Loren Fatović

 DAVOR PONGRACIC Cropix
VELIKI PEH

Hrvatska reprezentacija doživjela težak udarac: Na Svjetskom prvenstvu igrat će bez ponajboljeg igrača

U Italiji je ozlijedio desnu šaku, morat će na operaciju, slijedi mu dulja stanka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. svibanj 2023. 16:31

Težak udarac za Barakude, za izbornika Ivicu Tucka. Naime, u ljeto 2023. koje nosi Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, a za koje pripreme počinju za okvirno dva tjedna, hrvatska je reprezentacija ostala bez jednog od najboljih, udarnih igrača. Bez jednog od petnaestorice koji su u Splitu osvojili europsko zlato, u konačnici bez igrača koji je neizostavni dio reprezentacije od svjetskog zlata u Budimpešti 2017.

Loren Fatović je teško ozlijeđen. Lom nosa u finalnoj seriji za naslov prvaka Hrvatske protiv Jadrana je ništa u odnosu na ono što je uslijedilo početkom posljednje utakmice u skupini Lige prvaka, protiv Brescije u gostima. Ozlijeđena je desna šaka, možda ipak i malo više od loma prsta jer će morati na operaciju, slijedi mu i dulja stanka...

- Loren ima tešku ozljedu desne šake, nakon operacije u ponedjeljak mu slijedi oporavak od 2-3 mjeseca, to je sigurno - rekao je izbornik Ivica Tucak tijekom konferencije za novinare održane u petak u zagrebačkom hotelu Zonar.

- Dugo sam pričao s Lorenom baš jutros (petak), barem pola sata. Njemu je najteže, on bi pod svaku cijenu želio nastupati, ali jasno da u ovakvoj situaciji to je ipak neostvarivo. Nažalost, to je velik udarac, falit će nam puno. Nažalost, skoro da nema natjecanja na kojem nismo imali problema, izostanaka nekog zbog ozljede ili bolesti. Oni koji me poznaju jednako tako znaju da nisam nikada, pa neću niti sada kukati.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Udarac za Hrvatsku, ali još veći sigurno za Jug Adriatic osiguranje za završni turnir Lige prvaka u Beogradu koji je na rasporedu već sljedećeg tjedna. Loren nije samo kapetan, već i ponajbolji igrač Dubrovčana koji je ove sezone na sebe počeo preuzimati u većoj mjeri ulogu organizacije igre, napada, pa čak donekle i promijenio poziciju. Odnosno, nije isključivo igrač lijeve strane već je u klubu više srednji vanjski, razigravač, asistent. U reprezentaciji je pak jedan od najbržih plivača, stalna prijetnja suparniku za protunapad. Sada će izbornik Tucak tu morati ponešto modificirati lijevu stranu koju su godinama činili uigrani tandem Bukić - Fatović.

Zato je povratnik u reprezentaciju Ante Vukičević iz Marseillea koji je posljednji put igrao za Hrvatsku prije malo manje od godinu dana na SP u Budimpešti, da bi ga od EP u Splitu udaljile zdravstvene tegobe. One su sada srećom iza njega.

- Razgovarao sam s Antom uoči okupljanja oko Nove godine i tada me izvijestio da se još nije osjećao tjelesno spremnim. Tada smo imali načelni čak dogovor "preskočiti" ovo ljeto, ali kako se dogodilo ovo s Fatovićem, odmah sam se našao s Antom, a on se momentalno stavio na raspolaganje. Nisam drugo ni očekivao. Radi se o sjajnom momku koji je dao i dosad već puno za reprezentaciju i naravno da mi je drago što je Ante ponovo s nama.

Zanimalo nas je još jedno ime kojeg nema na popisu. Branič Hrvoje Benić. Bio je zvan minule zime za zagrebački turnir Svjetskog kupa, ali je tada zbog ozljede otpao.

- Moja je želja bila da i Benić bude s nama, ali nazvao me prije desetak dana i rekao da ima i dalje zdravstvene probleme s ramenom, te se ne osjeća spremnim da bi mogao proći pripremni ciklus. Mislim da je to pošteno i korektno od njega. Pratit ćemo razvoj stanja dalje. Benić je bio naš član i na SP u Gwangjuu 2019. i na EP u Budimpešti 2020. neposredno prije pandemije.

Toliko o igračkom kadru. Glede ovoljetnih obveza, imperativ je na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki (druga polovica srpnja) uči u finale! Naime, samo finalisti SP u Japanu će izboriti izravan nastup na OI u Parizu.

- Možda malo nepošteno da recimo osvajač bronce na SP ne bude nagrađen odlaskom na olimpijske igre, ali tako je kako je. Nije prvi put. Mislim da se svi sjećate one drame predolimpijskih kvalifikacija u Rotterdamu, uoči Tokija. To si nikako ne bi želio ponovo priuštiti i zato ćemo dati sve od sebe kako bi taj teret olimpijskih kvalifikacija skinuli s leđa u Fukuoki. Lagano neće biti nimalo. U skupini smo s Mađarskom, Japanom i Argentinom i tu želimo biti prvi. Ne uspijemo li, budemo li drugi, tada nam slijedi pakleno težak raspored jer bi onda u osmini finala išli na Španjolsku, Srbiju, možda Crnu Goru. U četvrtfinalu Grčka ili SAD. Zapamtite, SAD jest i bit će silno jaka momčad, a nikako ne bih podcijenio ni domaćina Japan - rekao je izbornik Tucak.

Na ovu se temu nadovezao i Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a koji je apostrofirao europske momčadi.

- Španjolska i Italija imaju danas vjerojatno najjače reprezentacije u zadnjih 20 godina. Tu smo onda mi i Mađari kao finalisti EP u Splitu, pa imate Grčku koja je brončana iz Tokija, ali i sa SP u Budimpešti, zatim Srbija, Crna Gora, pa i Francuska. Ne sjećam se jače ili teže konkurencije.

Vjerujući i nadajući se finalu Fukuoke, a to onda znači olimpijskoj vizi, valja spomenuti kako se u slučaju neuspjeha po tom pitanju u Japanu, Igre u Parizu mogu ostvariti osvajanjem naslova prvaka Europe u Izraelu, u Netanyi u siječnju 2024. Ne uspije li niti to, tada u veljači već slijedi i novo SP u Dohi koje će ponuditi još 4 mjesta za Europu.

Linker
16. travanj 2024 23:55