TONCI PLAZIBAT Cropix
GORAK OKUS NAKON POBJEDE

Jug svladao Mađare u prvom susretu osmine finala Eurokupa, prosuta velika prednost u zadnjim sekundama

Jug Adriatic osiguranje se "spustio" ove godine stepenicu niže, u završni dio Eurokupa
Piše: Davor BuconićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 22:22

JUG ADRIATIC OSIGURANJE 12

VASAS 11

(2:2, 5:3, 2:2, 3:4)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 300. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Bourges (Francuska).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Brzica, Burđelez, Djerkovic 1, Lazić 1, Joković, I. Vukojević, Daube 3, Cabanas 4, Kržić, Burić 1, Merčep 1, Žuvela 1, Šilar. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

VASAS: Levai, S. Rašović 2, Dedović 1, Ranđelović, Gabor, Lakatos, Dala, Burian 4, Konarik 2, Batori 1, Bedo, Batizi 1, Mizsei. TRENER: Slobodan Nikić.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 13, Vasas 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Žuvela (29), Kržić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 5-11 (41%), Vasas 7-13 (54%)

Nakon punih osam godina igranja u završnici Lige prvaka, Jug Adriatic osiguranje se "spustio" ove godine stepenicu niže, u završni dio Eurokupa. Tu mu je rukavicu izazova, već u osmini finala bacio Vasas - branitelj naslova po kvaliteti drugog europskog natjecanja. Vasas je prošle sezone osvojio Eurokup pobijedivši Savonu, a trenutačno je drugoplasirani klub mađarskog prvenstva.

Prvi napad Vasasa i u 18. sekundi Strahinja Rašović dovodi Mađare u vodstvo. Uzvratili su s igračem više Daube i Merčep. Jug igra agresivno, ne dozvoljava šut gostima. Kod 3:3 Jug je "prodao" kontru gostima koju je realizirao za 4:3 Cabanas. Mladi vratar Brzica (samo 18 godina) brani udarac s desnog krila, a u napadu Žuvela "kroz glavu" Levaiu s lijevog krila donosi dva razlike, pa Daube i 6:3. Brzica upisuje i treću obranu što je i te kako bilo poticajno i za Rina Burića koji "penje" razliku na 7:3.

Na početku drugog poluvremena, Jug nastavlja s dobrom realizacijom igrača više (5-7), pogađa Cabanas za 8:5. Cabanas koji je uobičajeno bio dobar u obrani, razmahao se i u napadu, pogodio je za 9:6. Zlata je vrijedna svaka obrana mladog Brzice, krajem treće imao ih je pet. U posljednjih osam minuta ušlo se je s Jugovim vodstvom od 9:7, ali i sa spoznajom da Vasas ne "leti" bazenom i da Jugova obrana s mladim Brzicom na vratima može biti ravnopravna pa i bolja od mađarskog drugoplasiranog sastava. Španjolac Cabanas odigrao je najbolju do sada napadačku dionicu, s desne strane postiže svoj četvrti, a Jugov 11. pogodak za plus četiri (11:7). Kad je Daube postigao pogodak iz brze tranzicije, koju je povukao Joković s lijevog krila za 12:9 na ulasku u posljednju minutu, pobjeda se mogla početi slaviti.

Nažalost, Jug je sve prosuo pred uzvrat u posljednjem napadu, izgubivši loptu i omogućivši čistu kontru Vasasu koji sedam sekundi prije kraja dolazi do minimalnog poraza od 12:11. Jugova igra u obrani ugodno je iznenađenje i ukupno gledajući, prednost uoči uzvrata mogla je biti i veća. Ovo je bilo prvo poluvrijeme osmine finala Eurokupa između Juga AO i Vasasa, drugo je u Budimpešti u subotu, 23. ožujka.

Linker
17. svibanj 2024 09:36