Ivica Tucak i Sandro Sukno
 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Jedan od najuspješnijih hrvatskih izbornika: Nitko na svijetu nema takvu budućnost kao Hrvatska

Hrvatska reprezentacija se ponovno okuplja, sprema se i okršaj sa Srbijom?
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. svibanj 2020. 18:26

Hrvatski su vaterpolisti prvi u Europi, u ovoj koronaeri i nakon cjelokupnog zaustavljanja sporta i sveg života, počeli s treniranjem u bazenu. Bilo je to još 27. travnja. Ujedno, Hrvatska je jedna od rijetkih država u kojoj je opcija nastavka nadmetanja još itekako živa. Dok su se Italija (prvak svijeta), Mađarska (prvak Europe), Španjolska (europski doprvak), pa zatim Francuska i Rusija već oprostili od svake nade da će uskoro s natjecanjima, te su svoje nacionalne lige poništili, mi u Hrvatskoj raspolažemo i s datumom kada bi borba za loptu trebala zapjeniti vodu u bazenu (24. lipnja).

Tog bi se dana trebale odigrati prve utakmice četvrtfinala Prvenstva Hrvatske, kao i prvi susret za 9. mjesto u državi.
To su one u ovakvim vremenima dobre, ohrabrujuće vijesti za hrvatski vaterpolo. No, ima ih i još...

Trebaju nam okupljanja

- Imamo u planu i prije početka prvenstva, koncem svibnja okupiti reprezentaciju 4-5 dana u Zagrebu, a potom čim završi Prvenstvo Hrvatske, početkom kolovoza iskoristiti taj mjesec za treninge, sparing. Bude li moguće, učinit ću sve da budemo skoro pa i cijeli kolovoz na okupu - veli hrvatski izbornik Ivica Tucak.

image
Budimpesta, 240120. Duna Arena. 34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinalna utakmica, Hrvatska - Spanjolska. Na fotografiji: Ivica Tucak s igracima. Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX


Naime, ne valja ipak smetnuti s uma da se u ovom trenutku u Europi tri reprezentacije već pripremaju. Mađari su prvi krenuli u Budimpešti još prije gotovo dva tjedna, a početkom ovog tjedna i Grci u Ateni, te Crnogorci u Herceg Novom. Istini za volju, Mađari to čine i zato što im klubovi potpuno miruju i jer je državno prvenstvo poništeno. Crnogorci i Grci su među onim nacijama koje još imaju plan za nastavak svojih natjecanja. Ne valja svakako smetnuti s uma i vrlo značajan podatak. Cijele ove kalendarske godine, reprezentacije se uopće neće više natjecati. To je jedinstvena takva godina u povijesti vaterpola, ali na te priče o jedinstvenosti doba u kojem živimo smo se ionako već naviknuli.


Ipak, neovisno o pomanjkanju natjecanja, okupljanja i zajednički rad nacionalnih vrsta nisu bez koristi, pa i nužnosti.
- Nama bez obzira na to što nema natjecanja, okupljanje reprezentativaca treba - veli Tucak i nastavlja:


- To je i inače želja svake nacionalne vrste. Imati što više zajedničkih dana priprema. To je i moja želja jer imajući u vidu da ove godine neće biti utakmica Svjetske lige, da su otkazane Olimpijske igre i da će nam prvo natjecanje biti predolimpijski kvalifikacijski turnir u veljači sljedeće godine, mi moramo imati što je više moguće zajedničkih dana priprema.
U tom kontekstu Tucak kani u dogledno vrijeme obaviti i spariranje s nekom jakom reprezentacijom kakvih konačno barem u našem susjedstvu ima dovoljno. Neki su kontakti, točnije razgovori već obavljeni između Tucka i kolega mu u Italiji (Alessandro Campagna) i Srbiji (Dejan Savić).


