RONALD GORSIC Cropix
BOŽIĆNI TROFEJ

Jug nakon četiri godine ponovno osvojio Kup Hrvatske, do pokala u zadnje tri minute stigle i mladostašice

Jug je tako došao do drugog trofeja u ovoj polusezoni, nakon što su bolji od Jadrana bili i u Superkupu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. prosinac 2022. 20:28

JUG AO - JADRAN 10-5 (3:2, 4:2, 2:0, 1:1)

JUG AO: Popadić (13 obrana), Burđelez, Fatović 2, Zvono, Joković 2, I. Vukojević 1, Biljaka, Lazić 1, Kržić, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 3, Jurišić (1 obrana), Mozara. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić (10 obrana), Burić, Marinić Kragić, Čagalj 1, Z. Butić 1 (1-1), Pejković, Bukić 1, Tomasović 1, Delić, Dobud, Šetka, Dužević, Stričević, Zović 1. TRENER: Mile Smodlaka.

PETERCI: Jug AO -, Jadran 1-1-

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 13, Jadran 11. ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Burić (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 4-9 (44%), Jadran 4-12 (33%).


Prvi put nakon 2018. godine, a ukupno 15. put u povijesti, vaterpolisti Juga AO osvajači su Hrvatskog kupa. Pa, i ne samo to. Poveli su protiv splitskog Jadrana ove sezone 2-0 u trofejima, jer su nakon Superkupa u riznicu "pospremili" i nacionalni kup.

Zasluženo, uvjerljivo, nadmoćno. U velikoj mjeri je ova pobjeda Dubrovčana temeljena na izvrsnoj obrani koja je udaljila splitske centre daleko od gola Tonija Popadića. Uz to je potpuno neutraliziran napadački učinak Jerka Marinića Kragića, ali i kapetana Splićana Anela Šetke (0-3), pa i Luke Bukića (1-5). U biti, pojednostavljenim rječnikom, Jug AO primarno temeljem vrhunske obrane ostvario pobjedu za "Božićni kup".

Početak dosta sličan onomu iz posljednjeg susreta ovih dviju momčadi, zadarskog ogleda u Superkupu, 20. studenog. Drugim riječima, dugačko početno razdoblje bez pogodaka. Takvo što se ne mora toliko zahvaliti vratarima Popadiću i Marceliću (čime nismo zapisali da su bili slabi, ni govora, već je jednostavno svoje učinio spoj vrlo velike usredotočenosti Splićana i Dubrovčana na defanzivne zadatke. Na prvi je gol valjalo pričekati malo više od četiri minute, a onda kada je krenulo s "ljuljanjem" mreža, prva dva gola su dali u biti... mladostaši! Ne, nismo pogriješili i ne radi se o zatipku. Franko Lazić i Ivan Domagoj Zović bili su strijelci. Lazić za Jug AO, Zović za Jadran, ali obojica donedavno u Mladosti. Dobro, ovo s zove ipak samo digresija.

Do kraja prve dionice još je lijepo "zavukao" Maro Joković na postavljenu obranu, pronašavši rupu, prolaz kroz šumu ruku koji samo on lako vidi, nego zna i pogoditi (3:1). No, jednako tako valja pohvaliti i uigranu akciju s igračem više Jadrana, asist Marinića Kragića na lijevo krilo Luki Bukiću koji filigranski precizno pogađa "žabicu" za smanjenje vodstva Gospara, (3:2). Vjekoslav Kobešćak, strateg Dubrovčana u jednom je naumu uspio u finalu. Otvaranje utakmice jugašima je bilo daleko bolje od onih u posljednjih mjesec dana.

Prvi snajperist Splićana, reprezentatiac Marinić Kragić solidno dobro pokrivan, u početnim se minutama pretvorio u prvog asistenta. Nakon dodavanja za Bukićev gol, početkom druge dionice je s igračem više sjajno poslužio još bolje uplivanog Marina Čaglja za novo izjednačenje, (3:3). Imao je Jadran i priliku za prvo vodstvo, igrača više, ali Franko Lazić igra sjajnu i obranu, te je blokirao u tom trenutku već drugi put splitsku "neman", JMK. Što nisu uspjeli Splićani, jesu Dubrovčani odnosno njihov mladi dijamant, Marko Žuvela.

Pro gol za 4:3, pa nakon poravnanja Butića iz peterca (4:4), još jedan šut u Žuvelinom stilu. Vanjska pozicija, srednji vanjski u ovom napadu za vodstvo, 5:4. I početak njegovog malog showa, ali i laganog jugaškog odvajanja. U zadnje dvije minute naime pogađa onaj najstariji među jugašima, Maro Joković maestralnom preciznošću, samo njemu svojstvenom i kojom nas oduševljava bez prestanka od 2007. Gol za 6:4, a točno 40 sekundi kasnije red je došao opet na Marka Žuvelu. Sada s lijevog vanjskog, visoko se uzdiže, do pojasa i preko ruku obrambenog zida jadranaša pogađa Marcelićevu mrežu. Tri razlike u poluvremenu nije još baš riješena utakmica, ni približno, ali ipak pruža nemalenu ne samo rezultatsku nego i psihološku prednost. Ona je postala još veća kada je krajem druge i početkom treće četvrtine 3-4 sjajne obrane "vezao" vratar jugaša, Toni Popadić. Nije baš zanemarivo spomenuti i da je najbolji strijelac Jadrana, Marinić Kragić sredinom treće četvrtine imao šut 0-4.

