TOM DUBRAVEC/CROPIX
NOVI VELIKI IZAZOV

Ivica Tucak: Čak bih više volio da smo išli na Srbiju. Čeka nas vrlo težak ispit

Na jugu Japana u 10 sati odlučuje se tko će između Hrvatske i Crna Gore u krug najboljih 8 na svijetu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. srpanj 2023. 08:16

Koji sat nas još dijeli do početka sraza osmine finala Svjetskog prvenstva u Fukuoki. U 10.00 sati na jugu Japana odlučuje se koja će od dvije momčadi, Hrvatska ili Crna Gora u krug najboljih 8 na svijetu.

- Igračima sam rekao da smo cijelo ljeto ‘krvavo‘ radili da bi došli do ove eliminacijske faze. Da, htjeli smo malo drukčije, htjeli smo izravno četvrtfinale, ali kada nismo uspjeli protiv Mađara znali smo da nam slijede Srbija ili Crna Gora - veli izbornik Barakuda, Ivica Tucak uoči utakmice.

- Ako me pitate, ja bi čak više volio možda da smo išli na Srbiju. Upravo zbog sustava igre koji Crna Gora ima, a Srbija ne. No, to više nije bitno. Sada je bitna ova utakmica koja je pred nama – napominje šef našeg stručnog stožera.

Ukoliko netko odlično pozna crnogorski vaterpolo, njihove klubove, igrače, ali i izbornik, to je baš Tucak.

image
GIORGIO SCALA/DEEPBLUEMEDIA/Giorgio Scala/Deepbluemedia/

- Sadašnji crnogorski izbornik je bio kapetan momčadi koju sam ondje vodio (Jadran Herceg Novi). Znam i dobar dio tih igrača koji su tada bili klinci. Znam njihov sustav, način kako igraju i kako kolega Gojković razmišlja. Oni su uvijek negdje u 8 najboljih reprezentacija, jedino što moram priznati da im nedostaju medalje u većem broju. Što se tiče nas, daj Bože da ih nemaju onda ni ovdje, ali da nas čeka vrlo težak ispit to je sigurno. Nemaju više onu pojedinačnu kvalitetu kakvu su imali proteklih godina kada im je u momčadi bio jedan od najboljih igrača svijeta, Aleksandar Ivović. Ono što je bitno da moramo igru svesti na pozicijsku. U probleme ćemo ući ako nam ‘procuri‘ njihov protunapad, 6 na 5 koji je možda najbolji na svijetu.

Iz crnogorskog tabora se oglasio jedini koji nije etnički Crnogorac. Naturalizirani Kanstantin Averka, inače Bjelorus

- Nama je sada svaka utakmica kao finale. Hrvatska je europski prvak, ali spremni smo dati maksimum. Protiv Srbije smo dali sve od sebe, nismo uspjeli, ali to je iza nas. Slijedi novo dokazivanje.

Intimno, nadamo se da se neće baš dokazati. Inače, ova utakmica pobjedniku donosi četvrtfinale protiv Grčke (utorak, 08.00 sati), a poraženom... Osim borbe od 9. do 12. mjesta, još malo problema. Poraženi u osmini finala pada u drugi, prije bi rekli čak i treći jakosni ‘šešir‘ pri izvlačenju skupina za sljedeće SP koje je na rasporedu već u veljači sljedeće godine, u Dohi. Dakle, skoro pa "sutra".

Linker
10. prosinac 2023 06:52