Ivica Tucak

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘BIO JE IZMRCVAREN‘

Jasna poruka hrvatskog izbornika: ‘Morate me shvatiti, imamo najboljeg na svijetu, ubijali su ga!‘

‘Ovaj turnir pokazao je da smo ozbiljna reprezentacija,
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. ožujak 2023. 20:03

Iza Barakuda sedam je dana zanimljivog, sigurno napornog, ali uzbudljivog turnira. Sedam dana nadmetanja u kojima je Zagreb odlično bodrio hrvatsku vrstu, jedino što rezultatski nije završilo na najbolji način za Hrvatsku.

Naši se igrači nisu, naime, uspjeli kvalificirati na završni turnir Svjetskog kupa u Kaliforniju, iako je doista činjenica kako to i nije baš bilo u prvom planu. Uostalom, do Kalifornije će Barakude svejedno ići, ali u drugom ritmu, desetak dana kasnije. Nadalje, činjenica je da je izbornik Ivica Tucak u nekoliko navrata prije turnira, kao i tijekom njega, jasno naglasio da ga u Zagrebu “ne zanima rezultat, plasman, već samo igra...” Da se razumijemo, to ni u kojem slučaju ne znači da igrači i stručni stožer nisu željeli pobijediti sve utakmice. U sportu, pravi sportaš nikad ni ne razmišlja, ne smije razmišljati na drugi način, do pobijediti. Neovisno, igra li belu ili briškulu ili pak olimpijsko finale.

Ozbiljni smo

Stoga u prvi plan, u početnom rezimiranju viđenog, stavljamo baš igru. Ako ćemo golom igrom brojki, Hrvatska je svladala manje-više lako SAD, Japan i Francusku. Momčadi koje nisu baš elitni rang svjetskog vaterpola, dok su izgubili od Italije i Mađarske. To je činjenica. Iz koje bi ipak bilo pogrešno izvući zaključak da onda Barakude ne drže korak s elitom. To ne bi bilo točno.

Protiv Italije tri je četvrtine bilo perfektno do te mjere da bi taj dio ocijenili najboljom prezentacijom zadnjih godina, da bi u zadnjih osam minuta slijedio strašan pad. Istina, imaju u tome svoj udio i neke sudačke odluke, ali ne... Prvo valja pogledati sebe, u zrcalo. Tu se ipak griješilo i na našoj strani. Protiv Mađarske smo baš bili nadigrani i točka.

Stoga, ako bi nas netko pitao za ocjenu... Odličan sigurno nije. Vrlo dobar? Pa... tu negdje, vrlo blizu. Evo recimo, dali bismo minus 4. Onaj minus baš zbog rezultatskog neuspjeha.

- Kad se podvuče crta, turnir je pokazao da smo ozbiljna reprezentacija. To je sigurno - po završetku ZG druženja će izbornik Tucak, uz podsjetnik.

image

Josip Vrlić (Hrvatska)

GORAN MEHKEK Cropix

- Mi smo prije godinu i dva mjeseca, kad smo oformili ovu novu reprezentaciju, na istom ovom bazenu protiv Italije gubili u jednom trenutku 8:2. Djelovali smo kao nekakva razbijena vojska i korak po korak mi smo postali respektabilna reprezentacija. Koja će nekad utakmicu i izgubiti, to je sport, ali veseli me da smo respektabilna reprezentacija. Da možemo i moramo bolje, sigurno, ali nije ovo ni trenutak usred sezone da bih ja tražio od igrača da su na vrhuncu, svježi i odmorni. Stanje pojedinaca još nije onakvo kakvo bih ja želio da bude.

Raditi na napadu

Postoje i još neki “detalji”. Čini nam se kako i dalje imamo problema s napadom na M-zonu. Suparnici nam to znaju, Mađari su nam to odigrali.

