Marko Bijač

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
PROTIV MAĐARA ZA ZLATO

Hrvatski vaterpolisti u finalu Eura nakon potpune drame! U ‘paklu‘ Spaladium Arene pala je Italija

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je Italiju 11:10 i izborila finale Eura
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. rujan 2022. 21:41

HRVATSKA - ITALIJA 11:10 (3:2, 3:3, 3:3, 2:2)

SPLIT - Spaladium Arena. Gledatelja 9.000. Suci: Stavridis (Grčka) i Putniković (Srbija).

HRVATSKA: Bijač (14 obrana), Burić 1, Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela 1, Marinić Kragić 4, Vrlić, Bašić 3, Harkov 2, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

ITALIJA: Del Lungo (3 obrane), Di Fulvio 3, Damonte 1, Alesiani, Fondelli 2, Cannella, Marziali 1, Prescoutti, Bruni 1, Di Somma 1, Dolce 1, Nicosia (4 obrane). IZBORNIK: Alessandro Campagna.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Italija -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 19, Italija 15

ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Marziali (16). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Bukić (20), Biljaka (22), Di Somma (22), Fondelli (26), Dolce (31), Lazić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 7-13, Italija 6-18


Hrvatska ima medalju na EP u Spllitu. Barakude su u finalu. U grandioznoj igri svladali su Tuckovi izabranici ne bilo koga, već svjetskog doprvaka i Hrvatska će u subotu igrati finale s Mađarskom. Naše ukupno četvrto za naslov prvaka Europe, protiv Mađarske!

Talijanski je izbornik ipak u utakmicu krenuo sa svojim kapetanom na golu, Marco Del Lungom. Naime, iako kapetan, Del Lungo i Nicosia imaju podjednaku skoro minutažu, a Nicosia je i branio cijelo četvrtfinale. Što se kvaliteta tiče, skoro pa podjednaki ove sezone.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Iako je Bijač utakmicu otvorio jednom obranom, nakon kornera je najbolji vjerojatno Talijan, Di Fulvio s lijevog vanjskog pogodio. Nažalost, točno. No uzvratio je u Harkov za nas.

Prvi šut i gol. Odlično, važno za njega, ali i dobar start našeg igrača više. Talijani su iznova poveli, sretno-spretno (Di Somma, dakle opet s lijeve strane) jer se lopta odbila od Bijačeve ruke. Marko je opet bio "na njoj" - 1:2. S druge strane, naš drugi napad, drugi šut i drugi gol! Bašić izvana, on to ima, on to zna. Je li to naznaka da je proradio onaj još dio igre koji je u početku EP bio malo slabiji... Malo je rano za donošenje takvog zaključka, 5. je minuta. Talijani su prozrijeli takvu mogućnost te u obrani izašli dosta visoko, presingom na našu prvi napadački red.

No, minutu prije kraja prve dionice kada su Italiji isključena dvojica igrača, nije im bilo spasa od "dragulja sa Skalica", Jerka Marinića Kragića koji je doveo Barakude u prvo vodstvo - 3:2! Ono što su naši igrači uspjeli, Talijani nisu. Imali su zadnji napad u prvoj četvrtini, Hrvatskoj su isključeni Lazić i Marinić Kragić, ali Hrvatska ima ono što nema Italija - Marka Bijača! Nakon kruženja oko naše zone, Marko brani udarac Cannelle. Još tri četvrtine. Puno, jako puno.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Početkom druge četvrtine prva veća pogreška u našoj obrani. Fondelli, jedan od najboljih pušten bez bloka. To se ne brani (3:3). Nije dugo trajalo jer Marinić Kragić, uz mrvicu sretnog odbijanja od talijanskih ruku pogađa za novo vodstvo (4:3). U našem napadu, na 2 metra Josip Vrlić čini čuda. U biti, ono što i inače. "Izbacuje" pola suparničke momčadi. Borba divova na 2 metra, ali i po svakom četvornom centimetru bazena. Italije je preokrenula golovima Marzialija i Di Fulvija, s igračem više, u lijevi Bijačev kut. Stvarno dobro pogođeno.

