NIKSA DUPER/CROPIX
IZNENAĐUJUĆI TRANSFER

Kako je poznati hrvatski trener završio u francuskoj reprezentaciji: ‘Žao mi je što nije ostao ovdje...‘

‘Zatražio je malo vremena i kasnije mi javio da ipak ima neki drugi projekt‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. studeni 2021. 18:24

Vjekoslav Kobešćak je novi pomoćni trener francuske vaterpolske reprezentacije! Objavio je to kako Francuski plivački savez u okviru kojeg je i vaterpolo u toj državi, a u konačnici i Kobešćakov klub Jug AO na svojoj mrežnoj stranici.

- Kontaktirali su me iz Francuskog saveza i ponudili suradnju koju sam u dogovoru s čelnim ljudima u klubu prihvatio. Naravno, Jug je i dalje fokus mojeg rada, a s Francuzima ću raditi po potrebi, par puta godišnje. Veselim se novom izazovu - kratko je, uoči polaska za Beograd s momčadi Juga AO na turnir Premier lige, izjavio Vjekoslav Kobešćak za klupsku press službu.

Francuski plivački savez (FFN) je objavio kratko, ali s pravom veselo:

”Dolazak ovog kvalitetnog trenera odlična je vijest za francuski vaterpolo i dokazuje ambiciju Francuskog saveza. Nema sumnje da će komplementarnost izbornika Floriana Bruzza i Vjekoslava Kobeščaka stvoriti snažan kolektiv i kompetitivnu momčad za Olimpijske igre u Parizu 2024.”

image

Vjekoslav Kobešćak

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Dakle, nije upitno da Kobešćak ostaje i dalje trenerom Juga AO, ali je će uz taj posao prihvatiti i onaj pomoćnika u francuskoj vrsti.

- Vjeko je tražio suglasnost kluba, dobio ju je i to je to - kratko će i odrješito i Željan Konsuo, dopredsjednik Juga AO, a ujedno i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

- Naravno, on ostaje naš trener, a moći će raditi s francuskom reprezentacijom samo u onom razdoblju kada nema klupskih obveza. Svaki će fizički odlazak i podlijegati suglasnosti kluba - dodao je Konsuo.

S jedne strane je opravdana i shvatljiva ambicioznost svakog sportaša, tako i trenera, sudjelovati u najvećem mogućem projektu, a u sportu većeg od olimpijskih igara nema. Već smo nadalje pisali baš proteklih dana kako Francuzi izrazito studiozno, zadnjih nekoliko godina, ali i uz nemalena ulaganja podižu vaterpolo u svojoj državi. Sve s ciljem ne bi li upravo na Igrama u svojem glavnom gradu za nepune tri godine imali što jaču reprezentaciju.

Nedavno su i imenovali novog izbornika, od 1. listopada, kada je domaći stručnjak Florian Bruzzo zamijenio prijašnjeg, Srbina Nenada Vukanića. Upravo je Bruzzo navodno u korektnim odnosima s Kobešćakom, te od tuda i ta povezanost, ali...

Istodobno je Vjekoslav Kobešćak nakon što je ove 2021. godine jako dobro vodio Hrvatsku na SP u Pragu do 20 godina, značajan dio igrača podignuo na višu razinu, a jedan već ozbiljno konkurira i za A vrstu (Marko Žuvela), imao na stolu ponudu HVS-a da nastavi s radom u ovoj reprezentaciji koja je onaj zadnji generator za seniorsku reprezentaciju. Vjeko Kobešćak je to odbio ne bi li se prihvatio posla u Francuskoj, još k tomu kao pomoćni trener.

- Činjenica je da je Hrvatski vaterpolski savez ponudio Vjeki Kobešćaku reprezentaciju mlađih uzrasta koju želi, do 16, do 18, do 19, do 20 godina. Što god želi. Zatražio je malo vremena i kasnije mi javio da ipak ima neki drugi projekt i da se odlučio za nešto drugo - rekao nam je Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, te pridodao:

- On je ozbiljan trener i zato smo bili spremni malo mu i povećati honorar. Rad s mladima je za budućnost hrvatskog vaterpola izuzetno važan, ljetos je on, s kolegama mu Jurom Mareljom i Hrvojem Koljaninom, imao ozbiljan rad s reprezentacijom do 20 nakon kojeg imamo 6-7 igrača koji su skočili za tri koplja u odnosu kakvi su bili prije. Mogu shvatiti da postoji izazov rada u olimpijskom ciklusu, ali žao mi je što nije ostao raditi ovdje, s nekom našom reprezentacijom.

image

Vjekoslav Kobešćak

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Uz dužno poštovanje i Francuskom savezu kojeg smo pohvalili za značajan napredak i očito vrlo dobar rad, to je ipak... Francuska. Nije Mađarska, Španjolska, Italija ili Grčka. Nadalje, po skromnom sudu Vjekoslav Kobešćak ne stane u istu rečenicu s Florianom Bruzzom. Opet, uz dužno poštovanje, riječ je o treneru koji je vodio francusku juniorsku vrstu do 2016., pa zatim seniore na OI u Rio de Janeiru i bili su posljednji u skupini. Da, u zadnjem su kolu pobijedili Hrvatsku, ali to je bilo kolo u kojoj je odigrano dosta, ha, idemo reći, “čudnih utakmica” i takvih rezultata.

Na tim je Igrama Francuska bila 11. od 12 momčadi. Nakon Rija je vodio žensku vrstu Francuske s kojom je na SP 2017. u Budimpešti bio 11., pa se nije ni plasirao na SP u Gwangjuu 2019. Dakle, ovdje imamo slučaj da je izbornik kvalitete studenta-brucoša, a njegov pomoćnik je sveučilišni profesor.

U biti, kako se ne bi odveć skrivali, osobno smo dojma kako se iza ovakve odluke zrcale ipak neke pukotine u odnosima na relaciji HVS - Jug AO, a koje sežu još od završnice prošle natjecateljske sezone i nekih “grubih” riječi tada izrečenih između čelnika kluba i Saveza. Naime, Jug AO je ipak perjanica hrvatskog vaterpola, a čelni ljudi tog kluba su ujedno i u vrhu nacionalne vaterpolske organizacije. Vjekoslav Kobešćak spada u sam vrh kvalitativne piramide trenerske struke u nas, njegovo znanje nasušno treba hrvatskom vaterpolu. Zasad u radu s mladima, a sutra...

Jasno, nije ovime Vjeko Kobešćak otišao iz hrvatskog vaterpola, ali da je za naš vaterpolo bolje da je ovakav trener otišao raditi negdje kao pomoćnik, nego ostati raditi s nekom našom vrstom, u to nas nitko ne može uvjeriti.

Linker
01. prosinac 2021 18:32