Izbornik Ivica Tucak

 GORAN SEBELIC Cropix
SVJETSKO PRVENSTVO

‘Koji vam je k****?‘ Tucak poludio na igrače, Hrvatska prokockala ogromnu prednost pa upisala prvu pobjedu!

Hrvatska je imala 8 pogodaka prednosti, onda pala u drugom dijelu, ali pobjeda nije došla u pitanje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. lipanj 2022. 19:06

HRVATSKA - NJEMAČKA 13:9 (4:1, 4:1, 2:2, 3:5)

DEBRECEN - Plivački kompleks Debrecen. Gledatelja 150. Suci: Zwart (Nizozemska) i Raković (Srbija).

HRVATSKA: Bijač (5 obrana), Burić 1, Fatović 2, Krapić 3, Lazić, Bukić, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić 3, Harkov 1, Popadić (1 obrana).

IZBORNIK: Ivica Tucak.

NJEMAČKA: Schenkel (12 obrana), Božić 1, Korbel, Rotermund, Schütze 2, Jüngling, Strelezkij 2, Kuppers 3 (1-1), Dolff, Kubisch, Schipper, Gansen 1, Götz.

IZBORNIK: Petar Porobić.

PETERCI: Hrvatska -, Njemačka 1-1. OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 6, Njemačka 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Rotermund (24).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5-12 (41%), Njemačka 3-5 (60%).


Njemačka na koljenima. Ili ipak ne. Vaterpolo je sport u kojem nije moguće vidjeti poraženog na koljenima. Kako ćete u vodi biti na koljenima? Makar, tamo bi se Nijemci našli nakon ovakvog ishoda u nekom drugom sportu jer bio je to sjajan četvrtak u Debrecenu...

Za Hrvatsku. Naša vaterpolska vrsta bez problema je i u skladu s očekivanim i proklamiranim "smazala" Nijemce. Istina da Njemačka pamti i bolje vaterpolske dane, kvalitetnije igrače i jaču momčad, međutim jednako tako valja spomenuti kako nije razlog pobjede Barakuda bila slabost Njemačke, već kvaliteta hrvatske momčadi.

image

Andrija Bašić je pravo osvježenje u redovima Hrvatske

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Kako će utakmica izgledati, dalo se jasno za zaključiti iz prve dvije minute. U biti, Barakudama je samo 17 sekundi trebalo za prvi pogodak. Harkov je isplivao prvi napad ili loptu, tek što su se "dohvatile" početne napadačke pozicije, Vrlić je zaradio izbačaj ili igrača više, Žuvela asistira opet Vrliću koji usamljen s dva metra ne griješi. Drugi igrač više, istek druge minute i drugi gol za Hrvatsku. Sada je strijelac Harkov, zavukavši se čak dosta duboko s desne strane i primaknuo njemačkom golu.

No, nije funkcionirao samo napad, već je štoviše obrana bila jako, jako dobra. Vratar Bijač je prikupio tri obrane u prvoj četvrtini. Nisu šutevi bili baš preopasni, ali obrana je obrana, vratarima vrlo bitno na takav način otvoriti utakmicu. Još je važnije što Bijačevi suigrači, u bloku ispred, rade sjajan posao. Vrlo aktivna obrana, puna pomaganja, blokova. Zasad doista najbolji dio naše igre. Do konca prve četvrtine još je dvaput zabio naš kapetan, Ivan Krapić. Posebno lijep je bio drugi njegov pogodak, šrauba između trojice Nijemaca. Doduše, loše postavljenih Nijemaca, ali to je već njihov problem. Prva četvrtina rezultatski ista kao protiv Grka (4:1), ali sada za nas. "Mala razlika".

Do sredine druge četvrtine, sve je bilo riješeno. Dobro, bilo je znano i sat vremena prije utakmice, nakon što su svi naši igrači izašli iz autobusa ispred bazena, ali nakon vodstva 7:1 sredinom druge četvrtine... Tada je i vaterpolskim analfabetima bilo jamačno jasno tko ovdje osvaja dva boda. Upitne su ostale samo one konačne brojke, odnos postignutih i primljenih pogodaka. U drugoj četvrtini se napadački, golovima probudio Loren Fatović postigavši dva gola samo u ovoj dionici. Sjajan je pogodak ubilježio Žuvela (za 7:1). Mudro gađajući njemačkom vratar odmah iznad glave. To je područje koje vratar daleko najteže brani. Čini vam se da lopta mu blizu, ali ako je šut brz, vratar ne stigne skupiti ruke. Nakon tog Žuvelinog gola, slijedio je i još jedan dalekometni projektil. S lansirne rampe Jerka Marinića Kragića za vodstvo 8:1.

