DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TRENER SVIH TRENERA

Legenda uoči klasika na Dunavu: ‘Ova Hrvatska je pokazala potencijal, ima rješenja i za pobjedu protiv Srbije‘

Ratko Rudić potpisnik je najtrofejnije ere našeg vaterpola, ali i najuvjerljivije pobjede protiv Srbije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. lipanj 2022. 11:43

Sve najbolje što vrijedi u svjetskom vaterpolu, locirano je ovaj tjedan na jednom otoku. Adi konkretnije, usred Dunava, točno između Budima i Pešte. Ne samo što ondje igraju najbolje izabrane vrste, planetarna elita, već mnogi ondje i treniraju, spavaju na Margit Szigetu ili Margaretinom otoku. Jedinstvenom mjestu, otoku punom zelenila, parkova, s desetak bazena (!), kao i jednim od najdužih bazena na svijetu, gotovo 200 metara dugačkom. Otvorenom za građanstvo, naravno.

Od prekjučer je pak na Margit Szigetu i najtrofejniji među najtrofejnijima, naš "zlatni brk" Ratko Rudić.

S njim je 2007. počela trijumfalna epoha hrvatskog vaterpola na SP, ali i inače. Baš te, 2007. u polufinalu je svladana Srbija, 10:7. Nikada lakše i uvjerljivije nego tada. Nećemo o nečemu što se zbivalo prije desetljeće i pol, ali danas je Ratko Rudić član Upravnog odbora HVS-a, član Stručnog savjeta, vrlo usko uključen u rad i seniorske reprezentacije.

Ekipa na dobrom putu

Uostalom, u utorak ujutro smo u hotelu, na kavi zatekli dvojicu izbornika zajedno. Kavica Rudića i Tucka. Nismo prisluškivali jer je i nepristojno, ali nisu to baš tako niti neuobičajeni razgovori. Međutim, nas je zanimao dojam kakav su na RR ostavili Barakude, to se podrazumijeva.

- Zasad je po meni sasvim u redu, a igraju onako kako sam i očekivao - u uvodu će Rudić.

- Znači, imaju određenih oscilacija kakve imaju i za očekivati je kod svih mlađih momčadi, ali... Mislim da su ta razdoblja "padova" u igri, sve manja, sve kraća. Duža su razdoblja bolje igre. Sad je pitanje samo kako povećati kontinuitet takve igre, ali pokazali su dečki potencijal, energiju. Oni su mlada momčad, stvarno, a opet imaju neka zanimljiva rješenja. Ova je ekipa na dobrom putu razviti se u jednu vrlo kompetitivnu reprezentaciju.

Bolje je bez odmora

Nešto više ili pobliže o Srbiji na ovom turniru Rudić nije mogao reći budući da je prošlog tjedna bio u Italiji, po drugom vaterpolskom poslu (odličan projekt s klincima HaBaWaBa), te je pratio samo Hrvatsku, ali...

- Vidio sam ih, istu ovu momčad ranije. Isto jedna nova, mlada momčad. Imaju dvojicu vrhunskih igrača po meni, Mandić i Jakšić. Jasno, zadatak je njih neutralizirati, a ako to uspijemo, Hrvatska ima velike šanse za pobjedu.

Srbija je imala četiri slobodna dana između 3. kola u skupini i četvrtfinala. Prednost ili nedostatak?

- Ja mogu reći kako sam se osjećao kao igrač. Za mene je uvijek bilo bolje da nemam niti jedan dan odmora. Taj odmor fizički pomaže, ali psihološki ti si u čekanju utakmice, što više čekaš tako raste neizvjesnost. Kroz glavu ti svašta prolazi. Kao igraču, meni ovaj sustav ne bi odgovarao. Što god je veća pauza to je duže iščekivanje. Utakmica je svojevrsno "pražnjenje". Ovo isto pitanje sam ja jučer postavio Vlachosu (Grčka) i Campagni (Italija).

I, što su odgovorili?

- Rekli su mi: "Mogu ti reći nakon utakmice. Ako pobijedim, onda je dobro", ha-ha. Po meni je bolji ritam češćih utakmica, bez velikih pauza - zaključio je Rudić.

Linker
26. travanj 2024 16:57