušlje zabio je čak pet golova
 MARCEL TER BALS Orange Pictures
KVALIFIKACIJE ZA OI

Hrvatska razbila Njemačku, za polufinale igra protiv momčadi u kojoj su dva Hrvata, a izbornik je Srbin

U posljednjoj utakmici grupne faze hrvatski su vaterpolisti slavili s čak 14 razlike protiv Nijemaca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. veljača 2021. 21:53

HRVATSKA - NJEMAČKA 22:8 (5:3, 6:2, 5:1, 6:2)

ROTTERDAM - Plivalište Zwemcentrum. Bez gledatelja. Suci: Toffoli (Brazil) i Dykman (Kanada).

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović 1 (1), Lončar 3, Joković 2 (1), Bukić 3 (1), Vukičević 4, Bušlje 5, Miloš 1, Vrlić 1, Burić 2 (1), Garcia, Popadić (5 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

NJEMAČKA: Schenkel, Božić, Van der Bosch, Real 2, Schulz, Jungling 1, Strelezkij 1, Gielen, M. Stamm 1, Ćuk 1, Restović 1, Schütze 1, Thom (4 obrane). IZBORNIK: Hagen Stamm.

PETERCI: Hrvatska 4-4, Njemačka -. OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 9, Njemačka 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Gielen (23), Real (29), Macan (30). REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8-8, Njemačka 3-9 (33%).

------------------------------------------

Barakude će u petak od 18 sati i uz prijenos na HTV 2 igrati, kako se dalo i za pretpostaviti, s reprezentacijom Gruzije u četvrtfinalu predolimpijskog turnira u Rotterdamu. Svi su parovi četvrtzavršnice, pa tako i naš, načelno bili znani neposredno prije početka utakmice Hrvata i Nijemaca. Dakle, za ulazak među četiri u najvećoj europskoj luci valjat će prebroditi solidne, ali ipak ne baš i predobre Gruzijce.

Riječ je o reprezentaciji koja je u biti i sastav cijelog jednog kluba, Dinama iz Tbilisija i to im je jedna od temeljnih odlika. Uigranost. Osnovnu snagu čine naturalizirani igrači od kojih su dvojica Hrvata. Veterani, Splićanin Marko Elez (40), sjajan pucač, te Zagrepčanin Marko Jelača (38), branič ponikao u Medveščaku, s iskustvom igranja i u Primorju, Italiji itd. Obojica su već 10-ak godina gruzijski reprezentativci.

Jednako kao i ljevoruki Novosađanin Boris Vapenski, a osobito je zanimljiv i kvalitetan centar, inače Talijan Fabio Baraldi (31), bivši član Settebella. Gruzija je inače od Nove godine promijenila izbornika, kada je Revaza Čomakidzea, nekoć sidraša Mladosti, na klupi zamijenio Srbin Dejan Stanojević. Solidna momčad, ne i više od toga, te bi u biti trebala biti posljednja provjera za subotnje polufinale u kojem nas, gotovo je sigurno, čekaju Crnogorci. Za pretpostaviti je da će oni u četvrtfinalu biti bolji od Nizozemaca.

Glede utakmice s Nijemcima, tu se skoro pa i nema što za dodati. Njemačka je prije turnira ostala bez trojice igrača iz prvih 7 zbog ozljede. Zbog korone im je tijekom priprema propao jedan turnir (u Podgorici) i jedan sparing (s Brazilom). Uz sve, kvalitetom su vrlo, vrlo tanki. Sve što su učinili su dva poravnanja na početku (1:1 i 2:2), s tim da je ono prvo izjednačenje i opet izveo jedan Hrvat, zagrebački centar u njemačkoj vrsti Mateo Ćuk.

Za Nijemce je hrvatska igra jednostavno prelucidna, odveć brza, s puno uplivavanja s vanjskih pozicija pa do ispred gola. To između ostalog pojašnjava malo veći broj peteraca za Hrvatsku. Obrambeno su Barakude bili enigma za Njemačku. Pobjednik je odlučen već početkom druge četvrtine nakon golova Jokovića iz peterca, te Bušlje s igračem više za 7:3. To je bilo inicijalno odvajanje, ali već i tada je bilo jasno da će utakmica završiti na više od 10 golova razlike.

Kako je vrijeme odmicalo, prednost je rasla. Mali je show izveo naš kapetan Andro Bušlje u zadnjih 50 sekundi druge četvrtine. U toliko je vremena prvo dao jedan gol (10:5), pa je u obrani presjekao napad Nijemaca, da bi onda pet sekundi prije kraja te dionice postigao i još jedan gol (11:5). Dosta dobro za 35-godišnjaka koji je doslovno pola života među Barakudama, od 2005.

Od petka slijedi eliminacijski dio...

Linker
07. svibanj 2024 09:15