ATTILA KISBENEDEK Afp
JEDINSTVEN SLUČAJ

Hrvatski zet potopio je Srbiju, i jedini je igrač koji je nastupio na dva nezaboravna Svjetska prvenstva

Kapetan Španjolske, strijelac 4 gola protiv Srbije u 1. kolu, jedinstven je slučaj na SP u Fukuoki
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. srpanj 2023. 07:14

Gledali smo ga u ponedjeljak, u derbiju tog dana, 1. kolu D skupine između Španjolske i Srbije (16:14). Kapetan Furije, 37 navršenih godina, a igra... kao mladić. Od pet šuteva - četiri gola. Niti jedan nije iz peterca, pa da netko veli u stilu "je, lako tako". Pliva kontre, dijeli lopte ma kao na pladnju. Servira ju na dlan suigračima. Mozak momčadi. Genijalac, jednostavno. U dvije riječi - Felipe Perrone.

I ne, nije najstariji igrač na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. "Šije ga", stariji od njega je vratar srbijanske reprezentacije Branislav Mitrović (30. siječnja 1985.). Felipe je na svijet došao 13 mjeseci kasnije, 27. veljače 1986. No, nisu poanta ni godine, ni 4 gola Srbima, ni sjajna igra i činjenica da je ovaj igrač oslonac aktualnog svjetskog prvaka, Španjolske. U drugome se krije nesvakidašnja priča Felipe Perronea.

On je naime jedini igrač na ovom SP u Fukuoki, dakle 2023. koji je u istom tom gradu nastupao na Svjetskom prvenstvu na početku stoljeća, 2001.!? Prije 22 godine! Mnogi od igrača koji se danas natječu u bazenu Marine Mese nisu bili rođeni te 2001. kada je Felipe ondje igrao. U Fukuoki, ne baš u Marine Messe jer niti toga tada nije bilo. U Fukuoki 2001. se igralo na vanjskom bazenu za kojeg više čak nismo sigurni i postoji li. To je manje bitno.

Te 2001. je Felipe imao samo 15 godina i bio je najmlađi igrač 9. SP u Fukuoki. Igrao je za Brazil, dakako jer Felipe je pravi, izvorni carioca. Tako se naime ne zovu svi Brazilci već samo oni koji su iz Rija, koji su rođeni u Riju. Bili su 12-ti na tom prvenstvu. Inače, bila su tada u momčadi Brazila dvojica Perronea. Igrao je i Ricardo, a on je Felipeov stariji brat. Ne brinite, Ricardo više ne igra. Iako... Ricardo Perrone ima sina, zove se Tomas i dečko ima 17 godina i on je danas Felipeov suigrač u španjolskom prvaku Barceloneti! Ujak i nećak zajedno, u momčadi trenera Elvisa Fatovića! Nije to ni jedina poveznica Felipea i Hrvatske. O tomu malo kasnije. Spomenuti Tomas Perrone kao i ujak mu, igra za Španjolsku, te je na nedavnom SP do 20 godina u rumunjskom Otopeniju igrao za Furiju koja je ondje bila peta. Pazite, dečko nema navršenih 17, a igra za repku do 20. Dakle, ima i taj očito u sebi ono "nešto".

Što se Felipea tiče, nakon Fukuoke 2001., Perrone je igrao još za Brazil i na SP u Barceloni 2003. kada su bili zauzeli 12. mjesto. Nakon te Barcelone su Felipe i Ricardo Perrone preselili iz Rija u Barcelonu, uzeli španjolsko državljanstvo i počeli igrati za Furiju. tada je počeo blistavi medaljaški niz ovog igrača koji je sa Španjolskom, samo kada je riječ o svjetskim prvenstvima, osvojio naslov prvaka u Budimpešti prošle godine, zatim dva srebra (Rim 2009. i Gwangju 2019.), te broncu (Melbourne 2007.).

No, zaigrao je Felipe Perrone i opet za Brazil, vratio se pod stijeg rođene mu domovine uoči Olimpijskih igara i njegovom Rio de Janeiru. Zvao ga je tadašnji brazilski izbornik, Ratko Rudić. Druga poveznica s Hrvatskom. Ne i posljednja. S Brazilom je nastupao na SP u Kazanju 2015. kada je Brazil ostvario najbolji rezultat odnosno plasman, 10. mjesto. Te iste godine je Perrone sa suigračem Josipom Vrlićem u brazilskoj vrst, osvojio i broncu u Svjetskoj ligi u Bergamu, ali i zlato na Panameričkim igrama u kanadskom Torontu. Na OI u Riju su napravili vrhunsku senzaciju kada su "maznuli" Srbiju, 6:5. Dva je gola dao Vrlić, jednog Perrone. Usput, Perrone i Vrlić su s vremenom postali iznimno dobri prijatelji, a Perrone će baš uvijek na pitanje najboljeg centra na svijetu spomenuti našeg, Josipa Vrlića.

Nakon Igara u Rio de Janeiru Perrone se vratio u španjolsku vrstu i nastavio s "berbom medalja". Uz već spomenute kolajne na SP-ima, prošle je godine osvojio broncu u našem Splitu na EP. Ima i dva srebra s EP, u Barceloni 2018. i Budimpešti 2020. Prije dva tjedna zlato u Svjetskom kupu (bivša Svjetska liga) u Los Angelesu.

No, Felipe je živući vremeplov vaterpolskih svjetskih prvenstava, ali i razvoja grada Fukuoke. Izjavio je to sam prije koji dan, u Japanu.

- Gledajući unatrag 22 godine, nevjerojatno je vidjeti kako se ovaj grad razvijao i kako se razvija i ovo natjecanje, svjetsko prvenstvo. Stoga puno hvala svjetskoj vodenoj sportskoj organizaciji. "Arigato gozaimas" u Fukuoku. Zadovoljstvo je biti ovdje i mislim da ćemo svijetu pokazati najbolje što možemo i nadam se da ćete uživati - izjavio je Perrone.

I da, nismo zaboravili. Najčvršća njegova veza s Hrvatskom. On je naš, hrvatski zet. Dok je igrao u dubrovačkom Jugu, sreo je tada još djevojku, koja mu ubrzo suprugom postade. Gospođi je ime Marija rođena Pecotić, iz Brne na Korčuli. Jasno, nemojte ni sumnjati, Felipe govori hrvatski tečno kao da je i sam s otoka Marka Pola. Vječno nasmiješen, izrazito susretljiv, Hrvatsku obožava, naše novinare uvijek s osobitim veseljem pozdravlja i za nas uvijek ima vremena. A igra... igra kolosalno! Genijalac. Jedini igrač koji je nastupao na SP u Fukuoki 2001. i 2023. Čudesno!

Linker
23. lipanj 2024 21:14