No... danas jedan među Barakudama ima rođendan, a u osvit vlastite obljetnice dolaska na svijet, proparao je i drugi put talijansku mrežu - šibensko šilo, Andija Bašić (5:5). Minutu i pol do kraja, JMK (Jerko Marinić Kragić) pogađa i treći put za 6:5, a potom... Bijač I Veličanstveni čudesno brani s igračem manje. Napeo je sve tetive desne ruke i ramena za "isčupati" tu loptu, no nije sve. Luca Marziali gubi malo živce, zarađuje isključenje s pravom zamjene. Ovo je značajan trenutak.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Naime, Talijani ionako imaju igrača manje u rotaciji od prve minute (12 igrača ukupno, suspendiran je Renzuto), a sada su na polovici utakmice ostali bez još jednog. U sebi suzbijamo veselje, a utroba kipi. Samo, Talijani su specijalisti za odigrati fantastično i sa samo trojicom na klupi. Vidjeli smo to protiv Francuza.

Za drugo poluvrijeme Campagna mijenja vratara. Del Lungo je imao samo 3 obrane u 16 minuta, sada je između vratnica Nicosia kojeg je odmah, za dobro jutro, proparao Marko Žuvela za 7:5! Prvi put dva razlike za nekog od polufinalista. Samo, igralo se protiv svjetskog doprvaka, a takvi ne padaju lako i brzo. Pokazali su to Dolce i Di Fulvio za 7:7, ali je i uzvratio Rino Burić. On je branič, ulazi kao drugi centar, ali ima i šutinu što je pokazao za pogodak za 8:7. Važno je držati pritisak. Čak i onda kada smo u jednoj minuti ostali bez Bukića i Biljake zbog tri osobne. Doduše i Talijani bez Di Somme, a tko tada najžešće "grize". Jasno, JMK za gol broj 4 i novih +2 odnosno vodstvo 9:7.

Prije kraja treće dionice smanjio je Fondelli s igračem više, uplivavanjem na 2 metra i nakon asista s desnog krila. To se već stvarno ne brani. Ulazimo u zadnjih 8 minuta. Dotad čak 27 isključenja ukupno i to je detalj koji bi mogao odlučivati, a ujedno talijanski igrač više nije baš pohvalan, 5-14.

Nije proteklo niti pola minute, ljevoruko otkriće prošle sezone iz Pro Recca, Luca Damonte nas vraća na početak utakmice - 9:9. Minutu kasnije je isključen Fondelli, a na talijanskoj klupi su ostala sada samo 2 zamjenska igrača plus vratar Del Lungo. Ovo je prilika! Uz Bijača koji hvata 11. loptu. Gol na gol, a minute cure, ovdje bi to moglo otići i u peterce.

Minuta i 35 sekundi prije kraja peterac za Hrvatsku, Dolce treća osobna, a Harkov je izvođač. Kosta je zamahnuo ljevicom svojom moskovskom u kut. Za gol. Za pobjedu. Za finale. Za Hrvatsku!!!!


PRIJENOS UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA 2:2

8‘ - Talijani imaju napad s igračem više, ali Hrvatska se obranila i ima napad do kraja utakmice. Ali suci sude prekršaj u napadu. Vrijeme je zaustavljeno i čeka se odluka sudaca. Do kraja je preostalo pet sekundi. Gotovo je, Hrvatska je u finalu Europskog prvenstva, pobijedila je Italiju sa 11:10. U finalu će Hrvatska igrati protiv Mađarske.

7‘ - Harkov zabija peterac za vodstvo Hrvatske 11:10! U sljedećem napadu Italije brani Bijač, to je njegova 14. obrana.

7‘ - Odlična reakcija Fatovića i peterac za Hrvatsku. U ovim je trenucima talijanski izbornik potpuno poludio. Dolce je zaslužio crveni karton.

5‘ - GOL HRVATSKE! Bašić je strijelac, a Hrvatska ima 10:9 3 i pol minute prije kraja. U sljedećoj akciji uzvraćaju Talijani u akciji u kojoj je hrvatska obrana zaspala.