- Ono jedino što je dobro da trenutačno igrači treniraju, rade u klubovima i da se nastavlja nacionalno prvenstvo. Oni sada znaju za što treniraju.

image
TUCAK Ivica Coach CRO

Budapest 24/01/2020 Duna Arena
Spain (white caps) Vs. Croatia (blue caps) Men
Semifinal
XXXIV LEN European Water Polo Championships 2020
Photo ©Giorgio Scala/Deepbluemedia/Insidefoto
GIORGIO SCALA/DEEPBLUEMEDIA/INSIDEFOTO

Inače, za ovu je kalendarsku godinu bilo za očekivati da bi se neki reprezentativci mogli oprostiti čak od kapice Barakuda. Jednostavno, godine čine lagano svoje. Primjerice Xavi Garcia je u 37. godini, Andro Bušlje u 35., te je još prošle godine nakon bronce na SP-u u Gwangjuu najavio oproštaj nakon OI u Tokiju. Jedino što se tada računalo na Igre u 2020., a ne 2021. U konačnici, slično su razmišljali ili razmišljaju i neki veliki igrači u drugim izabranim vrstama. Izbornik Tucak je početkom godine planirao tijekom ovog proljeća razjasniti i tu situaciju.


- Nisam još obavio te razgovore jer to nisu razgovori za telefon. Čekam da se svi okupimo. Što se mene tiče, ja bih želio da olimpijski ciklus koji je sada pomaknut za jednu godinu, završimo s igračima s kojima smo i započeli. Ako ima nekih zahtjeva s njihove strane, opet moramo sjesti. Zato kažem da to nisu razgovori koji se vode putem mobitela - mišljenja je Tucak.

Bit će mi drago

Doduše, osim nekih igrača, izbornik mora i sam za sebe razriješiti ugovorno stanje. Ivica Tucak je izbornik temeljem ugovora do, kako je planirano prije četiri godine, OI u Tokiju 2020. Uvijek se, barem u vaterpolu izbornički ugovori temelje na olimpijskom ciklusu. Međutim, kako je i taj ciklus poremećen odgodom OI...


- Imam ugovor do konca kolovoza i tako se i ponašam. Morat ćemo sjesti zajedno i po tom pitanju. Doduše, telefonski sam već nešto bio razgovarao s čelnicima HVS-a, ali dok to ne potvrdi Upravni odbor, dok nije službeno, neozbiljno bi bilo nešto prejudicirati. Ja želju, to sam rekao u nekoliko navrata, imam, te ako će takva želja biti obostrana bit će mi drago - napominje izbornik Barakuda.


Ako se nas pita, sve osim ostanka Tucka za kormilom reprezentacije bilo bi iznenađenje. Mijenjati trenera, još k tomu i bez potrebe, godinu dana prije početka Olimpijskih igara teško da će biti opcija. U konačnici, logično je pričekati kraj olimpijskog ciklusa, a to što je isti iznimno i prvi put u povijesti modernog olimpizma produžen s 4 na 5 godina, nikako nije bilo u domeni Tucka ili HVS-a.


Stoga je moguće po nama raspravljati samo o dvojbi hoće li izborniku biti produžen ugovor na još godinu dana ili će dobiti i novi četverogodišnji ciklus. Koja god bila opcija, Ivica Tucak će postati istog trenutka vaterpolski izbornik s najduljim mandatom. Trenutačno je po tom pitanju poravnat s Ratkom Rudićem koji je za kormilom Barakuda proveo dva olimpijska ciklusa ili osam godina, od 2004. do 2012.

image
Varazdin, 100220.
Na Gradskim bazenima odrzan je trening vaterpolo reprezentacije uoci sutrasnje utakmice s Nizozemcima.
Na fotografiji: trener reprezentacije Ivica Tucak.
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Uveli puno mladih

Kada smo već kod skorašnje nam budućnosti, izbornik Tucak ima vrlo optimističan pogled u pogledu smjene generacija u hrvatskoj vrsti u odnosu na druge izabrane vrste.


- Niti jedna reprezentacija nema takvu poziciju kakvu imamo mi! Niti jedna reprezentacija neće raditi tako malene promjene poput nas, bilo tko da sutra bude na klupi hrvatske reprezentacije. Mi smo napravili ogroman posao uvođenjem puno mladih igrača. Počevši od vratara Bijača i Marcelića, do lijeve strane Vukičevića, Fatovića i Bukića, bekova Macana, Benića i Burića. Desno imamo Miloša. Centri Lončar i Vrlić sigurno mogu izdržati još koju godinu, plus mladi Lozina koji “kuca” potpuno opravdano na vrata. Prema meni dakle, niti jedna reprezentacija na svijetu nema takvu budućnost kakvu ima hrvatska reprezentacija!

Linker
26. travanj 2024 05:58