Josip Vrlić

 NIKSA STIPANICEV Cropix
Dean Bauer
BOLNA ISTINA

Hrvatski klubovi polako gube snagu, a sad se dogodio i kiks s jednim od najboljih igrača svijeta

Nerijetko smo u vaterpolskoj eliti imali tri, vrlo često dva kluba, ali jedan... To je rijetkost
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. rujan 2024. 22:21

Osim Jadrana iz Herceg Novog koji se kroz dubrovački turnir plasirao u vaterpolsku Ligu prvaka, odnosno kragujevačkog Radničkog koji je to učinio u svojem bazenu, mjesto u klupskoj eliti ovog sporta u ovoj sezoni ostvarile su još i momčadi rumunjske Oradee i španjolskog Sabadella.

Oradea je u skupini odigranoj u svojem gradu na krajnjem zapadu Rumunjske osvojila prvo mjesto s 11 bodova ispred berlinskog Spandaua 04 (9), Brescie (7), solunskog PAOK-a (3) ENKA-e iz Istanbula (0). Sabadell je pak u svojem bazenu u gradu nedaleko od Barcelone bio suveren s devet bodova ispred Šapca (6), Ortigie (3) i francuskog Pays d‘Aixa (0).

U Dubrovniku je slavio Jadran (HN) s maksimalnih 12 bodova, ispred Jug Adriatic osiguranja (9), te redom Barcelone (6), Dinama iz Bukurešta (3) i Banja Luke (0). U Kragujevcu je prvo mjesto pripalo Radničkom (9) ispred BVSC-a (6), Mladosti (3) i Vouliagmenija (0).

Najteža kvalifikacijska skupina

Ono što nama u Hrvatskoj prvo upada u oči je da smo spali na samo jedan klub. Nerijetko smo u eliti imali tri, vrlo često dva kluba, ali jedan... To je rijetkost. Istina, neki bi sportovi u nas sve dali da imaju barem jedan klub, dok oni koji imaju jedan predstavljaju to kao uspjeh. U vaterpolu je jedan klub u Ligi prvaka ipak nešto što se stavlja pod oznaku "samo". Hrvatski je vaterpolo uvijek imao malo jača, stroža mjerila. Ponajviše sagledano kroz prizmu reprezentacije i njezinih uspjeha, međutim isto je tako istina da nam klubovi ipak malo gube snagu. Hrvatski klubovi posljednjih već nekoliko godina ne konkuriraju za sam vrh, ne bore se za naslov prvaka Starog kontinenta. Možda se to promijeni za koju godinu, ali stanje danas je ovakvo.

image
BOZO RADIC Cropix

Mladost je oformila silno jaku momčad, ali su je snašle dvije nesretno/nespretne stavke. Prva je definitivno najteža kvalifikacijska skupina. Druga je nesvakidašnji i teško shvatljivi propust u kojem su za ključnu utakmicu prijavili - previdom, nemarom, nazovite kako hoćete - tek 12 od mogućih 13 igrača. I onda još k tome zaboravili ne najmlađeg, već jednog od najiskusnijih pojedinaca i ponajboljih centara na svijetu, Josipa Vrlića.

Konkurencija je sve jača i bogatija

Što se jugaša tiče, tu je stanje ipak malo drukčije. Da, Gospari se prvi put nakon 21 godine neće natjecati u Ligi prvaka. Činjenica. No, ako netko nakon 21 uzastopne godine ili sezone jednom ne uspije, smije li se to zvati kiks? Mi ne bismo tako napisali. No, napisat ćemo nešto drugo. Neuspjeh jugaša je očekivan. Očekivan stoga što je dubrovački klub posljednje dvije, tri godine sve slabiji. Je li slabiji financijski, ne bismo ulazili jer nam nije poznat novčani saldo kluba iz Gruža, ali da je slabiji igrački, to da. To je nešto što vidimo. U svibnju 2022. kada su Dubrovčani posljednji put bili prvaci Hrvatske ondje su igrali Fatović, Papanastasiou, Kakaris, Argyropoulos, Benić...

Godinu dana kasnije, od stranaca samo Kakaris, od spomenutih domaćih Fatović. Istina, došli su Burić, Lazić i Biljaka, ali godinu potom otišli su Kakaris i Biljaka i da, dragulj i kapetan Fatović. Od ljeta 2024. nema više ni Lazića. Ovo ljeto je doveden samo Branimir Herceg. To se moralo osjetiti.

Istodobno, konkurencija u Europi je sve jača, sve bogatija i ne sjedi prekriženih ruku. Ma koliko se Mladost primjerice istinski ojačala tijekom ljeta, to nije bilo jamstvo plasmana u Ligu prvaka. Baš kao i da su uspjeli u kvalifikacijama, ne bi mogli napisati da su favoriti u tom natjecanju. Ne pokraj Ferencvarosa, Olympiacosa, Barcelonete, pa možda čak i Novog Beograda, a eto i Radničkog i vrlo solidnog Jadrana (HN).

Favoriti u Eurokupu

Naša jedina uzdanica u Ligi prvaka je tako ostao splitski Jadran. Zdušno ćemo navijati u Europi za škvadru sa Zvončaca, ali moramo zapisati i ovo. Nemojte očekivati čuda u skupini protiv prvaka Europe Ferencvarosa, kao i protiv Radničkog. Ne treba se tome baš nadati od momčadi koja je ljetos istina dovela Marka Bijača, ali i ostala bez Marcelića, Harkova, Bukića, J. Vrlića, Biljake... To je realna slika hrvatskog klupskog vaterpola danas.

Opet, to je još uvijek puno bolje od Italije koja prvi put u Ligi prvaka neće imati niti jedan klub, dok će Rumunjska imati dva - Steauu i Oradeu, baš kao i Crna Gora - Primorac i Jadran (HN). Naime, Brescia i Ortigia nisu uspjeli kroz kvalifikacije dok je još ranije Pro Recco koji je imao zajamčeno mjesto kao prvak Italije, odustao od Lige prvaka zbog novčanih problema.

I da, malo optimističnih tonova. Prošle sezone je finale Eurokupa bilo hrvatsko jer su jugaši igrali protiv primorjaša. Ne tvrdimo da će tako biti i sada, ali Mladost i Jug Adriatic osiguranje će u Eurokupu, ma koliko on sada bio vrlo, vrlo snažan, neusporedivo jači no lani, biti u položaju za nazvati ih - favoritima!

Linker
17. rujan 2024 22:21