CROPIX
VATERPOLISTI ŽELE NOVO ODLIČJE

KAKO 'BARAKUDE' MOGU DO MEDALJE? Hrvatska u četvrtfinalu ima veliki ispit, najjači protivnik nas čeka u polufinalu

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. siječanj 2020. 00:34

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u svojoj povijesti ima četiri medalje s europskih prvenstava, a i na kontinentalnoj smotri u Budimpešti navijači očekuju borbu za odličje. Put do te borbe nudi neke zamke, ali i neke relativno lakše utakmice.

'Barakude' su smještene u skupinu A zajedno s Crnom Gorom, Njemačkom i Slovačkom. Nominalno su izabranici Ivice Tucka su veliki favoriti za osvajanje prvog mjesta u skupini, posebno jer crnogorska reprezentacija posljednjih godina nije u samom vrhu europskog vaterpola što su jedno vrijeme bili. Njemačka i Slovačka hrvatskih vaterpolistima ne bi trebali predstavljati prijetnju, bez obzira što obje momčadi, posebno Njemačku, treba shvatiti ozbiljno.

Hrvatska - Njemačka (utorak, 14. siječnja u 14:30)

Hrvatska - Crna Gora (četvrtak, 16. siječnja u 20:30)

Hrvatska - Slovačka (subota, 18. siječnja u 16:00)

Osvajanje prvog mjesta važno je jer donosi direktan plasman u četvrtfinale, a tu bi nas mogao čekati veliki izazov. Srijeda, 22. siječnja je dan kada će se igrati utakmice za uplazak među četiri najbolje momčadi, a ako Hrvatska očekivano osvoji prvo mjesto u skupini A, igrat će protiv boljeg iz susreta D2-B3. U skupini D nominalni su favoriti Talijani, a drugo mjesto mogla bi osvojiti nezgodna momčad Grčke. Tko god od te dvije momčadi bude na poziciji D2, sigurno će biti favorit u osmini finala jer bi treća momčad u grupi B trebala biti Rumunjska.

Ako bi Hrvatska doživjela kiks, odnosno pala na drugo mjesto u skupini A, u osmini finala bi najvjerojatnije igrali protiv Turske, koja će vjerojatno osvojiti treće mjesto u skupini C. No, onda bi imali jako težak zadatak i utakmicu protiv prve momčadi iz skupine D, a to bi trebala biti Italija.

No, držimo se mi vjerojatnijeg scenarija i osvajanja prvog mjesta u skupini A, a pogled dalje prema mogućem polufinalu donosi najtežeg mogućeg protivnika - Srbiju, definitivno najjaču reprezentaciju na ovom turniru, momčad koja dominira svjetskim vaterpolom zadnjih godina. Oni su lani 'preskočili' Svjetsko prvenstvo, a sada sigurno dolaze motivirani da pokažu da su najbolji. No, sigurno i 'Barakude' imaju nešto za reći po tom pitanju...

Linker
26. svibanj 2024 11:05