Konstantin Harkov

 RANKO SUVAR Cropix
KONSTANTIN HARKOV ZA SN

Hrvatski reprezentativac briljirao je protiv SAD-a: ‘Ono što još moramo je podignut blok koji centimetar više‘

Najbolji igrač prve hrvatske utakmice na ZG turniru, strijelac 6 golova protiv SAD
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. ožujak 2023. 14:36

Protiv Amerikanaca je ponio nagradu za Igrača utakmice. To je običaj koji je nekadašnja FINA uvela prije godinu-dvije za utakmice pod svojom nadležnošću (Svjetsko prvenstvo i nekadašnja Svjetska liga), a sadašnji World Aquatics (novo ime FINA-e) je nastavila u Svjetskom kupu.

Harkov se vrlo snažno nametnuo kao najbolji, najupečatljiviji pojedinac našeg premijernog susreta na bazenu uz Savu. Sve bi se dalo svesti moda i na samo jednu stavku - 6 golova iz 7 pokušaja, od toga 2 iz peterca.

- Dobro, pa u toj utakmici su svi puno zabijali - dosta nonšalantno Kosta prima komplimente, odnosno umanjuje ih.

- Nadam se da su tribine barem uživale. Makar, ovo je bio neki rukometni rezultat (16:14).

Opet, Harkovljevi golovi nisu izdaleka ono sve što je učinio, koliko je doprinio prvoj pobjedi na turniru jer bi valjalo pridodati i 2 asistencije, 1 obrambeni blok, jedna presječena lopta itd. Uz sve, bio je naglašeno aktivan, razvlačio američku obranu, stalno na sebe "navlačio" pozornost lijeve strane obrane Amerikanaca.

U biti, promatrajući ga sa strane, nije Kosta samo zadržao formu s prošlogodišnjeg EP u Splitu, već ju dodatno podignuo. Sada je na onoj razini kakvog ga znamo iz razdoblja dok je igrao u Mladosti, a to je bilo i više no sjajno. Ruku na srce, moramo spomenuti da mu je ona jedna sezona u Jadranu bila najlošija od kako je došao iz Rusije u Hrvatsku, a bilo je to u ljeto 2018. Tada je stagnirao, blago rečeno. Koji su točno razlozi, dalo bi se raspraviti, ali ovo nije taj trenutak ni mjesto.

Prošlogodišnjim odlaskom u Bresciu Konstantin Harkov je ponovo na maksimalnoj brzini obrtaja, šut je ponovo ludo dobar, precizan, brz, a nerijetko s primjesom lucidnosti. Pogađa nešto to je ponekad teško i vidjeti, pronaći "rupu u šumi ruku". Ujedno, vidljivo je i ojačao, nabio mišićne mase koja mu ionako nije bila manjkava

- Što se napada tiče tu trener i mi možemo biti zadovoljni, za početak. Dati toliko golova kao mi protiv Amerikanaca je sjajno, ali malo smo u obrani bili...

Mekani?

- Blokovi su nedostajali, moramo ih malo više podignuti, kao i cijelu razinu igre u obrani.

Utakmica protiv SAD je i dosta dugo trajala, sat i 20 minuta što je za vaterpolo puno. Razlog tomu je enorman broj osobnih pogrešaka, ukupno čak 41. Je li baš svaki postojao?

- Mislim da je takav bio kriterij suđenja. Malo smo mi ušli u presing, malo oni, pa je bilo malo žešće. Bilo je dosta kontakata, te je utakmica bila fizički dosta zahtjevna. Bilo je puno borbe za svaku loptu, a onda s malo oštrijim kriterijem, dobivate i utakmicu s puno isključenja.

Ono što smo odmah istaknuli s te utakmice, a što je bilo vidljivo jest plivačko pariranje Amerikancima što je već velik domet. Naime, ako je po nečemu svaka reprezentacija SAD poznata to je svakako plivačka moć, brzina. Tu je Hrvatska ne samo bila ravnopravna, nego čak i mrvicu bolje, s više protunapada. Kontre "prodati" Amerikancima, to već malo tko uspijeva.

- Kad ste plivački spremni, a mi jesmo onda je to moguće. Ha, pa i mi smo dosta kontraška momčad. Igrali smo dosta M-zonu u obrani, pa onda iz te obrane je lakše kretati odnosno samo smo vrebali pogrešku za otplivati kontru. Međutim, ipak se mora reći da je ovaj turnir nama, kao i drugima jasno, dosta teško pao vremenski. Usred klupske sezone, a malo prije završnice mnogih natjecanja, prvenstava, Lige prvaka. Pet utakmica u 7 dana treba izdržati, ali probat ćemo dati sve od sebe.

Kosta Harkov je inače, neposredno prije dolaska u Zagreb, razriješio i dvojbu (ako je nje i bilo) gdje će biti sljedeće sezone. Talijanski doprvak Brescia je produljila ugovor, odnosno potpisao je na još godinu dana.

- Nismo puno razgovarali. Nije bilo potrebe. Zadovoljan sam u Brescii, odlična momčad, odlično se radi što se mislim i vidi. Brescia je jedna od trenutačno najboljih momčadi u Europi. Stvarno mi je sjajno tamo i zato ostajem.

Nadamo se samo s malo "podebljanim" ugovorom...

- Poslovna tajna - uz smiješak će Harkov.

Brescia je prošlo ljeto obavila sjajan posao. Dogovorili su Harkova prije SP u Mađarskoj i prije njegov euro-zlata u Splitu. Da su čekali, skuplje bi ih došao. Vjerujemo da su se sada morali ipak još malo dodatno "isprsiti". Uostalom, na ovog igrača će im se svaki uloženi euro "debelo" vratiti, isplatiti.

Rezultati i raspored

Rezultati 1. kola (srijeda, 8. ožujka):

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Danas u Zagrebu - 3. kolo (petak, 10. ožujka):

(18.30) Mađarska - Italija, plivalište uz Savu

(20.30) Francuska - SAD, plivalište uz Savu

Hrvatska i Japan slobodni

Brojke za anale

Utakmica 1. kola Hrvatska - SAD ponudila je doista neke brojke koje su toliko rijetke, da valjaju biti iznova naglašene:

- 41 ukupno suđena osobna pogreška

- 22 osobne pogreške hrvatskim reprezentativcima

- 9 igrača (5 hrvatskih i 4 američka) su prijevremeno završili utakmicu

- 9 peteraca (5 za Hrvatsku - 4 za SAD)

- 0 obrana je prve dvije četvrtine imao američki vratar Weinberg

- 30 ukupno postignutih pogodaka (16:14)

Linker
20. travanj 2024 06:03