ANGELA WEISS Afp
SVJETSKO PRVENSTVO

Hrvatska uvjerljivo pobijedila Japan, ali neće izravno u četvrtfinale! Barakude čeka težak put do medalje

Hrvatska je visoko porazila Japan, no nije bilo dosta. Čeka je vjerojatno Gruzija, a onda Srbija...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2022. 19:17

HRVATSKA - JAPAN 21:13 (4:3, 3:6, 7:2, 7:2)

DEBRECEN - Plivački kompleks Debrecen. Gledatelja 250. Suci: Goldenberg (SAD) i Gomez (Španjolska).

HRVATSKA: Bijač (5 obrana), Burić 2, Fatović 3, Krapić 5, Lazić, Bukić 1, Vukičević 3, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić 1, Bašić, Harkov 5 (1-1), Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

JAPAN: Tanamura (8 obrana), Adachi 1, Watanabe, Ogihara 1, Maita, Suzuki 1, Date, Takata, Arai 2, Inaba 5 (3-3), Okawa 1, Araki 2, Fukushima. IZBORNIK: Yoshinori Shiota.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Japan 3-3

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 13, Japan 9. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (12).

TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Burić (22), Vrlić (25), Suzuki (27).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-8 (50%), Japan 6-11 (54%)


Za oproštaj od Debrecena valjalo je Japance skuhati u woku. Glavni sastojak je već bio u vodi, receptura za slastan obrok je "chef" Tucak odredio, uglavio tijekom dana na sastanku. Sve što je trebalo bilo je... pustiti Barakude u bazen.

Japanska momčad posjeduje sve tehničke spoznaje o vaterpolu. Ovim momcima ovaj sport nije nepoznanica. Ono jedino što ih čini ozbiljno inferiornijima europskim momčadima (pa i SAD i Australiji) je manjak centimetara i kilograma. Niski su i tanki, što ne znači međutim i slabašni. Čvrsta je to momčad, ali opet unatoč tjelesnoj pripremljenosti, što može branič od kojih 75-80 kg koliko imaju japanski bekovi kada se sudari s gromadom od našeg centra Vrlića i njegovih 130 kg. Pomaknuti ga ne može, kao da je sidro pustio. To dakako i jest bila jedna od ideja. Igra preko centara koji je mora samo poentirati, već i zarađivati izbačaja, igrača više, otvarati prostor. U obrani je pak najmudrije bilo odigrati klasičnu zonu, ni u ludilu s njima ići u presing, koji recimo Japanci stalno igraju, jer majušni i vižljasti vrlo brzo izmigolje pozornosti.

Način na koji je valjalo igrati s Japancima pokazala su baš prva dva hrvatska gola. Harkov u oba navrata koristi brzinu i vještinu po desnom krilu, bježi u kontru, Vrlić se izvlači s centra van i odvlači dvojicu Japanaca, a uplivava Vukičević za poentiranje. Na 2:0 je povisio sam Vrlić, opet uz asist Harkova. Koliko su Japanci brzi pokazali su s brzim kažnjavanjima naših pogrešaka gubljenjem lopte u napadu, izborili su dva peterca, ali čak i dali jedan gol s 2 metra za 3:2 u korist suparnika! Burić je do kraja prve dionice preokrenuo u 4:3 za Hrvatsku.

Početak nastavka nam se nimalo nije svidio i radili smo sve što nismo smjeli. Dopuštali japanske kontre, gubili lopte, ali i primali golove s vanjskih pozicija. Posljedica svega, u poluvremenu je bilo 9:7. Ali za Japan! Izneredili su nas brzi Japanci, potvrdili dvije stvari. Našu ranjivost, ali i činjenicu da Japan nisu nekakvi "bezveznjaci". Tvrdimo to već neko vrijeme, pa sad...

Nakon dvije četvrtine bilo je jasno da možemo prestati sanjati o plus 12 jer u pola utakmice smo bili na minus 2. Doista je sad trebalo, baš kao je to Tucak najavljivao prije utakmice - pobijediti. Bilo kako, s pola gola razlike, ali pobijediti. Izbornik je u poluvremenu učinio ono što je bilo dosta logično i potrebno. Između vratnica je poslao vratara Tonija Popadića.

Tu nam je konačno malo krenulo. Dva spretna gola Fatovića, uz dobru reakciju Žuvele, pa sigurno izvođenje peterca Harkova za 10:10, da bi tada na scenu stupio kapetan. To se i očekuje od službeno vođe momčadi. Dva sjajna pogotka, jedan s dva metra iz okreta, drugi malo dalje od gola, ali bitnije - lopta je u golu. Manje od tri minute prije kraja treće dionice, 12:10. Za Hrvatsku, konačno! Do zadnjih 8 minuta 14:10. To bi valjda trebalo biti dosta, bila nam je jedina misao nakon treće četvrtine. Posebno jer smo ostali bez Burića (tri osobne), a u prvoj minuti zadnje dionice i bez Vrlića iz istog razloga. Mirnoću su nam u toj zadnjoj četvrtini, da se baš ne tresemo hoćemo li pobijediti samuraje ili biti primorani na sepuku, dali golovi Vukičevića, Krapića (3) i Harkova za 18:12 dvije minute prije kraja. Dakle, Hrvatska je druga u skupini, u osmini finala Barakude će igrati u ponedjeljak, od 15.30 i najvjerojatnije protiv Gruzije.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! BARAKUDE ĆE MORATI U DODATNU UTAKMICU ZA EVENTUALNI PLASMAN U ČETVRTFINALE, IGRAT ĆE SE U PONEDJELJAK...