- Ne samo M-zona. Protiv Mađarske nismo bili napadački pravi i na M-zonu, ali i na klasičnu zonu. Nismo bili aktivni, agresivni. Imali smo jedan gol, prebačaj Mariniću Kragiću u drugoj četvrtini, pa Žuvela individualno šutersko probijanje, ali nismo bili ubojiti, napadali prostor. Jedan od razloga je opterećenost Harkova s osobnima, pa sam ga cijelu utakmicu vadio van, a onda je dobio i treću. On nam je u napadu na M-zonu jako bitan, kad formiramo “drugi trokut” na desnoj strani. To je bio problem, analizirat ćemo, slažem s da to nije bilo na razini na kojoj mi možemo. Segment na kojem trebamo raditi dodatno.

Izbornik je i odmah nakon utakmice apostrofirao suđenje, pa tako i sada pojasnio.

- Jedno ipak ostavlja gorčinu i morate me razumjeti - naglasio je Tucak i pojasnio.

- Na vaterpolo gledam na jednostavan način. Mi smo protiv Mađara “letjeli van” (isključeni igrači) vrlo brzo, ali onda kada smo izjednačili na 10:10 i to kada bismo se dobro branili i sve do 8-9 sekundi prije kraja mađarskog napada... van, isključenje. Vrlića, koji je najbolji centar na svijetu, u napadu ga 27 sekundi “jašu”, ubijaju, a sudac ako mu da faul, da mu u 30. sekundi kada je Vrlić već izmrcvaren. Nisu to baš detalji. Nisam ja od jučer u vaterpolu, predugo sam da to ne bih razumio. I to od sudaca koji su itekako iskusni. Da se razumijemo, ovo nije alibi. Ne, mi nismo bili protiv Mađarske, recimo, dobro ni u obrani, ni u napadu. Nismo. Ali, postoje ipak i neki drugi detalji i čvrsto stojim iza riječi - kada jedna Italija stiže, traži egal, pritišće, kriterij je malo drukčiji nego kada to radi Hrvatska.

Samo suci nisu vidjeli

Tu se možemo i vratiti baš na situaciju iz sraza s Italijom, treća četvrtina. Di Somma je dobio treće isključenje, ali je trebala bili “nasilna igra” (bivša brutalnost, dakle 4 minute igrač više) jer je udario šakom u glavu Vrlića. Vidjeli su svi osim sudaca (Mišković - Crna Gora i Stavridis - Grčka). Ili kao suza čisto Fatovićevo oduzimanje lopte, dogodilo se ispred nas, nema kontakta, ali vrlo loš Mišković sudi isključenje Fatoviću. Da ne spominjemo još jedno “izmišljeno” isključenje, Luke Bukića. To su eklatantne pogreške sudaca, ali nema alibija. Griješili su i naši igrači, te i to valja priznati.

Možda je pogriješio protiv Italije i izbornik Tucak koji je mogao pozvati puno ranije minutu odmora, iako znamo da treneri vole čuvati to za zadnju minutu-dvije. Ima i još nešto. Izbornik je protiv Italije prigovarao (opravdano) sucu Miškoviću i dobio žuti karton. Sve pet, ali za razbijanje ritma suparnika kada njemu krene postoji po nama i bolja opcija. Izbornik ima dvojicu pomoćnika (Bajić i Marelja). Neka oni ustanu, prigovore, naprave pritisak i da, dobiju crveni karton. Za dobrobit momčadi prihvatljiva žrtva koju ćemo uvijek kao takvu prepoznati, a istodobno izbornik ostaje fokusiran na igru, bazen.

Zaključno, rezultatski neuspjeh glede plasmana na završni turnir Svjetskog kupa, nije baš nešto što je stožer Barakuda “bacio” u depresiju.

- Ne, ne žalim za završnim turnirom, dapače. Mi smo htjeli pobijediti Mađare, igrači i ja smo se maksimalno potrošili, tužni smo malo, ali s druge strane sada imamo više vremena za pripremu za glavni cilj, SP u Fukuoki. Mi ćemo svakako otići u SAD, na sparing s Amerikancima prije Fukuoke, ali sad znamo da dolazimo 5. srpnja, ne trebamo ići 27. lipnja. Strahovito je veliko osam-devet dana u pripremama. Imamo zakazan već turnir u Rimu s Grcima i Talijanima, imamo bazične pripreme u Sloveniji, što će nam sve biti od velike koristi za dostići formu na Svjetskom prvenstvu. S te strane nam je ovo puno komotnije.

Linker
26. travanj 2024 07:38