Foto: Damir Krajac / CROPIX
ODLAZA VELIKANA

JEDAN OD NAJVEĆIH TRENERA SVIJETA DOLASKOM U ZAGREB NAJAVIO KRAJ VELIČANSTVENE KARIJERE Napustio klupu najbogatijeg kluba na svijetu

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. svibanj 2020. 16:43

Ratko Rudić po svemu sudeći je okončao trenersku karijeru u Pro Reccu, ali izgledno i općenito gledano. Bivši hrvatski izbornik i najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu, te drugi najtrofejniji trener na Globusu u svim loptačkim sportovima, u utorak navečer trebao je doći u Zagreb.

Nakon više od dva mjeseca života u izolaciji u Italiji, u Reccu, nedaleko od Genove, Rudić je konačno uhvatio mogućnost povratka u domovinu. Sama činjenica da se vraća u Hrvatsku početkom svibnja, a da odluka o nastavku ili okončanju natjecanja u talijanskoj vaterpolskoj Seriji A još nije službeno donesena, navodi na zaključak kako je malo vjerojatno da će vaterpola u Italiji biti do jeseni ili početka nove sezone.

No, jednako tako, prema vijestima iz Italije, vrlo je izvjesno i da Rudićev povratak u Zagreb znači zapravo i odlazak s klupe najbogatijeg kluba na svijetu, Pro Recca. Momčad je ionako razasuta po svijetu. Svi stranci su već odavno u svojim domovinama, pa tako i naša trojica igrača (Bušlje, Bijač i Dobud), a treninzi vaterpola u Italiji još nisu počeli i upitno hoće li tako skoro.

Split, 170218
Sportski centar Poljud
Internacionalna vaterpolo utakmica reprezentacija na HEP Europa Cupu 2018 u organizaciji LEN-e izmedju: Hrvatske i Srbije.
Na fotografiji: Ratko Rudic i Ivica Tucak. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ujedno, ne valja smetnuti s uma da je Rudić pristigavši u Pro Recco 2018. potpisao dvogodišnji ugovor kojem kraj istječe za mjesec-dva, a u tom razdoblju utakmica sigurno neće biti.

Štoviše, priča ide i dalje. U Pro Reccu, njihov direktor Maurizio Felugo već traga za novim trenerom, a prva mu je opcija navodno Carlo Silipo. Riječ je o 49-godišnjaku, proslavljenom i jednom od najboljih talijanskih vaterpolista. Za talijansku je reprezentaciju odigrao 482 utakmice i između ostalog bio olimpijski pobjednik 1992. u Barceloni, uz još jednu olimpijsku broncu (1996.), naslov svjetskog prvaka (1994.), dva naslova europskog prvaka (1993. i 1995.), sve s Rudićem kao izbornikom. Posljednje je vrijeme vodio mlade talijanske vrste do 18 i do 19 godina.

Poništena cijela sezona Lige prvaka

Cijela natjecateljska sezona 2019./20. u europskim vaterpolskim klupskim Kup nadmetanjima je poništena. Tako je odlučio Ured Europske organizacije vodenih sportova (LEN) na telekonferenciji. To konkretnije znači da se poništava cijela sezona i rezultati vaterpolske Lige prvaka i Eurokupa (muškarci), kao i Euroliga i Kup LEN-a (žene). Podsjetimo, u Ligi prvaka su ove sezone sudjelovala tri hrvatska kluba - Jug AO koji je bio osigurao nastup na Final 8 turniru kojeg, dakle, neće biti, zatim Mladost koja je bila na korak do plasmana na završni turnir i splitski Jadran.

Ujedno, na istoj je sjednici Ureda LEN-a određen i novi datum plivačkog Europskog prvenstva koje će se održati u Budimpešti od 10. do 23. svibnja sljedeće godine. Ovo se nadmetanje prvotno trebalo održati u svibnju ove godine pa je odgođeno već jednom za kolovoz ove godine, da bi sada uslijedila još dulja odgoda.

Linker
17. travanj 2024 18:34