GORAN MEHKEK Cropix
NIJE BILO PROBLEMA

Hrvatska u četvrfinalu Svjetskog prvenstva! Mlade Barakude spektakularnom pobjedom najavile okršaj sa Srbijom

Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. lipanj 2023. 16:12

JAPAN - HRVATSKA 12:21 (0:5, 4:8, 7:5, 1:3)

OTOPENI - Gradsko plivalište. Suci: Bender (Njemačka) i Carney (Australija).

JAPAN: N. Kano, Kitanaka 1, Sako, Ogihara 5 (3-3), Inoue, Jo, Fukuda 1, Ura, Takeuchi 3, K. Kano 1, Sasaki, Moriya 1, Yasuda. TRENER: Shota Hazui.

HRVATSKA: M. Čubranić (9 obrana), Burđelez 2, Ljepava 1, Bušić 2, N. Burburan 4 (1-1), Mozara 1 (1-1), N. Čubranić 3 (2-2), Radan, Pavlić 2 (1-1), Zvono 2 (1-1), Tončinić 1, Stojanac 3, Đula (6 obrana). TRENER: Igor Hinić.

PETERCI: Japan 3-3, Hrvatska 6-6. OSOBNE POGREŠKE: Japan 11, Hrvatska 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Jo (18).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Japan 5-6 (83%), Hrvatska 1-5 (20%).

Hrvatska se s lakoćom i ekspresno plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva za vaterpoliste do 20 godina u rumunjskom Otopeniju. Nije baš ni bilo neke velike sumnje da naši mladići nisu bolji od Japanaca, jedino što nas je ugodno iznenadilo baš ovako uvjerljivo, rezultatski visoko "razmontiranje" kvalitetom oskudne momčadi s azijskog Dalekog istoka.

Utakmica je u cijelosti, posebno u početku, bila - doimalo se - gotovo pa prijateljska. Kako protumačiti drukčije da su u cijeloj prvoj četvrtini dosuđena te dva osobna prekršaja, po jedan na svakoj strani, s tim da je onaj japanski bio za kazneni udarac. Broj peteraca je i inače bio velik, posebno u korist Hrvatske. Tome je razlog vrlo jednostavan. Japanci, stasom bitno niži i slabašniji od naših mladića, na dva metra nisu niti mogli, ni znali drukčije zaustaviti naše centre do očitim prekršajem za peterac. Inače, gotovo pa pred kraj druge četvrtine ili u 13. minuti, bilo je čak 11:0 za Hrvatsku.

To nije čak ni jednosmjerna utakmica. Da suparnika uopće nije bilo u vodi, vjerojatno bi i tada rezultat bio isti. Jasno da je tog trenutka splasnuo svaki interes za utakmicu, pritom mislimo da igrače u vodi. Puno neobvezne igre, obrani si više nije pridavala prevelika pozornost pa se i moglo dogoditi da je bilo trenutaka kada bi Japanci postigli lak tri gola uzastopno. To inače ne uspijevaju ni na treninzima. Ili da treća četvrtina završi rezultatom 7:5. Još k tome, za Japan! Napisasmo, utakmica je davno ranije završena. Naš trener Igor Hinić je iskoristio priliku dati minute između vratnica i drugom vrataru, Duji Đuli. Igrači su se pak svojski trudili da i Toni Radan postigne gol. Naime, on jedini od naših reprezentativaca nije zatresao mrežu Japanaca. Pokušavao je Radan, triput čak, ali nije išlo.

No, ostavimo se Japana i brzo ga zaboravimo. Pred našim je mladićima sada jaka momčad Srbije. Jedan od kandidata za medalju. Srbija je na prošlom SP ovog uzrasta, u glavnom češkom gradu Pragu 2021. osvojila zlato. No, iz te momčadi je sada u Otopeniju samo jedan, Vasilije Martinović. Međutim, upravo taj Martinović, inače iz Novog Beograda je najbolji igrač ili MVP Europskog prvenstva do 19 godina, a koje je prošle godine odigrano u Podgorici. Tamo je pak Srbija bila prvak Europe i ta je momčad u biti danas sastav Srbije na ovom natjecanju u Rumunjskoj.

Nimalo bezazlena, vrlo dobra. U skupini su izgubili od Mađarske petercima (15:17), a svladali Grčku (14:12) i SAD (8:7). Inače, upravo ove dvije reprezentacije su prije 12 dana igrale u Beogradu na tamošnjem turniru, te je tada Hrvatska pobijedila Srbiju 13:8. No, pustimo pripremne turnire i prijateljske utakmice. Ono što se "broji" je ono što slijedi u danas od 18.30. Četvrtfinale Svjetskog prvenstva, mi ili oni, Hrvatska ili Srbija.

Linker
08. svibanj 2024 23:57