Konstantin Harkov

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
GOLEMO POJAČANJE

Legendarni Rus i službeno postao hrvatski reprezentativac! Veliki ‘transfer‘ čekalo se godinu dana

Ljevoruki napadač od subote, 26. ožujka 2022. ima pravo nastupa za Barakude!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. ožujak 2022. 15:37

Zaprjeka nije bilo niti ranije, odluka se u ovakvom obliku i očekivala, ali od petka, 25. ožujka je i službena. Konstantin Harkov (rođ. 1997.), ljevoruki napadač koji trenutačno igra pod kapicom splitskog Jadrana, postao je hrvatski vaterpolski reprezentativac, te od subote, 26. ožujka 2022. ima pravo nastupa za reprezentaciju Hrvatske!

Ovakva je odluka pristigla tijekom petka u Hrvatski vaterpolski savez iz FINA-e, Međunarodne organizacije vodenih sportova. Nakon Andreja Bjelofastova i Xavija Garcije, ovime je Konstantin Harkov postao treći naturalizirani hrvatski vaterpolski reprezentativac. Riječ je o vrlo velikom pojačanju Barakuda, poglavito dakako na desnoj strani. S njime je momčad izbornika Ivice Tucka dobila značajno na probojnosti, napadačkim rješenjima, opasnostima za suparnike, a posebice na brzini jer je riječ ujedno i o vrlo brzom igraču, sjajnom plivaču.

Konstantin Harkov je posljednji put igrao za Rusiju 21. veljače 2021. u nizozemskom Rotterdamu, u odlučujućoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igr u Tokiju. Odmah nakon toga, obostrano izraženom spremnosti HVS-a i Harkova započela je procedura njegove naturalizacije.

U sklopu nje, temeljem pravila FINA-e, igrač je uz državljanstvo nove države morao pauzirati godinu dana na svim međudržavnim natjecanjima reprezentacija, te ostati odnosno nastaviti igrati najmanje godinu dana za klub u državi čije je sportsko državljanstvo zatražio.

Linker
19. travanj 2024 06:07