VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
LUDO POLUFINALE

Jadran u ludoj utakmici srušio Jug AO i po prvi puta u povijesti ušao u finale regionalnog natjecanja!

Izvanredno zanimljivo, napeto, te golovima prebogato hrvatsko polufinale Premier lige
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. travanj 2022. 22:30

JUG AO - Jadran 16:18

JUG AO: Popadić (6 obrana), I. Vukojević, Fatović 3, Burđelez, Joković 2, Papanastasiou 2, Tomasović, Argyropoulos 2, Kržić, Kakaris 4, Benić 1, Žuvela 2, Jurišić (4 obrane), Zvono. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić (7 obrana), Burić 2, Marinić Kragić 7 (1), Čagalj, Z. Butić 1, Pejković 2, Bukić 1, Harkov 2, Delić, Dobud 1, Šetka 1, A. Dužević 1, Anić (1 obrana), Stojanac. TRENER: Mile Smodlaka.

PETERCI: Jug AO -, Jadran 1-1.


Prvi put u povijesti će splitski Jadran igrati u finalu regionalnog nadmetanja. Do ovog su uspjeha Splićani došli u sjajnoj, ludo zanimljivoj i neizvjesnoj utakmici hrvatskog polufinala, nadjačavši Jug AO. U utakmici koja je obilovala tolikim pojedinostima, detaljima, zbivanjima, uzbuđenjima da bi doista iziskivala podrobniju i opširniju analizu.

Pokušajmo zasad samo, barem donekle telegrafski. Bila je to utakmica s ukupno čak 35 isključenja, ali ne bi nimalo prozivali suce. Vrlo teška utakmica, s jako puno sportske agresivnosti i kontakta, te je svako isključenja bilo na mjestu. Susret u kojem su obojica trenera dobila žute kartone, dakle bilo je posla za suce i na klupama. Utakmica u kojoj su obojica stratega mijenjala svoje vratare, iako u tom se detalju možda krije razlog poraza jugaša. O tomu kasnije. Nadalje, utakmica s rekordno za ovaj par puno golova, čak 34. U 32 minute, to je gol svakih 55 sekundi, otprilike. Dakako, utakmica Jerka Marinića Kragića. Utrpao ih je Jere 7 "komada". Nismo sigurno je li ikada u seniorskoj karijeri ikome više, sigurno ne ovako jakom suparniku.

Za razliku od svih prijašnjih dvoboja ova dva kluba, ovaj je Jug AO puno bolje počeo, vodio prve dvije četvrtine, pa i po dva razlike. Ipak, Jadran je stalno bio blizu, da bi preko kapetana Šetke 4 sekunde prije poluvremena prvi put i poveli (10:9). Trener jugaša Vjekoslav Kobešćak nezadovoljan učinkom svojeg prvog vratara Popadića, sredinom druge dionice je poslao između vratnica mladog, 18-godišnjeg Ivana Jurišića. Imalo je rezona, mali je "skinuo" šut Bukiću i Pejkoviću, ali ne više od toga. Još nije za više. Očekivali smo povratak Popadića. On se i dogodio, ali minutu i pol prije kraja utakmice. Puno prekasno, kada je sve bilo riješeno. Možda je to bio presudan trenutak utakmice. "Cementiranje" Popadića na klupi. U ovako tijesnoj utakmici, gdje sitnice odlučuju, ovo je možda baš bila ta "sitnica". Mile Smodlaka je s druge strane još ranije odmijenio Marcelića za jednako iskusnog Anića, ali je Marcelić i vraćen opet u igru u trećoj četvrtini.

Prije Jadrana i Juga AO, u prvom su se polufinalu ogledala dva najbolja srpska sastava, Novi Beograd i prošlosezonski pobjednik Premier lige, Radnički iz Kragujevca. Novi Beograd je slavio 12:8 (2:0, 2:3, 4:4, 4:1). Najbolji strijelac kod pobjednika bi je Dušan Mandić s 4 gola, a kod poraženih Marko Radulović s 3. Radnički je imao dvije velike "rupe" u svojoj igri, bez pogotka. Bilo je to u prvih 12 minuta, te još 8 minuta od treće do pred kraj četvrte četvrtine. Oba se sastava ne mogu pohvaliti niti s realizacijom igrača više. Ona je kod Novog Beograda bila 3-12, a za Radnički još malo lošija, 2-12.

Linker
19. travanj 2024 16:27