Uvukla se nervoza u splitske redove koja se ponajprije očituje u brzopletosti u napadu, silnim pogreškama u ofenzivnom dijelu, pa onda u tzv. tehničkim pogreškama, gdje su im ponekad jugaši i nevjerojatnom lakoćom oduzimalo loptu. Kada bi čak i izradili pokoji šut odnosno prostor za njega, jadranaši bi tada u izvedbi udarca bili vrlo loši, ponekad i pucali izravno u Popadića. Pa, kada nisu "htjeli" jadranaši, onda hoće i znaju jugaši. Točnije, kapetan Loren Fatović koji je u razmaku od nepune jedne minute, pred kraj treće dionice smjestio dvije lopte iza Marcelićevih leđa. Pet razlike, vodstvo 9:4 uoči zadnje četvrtine... To nam se ipak činilo, kako rezultatski, tako i kroz govor tijela Jadranovih igrača kao gotovo utakmica. Već tada. I nije nam se samo činilo, bilo je tako.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug AO:

- Ovo je vjerojatno naša obrambeno gledano najbolja utakmica ove sezone. Prvenstveno bi ipak čestitao i Jadranu na ovom finalnom dvoboju. No, još ćemo se mi ‘gledati‘ ove sezone. Što se nas tiče, velika radost s još jednim trofejom. Imali smo jako dobrih zadnjih mjesec dana, igra vrlo dobra, stalno se dižemo i ništa... Dobit će zasluženo "čak" 3 slobodna dana.

Marko Žuvela:

- Definitivno smo pobijedili zahvaljujući obrani. U trećoj četvrtini niti jedan primljeni pogodak, u četvrtoj samo jedan. Zbili smo redove, igrali smo odličnu obranu na čelu s našim Popadićem. Blokirali bi sve, a ono što bi i prošlo, Pop bi odlično branio. Imao je nekoliko vrhunskih obrana. S druge strane u napadu nismo srljali, nismo im dopustili niti kontru što je njihova vrlina, prednost inače.

Franko Lazić:

- Osvojili smo prvo Superkup, jedno novo natjecanje, sada i ovaj Kup koji je možda i malo bitnije jer ima neku tradiciju. Drago mi je da smo ušli tako u sezonu, s dva pokala. Sad se prebacujemo još i na Premier ligu i Prvenstvo Hrvatske, kao natjecanja u kojima želimo osvojiti trofej.

Vaterpolistice Mladosti osvojile Kup Hrvatske

MLADOST - POŠK 1937 7:6 (1:2, 0:0, 3:4, 3:0)

MLADOST: Medvešek (10 obrana), Miljković, Alfirević, Stipanov, Lordan, Skelin 2, Medić 2, Glas 2, Lončar, Brnetić 1 (1-1), Crnički, Kangler, Frketić, Božan. TRENERICA: Mia Šimunić.

POŠK 1937: Buljac (11 obrana), Lulić 2, Pešić, Ružić, Tudor, Šistov, Srhoj 1, Brzović, Matošić, Rožić 2 (1-1), Eterović, Sinković, Šain, Srdanović 1. TRENER: Višeslav Sarić.

PETERCI: Mladost 1-1, POŠK 1937 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Mladost 9, POŠK 1937 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Eterović (20), Srdanović (26), Pešić (30).

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Mladost 3-12 (25%), POŠK 1937 3-8 (38%).

Žabice su imale u otvaranju utakmice, odnosno cijelu prvu dionicu i problema s realizacijom igračice više, a onda je logično stigla i kazna u zadnje dvije minute. Lara Srhoj za poravnanje, te Iva Rožić koja je prvo izborila, pa potom i realizirala peterac za vodstvo Splićanki 2:1.

Druga četvrtina, pak, nula. I od golova i igre.

Drugo je poluvrijeme bilo bolje, zanimljivije. Splićanke su sredinom treće četvrtine povele 4:1, da bi se u zadnju četvrtinu ušlo s vodstvom gošći 6:4 i taj je rezultat bio aktivan sve do zadnje tri minute. Tu je uslijedio preokret, golovi u nizu mladostašica (Glas, Skelin i zadnji gol Medić samo 50 sekundi do kraja), za konačno slavlje Zagrepčanki. Za najbolju igračicu finala (Trofej Turbo) proglašena je naime Ria Glas iz Mladosti.

Linker
26. travanj 2024 04:49