U trećoj su četvrtini Nijemci prvi put "došli do zraka", ako ćemo tako opisati prvo razdoblje utakmice koje nisu izgubili. Nije popustila hrvatska obrana, dapače, nego samo nije bilo dostatne koncentracije, ponekad siline, pa i odlučnosti ponekad u napadačkim akcijama. Luka Bukić nikako da realizacijski proradi, iako dobro asistira i razigrava. Fatović jednom umjesto da raspali s pet metara, odlučio se za lob, ali ga je unaprijed "najavio". Jednom je šut Marinića Kragića pogodio prvu vratnicu pa se odbio u drugu i tako redom.

Posljednjih osam minuta utakmice izbornik Tucak je priliku, prvi put na ovom turniru, dao i našem drugom vrataru, Toniju Popadiću. Ono što nam svakako nije trebalo jest popuštanje u posljednjim minutama, kvarenje dojma sa četiri uzastopno primljena gola i smanjenje vodstva od 10:3 do 10:7, na što je morao i Tucak reagirati vraćanjem Bijača u igru, pozivanjem minute odmora.

Bijesan je bio hrvatski izbornik zbog nepotrebnog opuštanja pa je i cijeli time-out prošao u 'ribanju' naših igrača. Bilo je psovki, vikanja, svega, zbog čega se i komentator HTV morao ispričavati gledateljima u prijenosu.

"Koji vam je k****? Što to radite?", urlao je Tucak na naše igrače i izazvao pozitivnu reakciju.

Naši su se uozbiljili, zabili do kraja još tri gola i prva pobjeda na SP-u je upisana.



13:9 Peterac za Njemačku. Precizan je Kuppers

13:8 Napokon dva gola Hrvatske zaredom. Strijelac je Burić

12:8 Opet Bašić zabija. Vraća Hrvatsku na +4

11:8 Opet Njemačka. Tri gola prednosti je za Hrvatsku

11:7 Napokon gol za Hrvatsku. Strijelac je Bašić

10:7 Pala je Hrvatska. Četvrti gol zaredom za Njemačku postigao je Božić. Izbornik Tucak je zatražio time-out i poludio na igrače zbog opuštenog pristupa. 'Koji vam je k****? Šta to radite?', vikao je na reprezentativce.

10:6 Njemačka je postigla tri gola zaredom. Strijelac je Strelezkij

10:5 Kuppers pogađa za 10:5. Na hrvatskom golu je Popadić

Gotova je treća četvrtina. I dalje je 6 pogodaka prednosti.

10:4 Schutze postiže svoj drugi gol za Njemačku

10:3 Bašić iz daljine za 10:3

9:3 Treći put Krapić. Povratak na šest pogodaka prednosti

8:3 Njemačka je dala prvi gol u trećoj četvrtini. Precizan je Strelezkij

Dva puta po 4:1 za ukupnih 8:2. Gotova je druga četvrtina utakmice.

8:2 Evo i Njemačke. Gol je postigao Schutze

8:1 Marinić Kragić je iskoristio igrača više i Hrvatska je otišla na 8:1

7:1 Tri minute i 17 sekundi do kraja četvrtine je prednost Hrvatske otišla na šest golova. Ponovo je precizan bio Fatović. Njemački izbornik traži time-out

6:1 Ovdje je samo pitanje s koliko će razlike Hrvatska pobijediti. Sada je precizan Žuvela

5:1 Nastavlja se sjajna utakmica Hrvatske. Fatović je precizan s vanjske pozicije

Gotova je prva četvrtina. Hrvatska igra odlično i ima tri pogotka prednosti...

4:1 Odlični su hrvatski centri danas. Opet je precizan Krapić

3:1 Nastavlja se dobra igra Hrvatske. Precizan je Krapić s dve metra

2:1 Bude se Nijemci! Sjajan gol iz daljine postigao je Gansen

2:0 Odlično je Hrvatska otvorila utakmicu. Sada je precizan Harkov s pozicije desnog krila

1:0 Sjajno otvaranje utakmice. Hrvatska je povela nakon prvog napada. Strijelac je Vrlić

Počela je utakmica

Linker
25. travanj 2024 15:24