DING XU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
SLIJEDI BORBA ZA 5. MJESTO

Hrvatski vaterpolisti opet pobjeđuju, Barakude po drugi put u Tokiju bolje od Crnogoraca

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Ante Vukičević s tri gola
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 08:17

CRNA GORA - HRVATSKA 10:12 (0:1, 4:5, 3:3, 3:3)

TOKIO - Plivalište Tatsumi. Suci: Salničenko (Kazahstan) i Kun (Mađarska). Opunomoćenik: Inoue (Japan).

CRNA GORA: Dr. Brguljan 1, Perković 2, Petković, Čučković, Popadić, Vidović 1, Ukropina 1, Ivović 3, Spaić, Matković 2 (1), D. Baničević, Tešanović (obrana). Izbornik: Vladimir Gojković.

HRVATSKA: Macan, Fatović 2, Lončar 2, Joković 1, Bukić, Vukičević 3, Bušlje, Miloš 1, Vrlić 2, Obradović 1, Garcia, Marcelić (obrana). Izbornik: Ivica Tucak.

PETERCI: Crna Gora 1-1, Hrvatska -.

OSOBNE POGREŠKE: Crna Gora 9, Hrvatska 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (25). ŽUTI KARTON: izbornik Gojković (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Crna Gora 3-0 (33%), Hrvatska 3-8 (38%).


Vraški teška utakmica. Sa psihološkog gledišta dakako. Kako jednima, tako drugima. Izgubili su dva dana ranije četvrtfinale, a borba za poredak ne odlučuje baš o... ničemu! Kada bi barem pobjednik nakon utakmice dobio 5 kilograma jagoda, ali niti to. Dobro, šalu na stranu, no doista apsolutni je besmisao odigravanja ovakvih utakmica. Samo još jedna potvrda koliko je FINA dezorganizirano tijelo. Nešto o čemu smo već toliko puta, tako da više nećemo. Zato jer to oni ni ne zavređuju.

Dakle, igrati ovakve utakmice, natjerati sebe, svoje tijelo, a još više um na još malo pregnuća za ništa, to je težina ovakvih utakmica. Ove utakmice, kako minula s Crnogorcima tako i ona što slijedi u nedjelju su čisti, klasični primjer snage volje. Tko ju iskaže malo, ma barem mrvicu više, jače, taj pobjeđuje. U tom je pogledu pobjeda Barakuda nad Crnom Gorom značajna. Jasno da tu nije bilo ne znam kakvih akcija u napadu i obrani, teško da ćemo se sutra već sjećati ičega s ove utakmice jer ona nije bila bitna, a kada je tako zašto bi ju i pamtili. Osim jednog. Barakude nisu pokazale bezdušnost makar smo svjesni da su prazni i potrošeni nakon energetskog, ali i emotivnog pražnjenja nakon Mađara i ispadanja iz borbe za medalju. U tomu je važnost utakmice, te više od pobjede, pristupa igrača.

Kao što je to napisao dan ranije u SN, naš komentator Ratko Rudić - "I u ovakvim utakmicama trener može dobiti neke odgovore. O reakcijama igrača, njihovoj čvrstini, mentalnoj snazi...". U tom pogledu izbornik Tucak može biti zadovoljan s odgovorima velike većine, pa zapravo i svih igrača. Izbornik je na utakmici dao priliku Ivanu Marceliću na vratima dok je Bijač ovu utakmicu "odmarao". Očekivan potez. Imamo dvojicu vratara, potpisujemo s punom odgovornošću - iste razine, pa zašto onda ne pustiti Marcu da na Igrama ne odigra i jednu cijelu utakmicu. Posebno stoga što znamo koliko će "gristi" i kakav će biti učinak. Tih njegovih 16 obrana uopće ne čude. To je on! U prvoj je četvrtini "razoruža" Crnogorce sa 7 obrana. Bilo je međutim tu i obrana udarčina s vanjskih pozicija, ali i "skidanja zicera" s 2 metra Brguljanu, Vidoviću... Na mjestu vratara smo ionako mirni, tu brige nema.

Drugi sjajan pojedinac utakmice bio je Ante Vukičević. Otvorio je utakmicu golom (1:0), postigao ukupno 3 iz 6 pokušaja. Njegov najbolji napadački učinak na turniru u Tokiju. Glede same utakmice, niti jednog trenutka neke neizvjesnosti nije bilo. Crna Gora sve što je uspjela postići bila su dva poravnanja (2:2 i 3:3). Već koju minutu nakon tog drugog izjednačenja bilo je 6:3 za Barakude s uzastopnim golovima Fatovića s igračem više, Miloša iz protunapada, ze Lončara na asist Bukića s igračem više. U još će nekoliko navrata biti kasnije +3 za Hrvatsku, ali niti to nije bila najveće razlika. U posljednjoj četvrtini bilježimo 11:7 (Joković na dodavanje Vukičević) i 12:8 (Vrlić u pozicijskom napadu s 2 metra).

Napominjemo ponovo, nije ovo bila utakmica koja će se spominjati vaterpolskoj retrospektivi učinjenog na koncu 2021., međutim zaslužuje pohvale. Zato jer da su izgubili, toliko poznajemo nas Hrvate, bilo bu dodatnog "pljuckanja", odmahivanja rukom i napisa u stilu "utopili se". Zato sada, nakon što su dobili ovakvu utakmicu koja je žestoki mentalni trening, ne treba baš zapljeskati, ovacijama ih popratiti, ali priznati karakter i čestitati na pobjedi, pobjedi nad sobom samima, to da.

Linker
17. svibanj 2024 18:18