DAMIR KRAJAC Cropix
TKO ĆE IH ZAMIJENITI?

Hrvatski suparnik na Svjetskom prvenstvu otkazao nastup, uopće ne dolazi na veliku vaterpolsku smotru

Dva dana nakon ždrijeba vaterpolskog SP, jedna je momčad otkazala i to iz skupine s Barakudama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. travanj 2023. 12:31

Ovog tjedna, u utorak točnije, ždrijebom održanim u Ateni, hrvatska vaterpolska vrsta doznala suparnike u skupini ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u japanskoj Fukuoki. To su Mađarska, Japan i Brazil. E, pa to je stara vijest i više nije točna.

Naime, Brazilci su se "sjetili" dva dana nakon ždrijeba da nemaju novca i da ne mogu poslati svoju ni mušku, ali ni žensku reprezentaciju u Japan, te su izvijestili Međunarodnu organizaciju vodenih sportova (World Aquatics) kako odustaju od Svjetskog prvenstva i ne dolaze u Japan. Odluku su objavili na službenoj Facebook stranici Brazilskog saveza vodenih sportova gdje pišu:

- "Brazilski savez vodenih sportova (CBDA) putem svog Vaterpolskog odbora službeno izvješćuje da neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima koje je na rasporedu u srpnju u Fukuoki, Japan. O odluci je već obaviješten World Aquatics. Planiranje modaliteta za 2023. od početka nije uključivalo sudjelovanje ženske i muške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Glavni cilj naših vaterpolskih reprezentacija za ovu sezonu je izboriti mjesto na Olimpijskim igrama putem Panameričkih igara koje će se održati u Santiagu u Čileu. Zbog toga je Vaterpolski odbor CBDA dio proračuna posvetio treninzima i utakmicama dviju reprezentacija koje bi se trebale održati u drugoj polovici godine u Europi, upravo u susret Panameričkim igrama. Format Svjetskog prvenstva u Japanu, uzeo bi značajan iznos proračuna i učinio obje akcije neizvedivima..." - pišu Brazilci.

Odustati nepuna dva dana nakon što su već bili u ždrijebu je doista nesvakidašnji događaj. No, zanimljiva je ipak i rečenica u kojem navode da "pri planiranju 2023. od početka nisu ni uključivali sudjelovanje na SP u Fukuoki". Je li moguće da Brazilci tu "sitnicu" nisu mogli i ranije proslijediti World Aquaticsu? Ili možda i jesu, pa je netko u sjedištu World Aquaticsa to jednostavno previdio, zaboravio? Nemojte misliti da je to nemoguće jer malo predobro poznajemo nekadašnju FINA-u, a sada World Aquatics, pa znamo koliko oni znaju biti "sistematični" u svojem radu. Bilo kako bilo, ovo je ma tko god tu bio kriv, nevjerojatna blamaža!

Sada se postavlja pitanje tko će u skupinu C s Hrvatskom, Mađarskom i Japanom. Prvi kandidat je Argentina. Naime, Brazil je Fukuoku izborio (prije dva tjedna inače!?) osvojenim drugim mjestom na natjecanju koje se zove Panameričko prvenstvo. Argentina je bila treća ili brončana, pa su sada oni na redu. Još jedna informacija - na ovom natjecanju su i nastupale samo tri reprezentacije!? Medalja zajamčena. Bez komentara, stvarno. Sukladno daljnjim pravilima, ako neće htjeti ni Argentinci (oni imaju još manje novca od Brazilaca), onda će vjerojatno netko iz Azije. U biti, pa neka se s tim "gombaju" u World Aquatics. Ne dvojimo da će iznaći najbolje rješenje. Kao i uvijek.

Linker
03. svibanj 2024 16:04