4‘ - U sljedećoj akciji Italije pred vratima Hrvatske - opet Bijač.

3‘ - Kakva obrana Bijača, 11. na utakmici. Sjajno.

2‘ - Fatović trese gredu u situaciji s igračem više. Velika šteta.

1‘ - Damonte trese mrežu Hrvatske za 9:9.

TREĆA ČETVRTINA 3:3

8‘ - Trese se mreža Hrvatske, ali je srećom ranije dosuđen prekršaj u napadu i Hrvatska u zadnjih osam minuta ulazi s prednošću 9:8. Hrvatska je u posljednjoj dionici oslabljena za Bukića i Biljaku koji su skupili po tri isključenja.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

7‘ - GOL! Hrvatska opet bježi na plus 2. Marinić Kragić svojim četvrtim golom donosi Hrvatskoj vodstvo 9:7. U sljedećem napadu Talijani zabijaju preko Fondelija.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

5‘ - GOL! Burić trese mrežu za 8:7 vodstvo Hrvatske!

4‘ - Di Fulvio sada opet zabija, Bijač je nemoćan. Na semaforu je novo izjednačenje. A loša stvar je što je Bukić zaslužio treće isključenje i za njega je utakmica završena.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

3‘ - Velika šteta, Hrvatskoj je dosuđen prekršaj u napadu. U sljedećem napadu Dolce trese mrežu i vraća Talijane na minus 1.

2‘ - Kakva akcija Hrvatske s igračem više, brza i učinkovita. Žuvela je zatresao mrežu i Hrvatska prvi put u utakmici ima plus 2. U sljedećoj akciji sjajno brani Bijač i Hrvatska ima priliku za plus 3.

1‘ - Hrvatska se opet uspjela obraniti s igračem manje. Sjajno.

DRUGA ČETVRTINA 3:3

8‘ - Sjajna obrana Bijača, sedma u utakmici. Kakva reakcija.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

7‘ - Marinić Kragić nastavlja zabijati Talijanima. Brzi protok lopte u situaciji s igračem više i gol u bliži kut. Marinić Kragiću je to treći gol na utakmici.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

5‘ - Bašić je zabio Talijanima svoj drugi gol na susretu za novo izjednačenje. Nijedna se momčad dosad nije uspjela odvojiti na dva gola razlike.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

5‘ - Talijani su preokrenuli i vode 5:4. Di Fulvio je zatresao mrežu. U dosadašnjem dijelu susreta Talijani imaju osam isključenja, Hrvatska 7.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

4‘ - Novo izjednačenje u Splitu. Bijač je obranio prvi udarac, ali Marziali je pokupio odbijanac i pospremio loptu u mrežu.

3‘ - Bijač je u dosadašnjem dijelu susreta skupio već pet obrana, Fatović je sada propustio priliku za plus 2. U sljedećem napadu s igračem više preko gola je pucao i Žuvela. Šteta.

1‘ - Italija ima prvi napad i u drugoj četvrtini i Fondelli odmah zabija za 3:3. Hrvatska opet vodi, zabio je Marinić Kragić. Lopta se odbila i prevarila talijanskog vratara.

PRVA ČETVRTINA 3:2

8‘ - Sjajna obrana Bijača u završnici kada je Italija imala dva igrača više. Treća je to obrana za Bijača na utakmici.

7‘ - Prvo vodstvo Hrvatske u utakmici. Zabio je Marinić Kragić u situaciji kada su Barakude imale dva igrača više.

5‘ - Udarac Marenića Kragića, ali brani Del Lungo.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

3‘ - Bašić zabija za Hrvatsku! Opet se vraćamo u egal s igračem više.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

2‘ - Novi gol Talijana s igračem više, strijelac je Di Somma. Lopta se odbila od Harkova i prevarila Bijača.

2‘ - Kakva bomba Harkova, zabio je svoj deveti gol na turniru za 1:1.

1‘ - Počela je utakmica, Italija će imati prvi napad. I odmah sjajna obrana Bijača. U nastavku akcije zabija Di Fulvio za vodstvo Talijana.

Linker
12. travanj 2024 13:11