Slavlje mađarskih vaterpolista

 ALBERT TEN HOVE/ORANGE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Albert Ten Hove/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia
TKO ĆE ZASJESTI NA TRON?

Mađari su favoriti u finalu, ali oprez, na jednu bi stvar itekako upozorili kod njihovih suparnika

Odluka o novom svjetskom prvaku pada u subotu u Fukuoki
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. srpanj 2023. 12:29

Dvije su vaterpolske države od četvrtka u ekstazi. Mađarska i Grčka.

Mađari jer su se u polufinalu iz poprilično teškog položaja (igrač manje, 30-ak sekundi do kraja) iščupali, dobili zadnjih 15-ak sekundi napada (Zsolt Varga je genijalno sačuvao još jedan time-out, kao doduše i Španjolac David Martin samo ju sekundu ranije), da bi 16 stotinki prije kraja na Manherczova lopta na užas španjolskog vratara Aguirre ispod pazuha otplutala u gol i sjevernim susjedima podarila finale.

Grci stoga što doista zadnje tri godine žive vaterpolska ljeta iz snova s osvajanjem još jedne medalje, te pri put u povijesti u finalu Svjetskog prvenstva.

Obje su momčadi još k tomu već "kupile" kartu za Champs Élysées sljedećeg ljeta. Pa, kako ne bi bili u ekstazi. Fukuoka 2023. će podariti ili Mađarima 4. svjetsko zlato ili Grčku promovirati kao 9. državu sa svjetskom krunom u ovom sportu. Laici bi možda mogli zaključiti kako se u srazu Mađarska - Grčka "nema što gledati, sve je predvidljivo, Mađari su favoriti". Oprez! Istina da bi osobno, kada bi morali nekome dati prednost to učinili u prekodravskog susjeda, ali...

Osim starog dobrog pravila koji nije fraza, a to je da finale ne poznaje favorita, ipak bi upozorili na nešto vrlo bitno kod Grka. Ukoliko je bilo imalo sumnje do prije koji dan da griješimo kada Grčku stavljamo u krug danas elitnih vaterpolskih sila, uz bok Španjolske, Italije i Mađarske, onda mislimo da su s plasmanom u subotnje japansko finale potvrdili takav status. Naime, Grčka je osvojila srebro na OI u Tokiju 2021. Zatim je prošle godine osvojila i broncu na SP u Budimpešti, da bi ove godine ušli u finale još jednog svjetskog prvenstva. Tri kolajne, velike medalje u tri godine. Ne može biti baš slučajno. Ovogodišnji uspjeh tim veći jer u Fukuoki im nema jednog od najboljih igrača, Angelosa Vlachopoulosa, inače redatelja igre Novog Beograda. Ovaj briljantan igrač zatražio je i dobio, idemo ju nazvati poštedu od izbornika Vlachosa za ovo ljeto, iz osobnih razloga. Majka mu je naime, navodno teško nastradala u prometnoj nesreći, te želi biti uz nju. Sad, kada ostanete bez jednog od najboljih, ako ne i najboljeg igrača, te svejedno uđete u finale Svjetskog prvenstva, onda definitivno jeste jaki.

Mađarska je priča na svoj način zanimljiva. Prije godinu dana, gotovo ista momčad je na SP u Budimpešti djelovala kao raštimani orkestar. Pričalo se o klanovima u svlačionici, na koncu su na Margit Szigetu bili sedmi. Ceh je platio izbornik Tamas Märcz, a instalirali su Zsolta Vargu. Istog dana smo zapisali, samo zato jer znamo Zsoltov trenerski opus i način razmišljanja, te igru njegove momčadi (Ferencvaros, koji daje 9 reprezentativaca u Fukuoki) - "Mađari se vraćaju". I vratili su se, ni dva i pol mjesec kasnije. Igrali su s nama finale EP u Spaladiumu, ali ne zaboravimo još nešto. Zsolt Varga je na to EP došao bez lidera Denesa Varge i najubojitijeg ljevaka Martona Vamosa. Nakon Splita ih je vratio i sada su u drugom uzastopnom finalu velikog natjecanja. Ujedno, ovo je Mađarskoj prilika da nakon točno 10 godina postanu svjetski prvaci. Posljednji koji je to uspio bio je velikan, nažalost pokojni, Tibor Benedek u Barceloni 2013.

U utakmici Mađarske i Grčke za očekivati je sudar užasavajuće snažnog napada, najjače vanjske linije na svijetu (Mađarske) i fanatično disciplinirane obrane (Grčka). Grci se u Fukuoki još nisu susreli s takvim ljevacima kakve će sada upoznati (Zalanki i Vamos). Mađari još nisu igrali protiv tako jakog centarskog tandema (Kakaris i Nikolaidis). Obje su momčadi imale na ovom turniru i po jednu "čupavu" utakmicu, a oba puta protiv iste reprezentacije, SAD. Grčka u 3. kolu skupine, kada su pobijedili 15:14, nakon što su u poluvremenu gubili 9:4, da bi onda drugo poluvrijeme dobili 11:5. U zadnjoj četvrtini su dali čak 7 golova. Mađarska je svojih problema s Amerikancima imala u puno delikatnijem trenutku, u četvrtfinalu. Spašavali su živu glavu, jedva dobili 13:12, iako su dobili žestok "poguranac" od srpskog suca Putnikovića koji je "izmislio" brutalnu pogrešku i to najboljem Amerikancu, centru Hallocku.

Po svim trenutačnim spoznajama, ovo bi trebalo biti vrlo zanimljivo finale i ne bi bilo mudro propustiti ovo pogledati.

Raspored finalnog vaterpolskog dana

(04.30) Crna Gora - SAD, za 7. mjesto

(06.00) Srbija - Španjolska, za 3. mjesto

(09.30) Italija - Francuska, za 5. mjesto

(11.00) Grčka - Mađarska, finale

Mađarska i Grčka na SP-ima

Mađarska - 3 zlata, 7 srebra, 11 bronci

Grčka - 3 bronce

Hrvatske ‘veze‘ s nastupima Mađara i Grka na SP

- Posljednji nastup Mađarske u finale nekog SP, bio je 2017. u Budimpešti. Da, onda kada ih je usred prepunog Margit Szigeta svladala Hrvatska.

- Prva medalja Grčke na SP-ima, bila je bronca u Montrealu 2005. U produžetku. Imali smo dobivenu utakmicu, kada je Christos Afroudakis, 9 sekundi do kraja poravnao za produžetak. U njem je pak, drugi brat, Georgios Afroudakis pogodio za broncu. Georgios je i sada u Fukuoki, jedan od pomoćnika izborniku Vlachosu

- Dosad zadnja medalja Grčke na SP-ima, pet je bronca, iz Budimpešte 2022. kada su dobili i pet nas. Dobro, inu drugu broncu u Kazanju 2015. osvojili su nakona poraza od nas u polufinalu. Petercima. Pavić je obranio Fountoulisu.

Linker
07. svibanj 2024 09:29