8' - Japanci pogađaju gredu... Harkov zabija za svoj peti gol 21:12! Dvadeset sekundi do kraja, to je nažalost premalo. Zabija Maita za 21:13.

7' - Harkov promašuje, promašuje i Vukičević, ali prihvaća Vukičević taj odbijanac i zabija za 20:12!

7' - Takata pogađa gredu, kreće hrvatski napad. Ali ništa, Tanamura brani, minuta i pol do kraja. Brani još jednom Popadić, Tucak zove novi time-out.

6' - Četvrta Popadićeva obrana! Peti Krapićev gol, Hrvatska vodi 19:12... Kako malo nedostaje do priželjkivanih plus 11.

5' - Trpanjeeee... Krapićev novi pogodak pored statične japanske obrane za plus 6!

4' - Harkooooooov!!! Novi gol s krila za plus pet!

4' - Izvrsna akcija hrvatskih vaterpolista, strijelac je Krapić!

3' - Minutu odmora zove Ivica Tucak.

2' - Vukičeviiiiiiiiiiiiić! Drugi njegov gol za 15:12!

1' - Peti Inabin pogodak, još jedan s krila, nažalost odbila se od Harkova u mrežu.

1' - Bukić je brži od Araija i opet Hrvatska ima prvi napad.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE (7:2)

8' - Luka Bukić upisuje svoj prvi gol na SP-u, Barakude su na 14:11!

8' - Razigrao se Loren Fatović i Hrvatska ima 13:11!

6' - Inaba zabija svoj četvrti gol, treći iz peterca.

5' - Strašan gol našega kapetana Ivana Krapića iz daljine! Vezao je sada dva pogotka za 12:10... Japan zove time-out.

4' - Krapić zabija lobom, Hrvatska vodi 11:10!

4' - Popadić brani Suzukiju iz teške situacije!

3' - Sjajna reakcija Krapića, izborio je novi peterac! Harkov zabija svoj treći gol, ovog puta s pet metara, evo nas na 10:10.

2' - Bravo za Fatovića! Lob iz blizine za 9:10!

2' - Arai 'probija' Popadića, opet je minus 2.

2' - Loren Fatović pogađa s krila za minus 1!

1' - Vraćamo se u Debrecen. Na vratima je Toni Popadić umjesto Bijača. I odmah Popadić upisuje obranu, pokušao ga je iznenaditi Takata...

PRVO POLUVRIJEME - Ne možemo biti zadovoljni igrom naše reprezentacije. Obrana nije na očekivanoj razini, raširili su nas po bazenu Japanci, nametnuli svoju igru i utrpali čak devet golova. Rizik izbornika Ivice Tucka nije se isplatio, morat će se mijenjati taktika.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE (3:6)

8' - Vrlić s pozicije centra promašuje novi zicer, peta Tanamurina obrana. Još loših vijesti, isključen je Marinić Kragić.

7' - Izborio se za udarac Marinić Kragić, ali japanski vratar upisuje treću obranu. Pokušava i Vrlić, ali razbranio se Tanamura - četvrta njegova obrana.

6' - Novi brzi napad Japana, Adachi je strijelac, sada je 9:7.

5' - Nevjerojatno kako nam je propusna obrana... Arai zabija iz daljine, ništa nam ne ide od ruke.

5' - Evo i novog pogotka Harkova! 7:7!

5' - Harkov zabija iz blizine! Ajmo, ajmo!!!

4' - Ogihara pogađa iz kontre nakon još jedne nerealizirane akcije, evo ih na plus 2!

3' - Promašio je sada Fatović čisti zicer... Dugo je vagao japanskog vratara, a onda u situaciji 'jedan-na-jedan' pogađa gredu! Okawi prolazi jedan udarac iz daljine i Japan vodi 6:5.

2' - Araki dodaje svoj drugi gol i evo Japanaca opet u vodstvu, sada je 5:4. Ali vraća nas Žuvela, novo izjednačenje!

1' - Nova kontra Japana, novi Inabin gol, ovaj put s krila... Poludio je sada izbornik Tucak na svoje izabranike.

1' - Hrvatska ponovno kreće prva u napad.

KRAJ PRVE ČETVRTINE (4:3)

8' - Novi Burićev pogodak! Othrvao se dvojici japanskih igrača i potom zabio u bliži kut za 4:3!

6' - Bravo za Burića! Majstorski se riješio svog čuvara i zatim lobom došao do svoga prvoga gola.

5' - Serija Japanaca od tri pogotka. Opet je strijelac Inaba, gubimo 3:2.

4' - Sijevnula je kontra Japana, Žuvela radi prekršaj za peterac i strijelac je najbolji japanski igrač Inaba. 2:2.

3' - Upisuje se i Vrlić u strijelce! Hrvatska ima već 2:0! Ali uzvraća Japan, strijelac je Araki nakon loše Lazićeve reakcije pred golom.

2' - Lijepa akcija Hrvatske! Vrlić asistirao Vukičeviću pred golom i načeli smo Japance...

1' - Prvi je zaprijetio Žuvela, trese se greda! Nakon toga napad Japana, isključen je Andrija Bašić.

18.00: Počela je utakmica u Debrecenu! Sretno, Barakude!!!


Linker
19. travanj 2024 02:03