Jure Mišković/Cropix
ZANIMLJIVA TEORIJA

Legendarni Rudić nakon razočaranja na SP-u otkrio: ‘Odmah sam poslao poruku Tucku‘

‘Malo smo previše orijentirani napadu, a premalo pozornosti pridajemo obrani‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. srpanj 2023. 19:21

Kako se ne bi krivo shvatilo, ne zovemo maga ove igre Ratka Rudića samo onda kada "zapnemo" ili se okliznemo. Ne, zovemo ga često, jednako u trenucima najvećih uspjeha, pobjeda i slavlja. S razlogom dakako jer osim što ima fantastično iskustvo i rezultatski ugled, Rudić je od prošle godine i predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza. Netko tko je duboko uključen u sve pore stručnog dijela rada u cijelom vaterpolu, s naglaskom na reprezentaciju.

- Poslao sam poruku izborniku i napisao mu da se drži, da smo svi uz njega, momke. Ja znam kako mu je, pa i ja sam se nalazio u takvim situacijama. To je sport.

Slažemo se da nije tragedija, ali nas ipak zanima i dodatno stručno viđenje nekog tko je duboko "unutra", a opet nije član stožera.

- Poraz koji je po meni bio koristan s aspekta da se iz njega može nešto za iščitati je poraz protiv Mađarske. Igra u Japanu nije bila na onoj razini na kojoj sam ju ja vidio tijekom kalifornijskih priprema reprezentacije. Bio sam na treninzima, znam kako se radilo ondje i tada, a to se nije prikazalo u Japanu.

Rudić je tu iznio i jednu zanimljivu teoriju.

- Primijetio sam da neki put zna ta zemljopisna udaljenost, nova zemlja, drukčija kultura pa onda i važnost natjecanja, zna ostaviti određenu impresiju na neke igrače. Onda oni ne odigraju ono što bi eventualno mogli. Neki moj dojam.

Najveći trenerski brk je naglasio ono što je primarno u ovom ciklusu.

- Nama je prvenstveni cilj Pariz, odnosno olimpijske igre. Ovakvi se trenuci dogode. Meni su se događali. Sve je to uobičajeno, ali iz svega toga se da za napraviti jedna ljepša priča.

To nikako ne znači da Rudić nije ukazao na neke stvari.

- Ono što moram reći je obrana. Pojedinačna i ekipna. To mora biti apsolutno na višoj razini. Po meni sve proizlazi iz igre u obrani. Ja sam uvijek inzistirao na tomu, to sam vidio kod nas u Kaliforniji, a nije prikazano u Fukuoki. Sad je još prerano za ulazak u neke dublje analize, međutim ovako generalno i na prvi pogled... Prelagano smo primali golove. To je slabiji dio igre i tu ćemo se morati popraviti. S druge strane, dobra je stvar što se obrana može naučiti. Igra u obrani se uči, nije toliko stvar talenta kao napad. Zato, ako mi krenemo osnaživati našu obranu, mi onda sve podižemo. Igra u obrani vam daje stabilnost, ona de facto nosi rezultat. Da smo mi imali pravu obranu protiv Crne Gore, ne bi mi nikad izgubili tu utakmicu. Ima vremena, treba još malo prespavati to što se dogodilo, a onda se potpuno okrenuti svim onim natjecanjima koji nas približavaju olimpijskim igrama. Mi se moramo plasirati na Olimpijske igre u Parizu. To moramo! To je jedini naš cilj. Cijeli Hrvatski vaterpolski savez, svi mi se moramo posvetiti tom cilju.

To je cilj neposredno vezan uz seniorsku vrstu, ali upozoravajuće je ipak da mi već šest godina nema niti jednu medalju s mlađim reprezentacijama, do 15, do 17, do 20 godina... S tim da ti uzrasti imaju svake godine neko prvenstvo, dakle prilika je bilo.

- O da, to nam je jedan od zadataka koje ćemo morati u sljedećem razdoblju rješavati. Ono što sam govorio o obrani, to isto zamjećujem kod mlađih uzrasta. Mislim da smo malo previše okrenuti, orijentirani k napadu, a u stvari obrana traži ogroman rad. Ogroman! Recimo, nama očito igrač više nije bio dobar na Svjetskom prvenstvu, ali to je dio određenih odluka igrača koji oni donesu na brzinu, u datom trenutku. Po meni taj igrač više nije bio dio sistemske igre, već pojedinačne odluke, koje su bile loše. Igrač više se može automatizirati, a još bolje se može automatizirati igrač manje. Kada imate ta tri dijela posložena - obranu, igru s igračem manje i s igračem više, onda to donosi i pobjedu i trofeje. Mi bi to morali početi primjenjivati i kod mlađih reprezentacija. Ovo ljeto smo imali već dva natjecanja. Do 20 godina je izbio problem jer nam se izbornik razbolio, završio u bolnici i nekoliko dana ranije je "uletio" novi. Praktički su bez zajedničkog treninga s novim trenerom otišli na Svjetsko prvenstvo. Nedavno i EP do 15 godina, tu smo mogli bolje. Sad ćemo vidjeti kako će biti s EP do 17 godina, ali bez obzira kako bude, morat ćemo malo sjesti i porazgovarati kada dobijemo sve izvještaje, sa svim detaljima i sigurno se pripremiti bolje. Za sve reprezentacije, ne samo za A - zaključio je Ratko Rudić, predsjednik Stručnog savjeta i član Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Linker
03. svibanj 2024 06:00