HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PROPALA VELIKA PRILIKA

Kakva šteta! Hrvatska prokockala čak dva razlike u posljednjoj četvrtini i ostala bez povijesnog plasmana

Hrvatske vaterpolistice su na ovom prvenstvu imale čak deset igračica ispod 20 godina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. siječanj 2024. 17:22

HRVATSKA - VELIKA BRITANIJA 9:11 (2:1, 2:1, 4:5, 1:4)

HRVATSKA: Medvešek (7 obrana), Medić, Janković, J. Butić 3, M. Butić, Skelin 2, Brnetić 2, Glas 1, Rožić, I. Butić 1, Barišić, Kangler, Trojan. IZBORNIK: Bruno Sabioni.

VELIKA BRITANIJA: Jackson (5 obrana), Clapperton 1, Peters, Turner 4 (1-1), Falvey 1, Brown, Cutler 2, Tafazzoli, Rogers 3, Moloney, van Wingerden, Hawkins, Robisnon. IZBORNIK: Nick Buller.

PETERCI: Hrvatska -, Velika Britanija 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Velika Britanija 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Glas (24).

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Hrvatska 2-9 (22%), Velika Britanija 3-9 (33%)

EINDHOVEN - Plivalište Pieter van den Hoogenband. Gledatelja 200. Suci: Ferrari (Italija) i Daskalapoulou (Grčka).


Snovi se ponekad i ostvaruju, ali ne ovaj puta. Ne i snovi 15 djevojaka da će ispisati povijest hrvatskog vaterpola kao prva ženska reprezentacija koja se uspjela plasirati na neko svjetsko prvenstvo. Imale su priliku, u konačnici i bile su vrlo blizu, početkom zadnje četvrtine povele 9:7, a onda... Ne bi čak niti rekli pomanjkanje snage jer u ovakvim se prilikama, u zadnjim minutama nekog natjecanja na umor ne gleda, on se ne osjeća. Jednostavno je pala koncentracija, napravile su puno previše grubih pogrešaka da ih Britanke ne bi znale iskoristiti.

Usputno, reprezentacija Velike Britanije nije baš neka, ako bi netko pomislio, skupinica engleskih turistkinja iz Yorkshirea koja je jučer naučila plivati. Daleko su oni od elite, uostalom kao i Hrvatska, ali osnove vaterpola znaju, nije im nepoznanica. Još nešto, dosta važno. Puno su snažnije, krupnije od naših djevojaka i to je davalo, pružalo komparativnu prednost.

Počelo je dobro. Slavonska bisernica, Brođanka Ria Glas u prvom je već napadu proparala mrežu Otočanki za vodstvo 1:0. Sredinom druge dionice su suparnice poravnale. U biti, cijelu se utakmicu igrao poprilično izjednačen vaterpolo istovjetne kvalitete. Ujedno, odmah upozoravamo da ga se nikako ne smije u nekim stvarima uspoređivati s muškim. Dvije različite priče. Primjerice, realizacija igračice u ovoj utakmici, oba sastava, sasvim je uobičajena u gotovo svim utakmicama ženskih reprezentacija. Do kraja prvog poluvremena, Hrvatska je povela i 4:2, nakon dva "vezana" gola Jelene Butić. Prvo kada su je Britanke doslovno zaboravile, ostala je sama, te kada je zaplivala u kontru.

Početkom treće četvrtine, tri uzastopna gola Britanki. Cutler, pa onda snažna sidrašica Clapperton šraubom. Ta je spremna u mrežu poslati loptu, našu vratarku, kao i beka koja ju je čuvala. Hrvatska je uspjela poravnati, pa onda i povesti 7:6 (Skelin, asist J. Butić) i 8:6 (Brnetić), da bi pet sekundi prije kraja treće dionice, Turner iz peterca smanjila na 8:7. U prvoj minuti zadnje četvrtine, dr. Kiara Brnetić je pogodila za 9:7. Činilo se da je to... Samo nam se činilo, slijedile su velike pogreške u našim redovima. Rogers daje gol u bliži kut vratarki Medvešek, pa Skelin radi prekršaj u napadu, nakon kojeg Rogers poravnava. Sredina je zadnje četvrtine. U zadnje 43 sekunde primile su Hrvatice čak dva gola, te se Velika Britanija plasirala na svoje ukupno četvrto SP. Zadnji su put bile u Barceloni 2013.

Hrvatska tako napušta Eindhoven s 8. mjestom, istim plasmanom kao i na prethodnom EP u Splitu 2022., kao i osiguranom prvom jakosnom kategorijom ili Divizijom I za sljedeće Europsko prvenstvo, u ljeto 2026. u Beogradu. Sad, koliko to našim curama daje neku prednost o tom - potom, iako ako u sljedeće dvije i pol godine prije svega ostanu na okupu, ako se neće morati formirati ponovo neka nova skupina igračica, možda i bude koristi.

Linker
25. travanj 2024 00:48