Tin Brubnjak

 Srđan Vrančić/Cropix
TIN BRUBNJAK

Jedna od najvećih vaterpolskih nada: ‘Sa 16 sam već bio u prvoj momčadi. Reprezentacija? Ne zanosim se‘

"Stječe se povjerenje i rasteš više kada si okružen boljima od sebe", kaže igrač Primorja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. veljača 2023. 13:46

Vaterpolisti Primorja EB su morali dvaput osvajati A1 ligu da bi se vratili u elitno Premier natjecanje. Naime, valja podsjetiti da je još prošle sezone (2021/22) riječki sastav također osvojio A1 ligu, ali su tadašnja pravila propisivala da i prvoplasirani treba u razigravanje za ulazak/ostanak u Premier ligi. Tada su u dvije utakmice bili slabiji od splitskog Mornara BS. Ove sezone (2022/23) vrijede malo izmijenjena pravila po kojima prvoplasirani stječe izravan plasman u elitu. Stoga eto Riječana ondje gdje im je mjesto.

Vrlo značajna, važna karika na tom putu je jedan mladić koji je široj javnosti nepoznat. Onoj vaterpolskoj je skrenuo pozornost na sebe prije dvije godine. Ove je sezone zablistao. Kako u regionalnom nadmetanju, tako i u državnom prvenstvu. On je Tin Brubnjak. Dečko koji s 34 gola iz 13 utakmica drži prvo mjesto na ljestvici strijelaca Prvenstva Hrvatske. Dva gola više od reprezentativca Jerka Marinića Kragića. U redu, valja upotpuniti informaciju pa spomenuti da je Marinić Kragić odigrao i dvije utakmice manje, pa mu je prosjek 2,9 pogodaka po susretu. No Brubnjak je s prosjekom 2,6 opet pri vrhu, drugi temeljem takvog pristupa. Tin je rođen 2001. godine, ali u vaterpolu je...

- Uh, pa ima već 12 godina.

Pa, onda bi se reklo da ste iznimno rano počeli.

- S osam godina i odmah je bio vaterpolo. Plivanje je bilo jako, jako kratko, koji mjesec samo.

Sa 16 u prvoj momčadi

Brubnjak je vanjski igrač, specijalizacija lijeva strana.

- Tamo se najbolje osjećam. Mogu igrati i desno, ali nije baš bilo potrebe dosad. U prvoj momčadi sam još od kada je posljednji put Primorje bilo u prvoj regionalnoj ligi.

Malo je valjalo zaroniti u pismohrane i pronađosmo ga u sezoni 2017/18. Dečko je imao tada 16 godina.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Sigurno je prednost kada se što mlađi uđe u prvu momčad. Stječe se povjerenje i rasteš više kada si okružen boljima, iskusnijima od sebe, ali i kada igraš protiv starijih. Ne mogu govoriti za sebe, ali što se momčadi, kluba tiče, ovo nam je sigurno dosad najbolja sezona otkako sam ja u prvoj momčadi.

U kolikoj je mjeri ovaj mladić napredovao svjedoči i da ga je izbornik Barakuda prvi puta uvrstio na širi popis seniorske reprezentacije u prosincu 2021. Imao je tada 20 godina. Prvi signal uspona u karijeri.

- To ćemo vidjeti. Ne treba se zanositi baš samo s pozivom, treba nastaviti tako i dosegnuti visoku, najvišu razinu - vrlo će trezveno mladić koji je ljetos potpisao novi, dvogodišnji ugovor s matičnim klubom, iako nije manjkalo već tada poziva i iz drugih sredina.

Student elektrotehnike

U državnom prvenstvu, primorjaši su trenutačno četvrti, ali se bore s Mladosti za treće mjesto. Uskoro ih očekuje upravo sraz sa Žapcima u zadnjem kolu prije doigravanja. Mladost je u prednosti ne samo zbog tri boda više, nego i zbog velike razlike kojom su svladali Primorje EB u prvom dijelu, uz Savu.

- Ondje smo izgubili čak osam razlike i to nam je bila baš mislim najlošija utakmica cijele sezone. Iako je sve to uvertira za doigravanje. Nadam se da ćemo se opet sresti s Mladosti u borbi za treće mjesto i da im onda možemo puno bolje parirati.

Budući inženjer elektrotehnike, nju naime studira, Tin Brubnjak je ozbiljno skrenuo pozornost na sebe u vaterpolskim “strujama”. Kako se razvija, kako raste, zaslužuje da mu se ime lagano memorira.

Linker
07. svibanj 2024 14:15