Matea Skelin i Marko Bijač - najbolji u hrvatskom vaterpolu 2022.

 RONALD GORŠIĆ Cropix
NOĆ EUROPSKIH PRVAKA

Marko Bijač je najbolji vaterpolist, a Matea Skelin najbolja vaterpolistica Hrvatske u 2022.

Dubrovačka hobotnica ‘zapalila‘ je Spaladium Arenu na ljetošnjem EP u Splitu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. prosinac 2022. 03:02

Odličan običaj od 2007. baštini Hrvatski vaterpolski savez. Pri kraju godine, u prosincu, u pravilu vezano uz završni turnir Kupa, večer uoči finala organiziraju se Noć hrvatskog vaterpola. Trenuci za zajedničko okupljanje praktički gotovo pa cijele vaterpolske zajednice u Hrvata, ali i onaj trenutak kada se nagrađuju najbolji u minulih 12 mjeseci, kao i zaslužni za neko puno duže vremensko razdoblje...

Peta ‘zlatna’ noć

Noći hrvatskog vaterpola povremeno i mijenjaju svoje ime. Takve su nam u biti daleko najdraže, njih priželjkujemo, njima se veselimo. Naime, u godini u kojoj se osvoji zlato - u vaterpolu se samo zlata slave - ovakve svetkovine bivaju preimenovane. Pa smo tako imali Noć svjetskih prvaka 2007. i 2017. godine, zatim Noć olimpijskih pobjednika 2012. i Noć europskih prvaka 2010. i... Ove godine, dakako. Ne trebamo dalje pojašnjavati što, kako, kada i zašto.

image

Marko Bijač

VLADIMIR DUGANDŽIĆ/Cropix

U živom je sjećanju grotlo Spaladium Arene u Splitu, koncem kolovoza i početkom rujna. Turnir na kojem je Hrvatska i drugi put od osamostaljenja osvojila naslov prvaka Europe. E pa, u srijedu navečer su se u zagrebačkom klubu Lauba prisjećali vaterpolisti cijele 2022. - ne zaboravimo ni četvrto mjesto na SP u Budimpešti - ali osobito se nazdravljalo zlatu u Splitu i najboljem hrvatskom vaterpolistu 2022.

Nemojte ni pitati “kojem”. Prisjetite se samo opet tog Spaladiuma i 9000 grlatih navijača na tribinama. Ukupno, u šest susreta 51.000 gledatelja. Četiri utakmice s po 9000 navijača (pun kapacitet) te po jedna sa 7000 odnosno 8000. To su brojke koje su za vaterpolski sport brutalne. U biti, s iznimkom nogometa, za sve ostale su to brojke za dubok naklon. Baš kao što to isto zaslužuje čovjek kojem je klicala Spaladium Arena, vjerujemo i cijela Hrvatska.

Marko Bijač!

Dubrovačka hobotnica, čuvar mreže atenskog Olympiacosa, čudesno je branio vrata Barakuda proteklog ljeta. Upravo su u tijeku različiti izbori, glasovanja za najboljeg vaterpolista u Europi, svijetu. Biraju FINA, LEN, glasuju najpoznatija svjetska igračka i trenerska imena, te Marko Bijač stoji jako dobro. Visoko je u plasmanu. Onda nimalo ne čudi da je Marko Bijač i laureat inače 35. tradicionalnog izbora Večernjeg lista za Vaterpolista godine u Hrvatskoj. Sjećamo se našeg razgovora, dan uoči finala EP protiv Mađara. Pričali smo o svemu, pa tako i o cijeloj dotadašnjoj godini, njegovoj formi i nekim obranama u kojima je prkosio zakonima fizike. Jer, jedno je braniti, stati ispred gola, ali na čvrstoj podlozi (travi, parketu, pa i ledu), ali u vodi se uzdizati i držati tijelo do pojasa iznad razine, radeći tzv. škare i braniti, skakati, izvoditi parade, premještati iz kuta u kut...

image

Hrvatska vaterpolska vrsta

RONALD GORŠIĆ Cropix

Žiri izabrao Skelin

“Teško je nama vratarima pričati, procjenjivati nešto, posebno pričati o sebi ili tako nekim trenucima iz karijere. Sigurno da ima boljih i lošijih trenutaka, u sportu je to normalno. Pogotovo nama golmanima. Tu je sve malo istaknutije jer čim nisi na 100%, odmah se svaka pogreška vidi. O sebi mi je pričati teško, ali ono što mogu reći je da se osjećam dobro. Cijelo ljeto se tako osjećam i nadam se da će tako biti i u predstojećoj posljednjoj utakmici reprezentativne sezone”.

Tako je zborio Marko Bijač za SN dan uoči finala u Splitu. Znate kako je završilo. Marko Bijač je - sasvim razumljivo - osvojio i naslov najboljeg vratara Europskog prvenstva.

Dometnimo još da je nagradu za najbolju vaterpolisticu osvojila Matea Skelin (Mladost), u izboru Ratka Rudića, Perice Bukića, Milivoja Bebića, te Mie Šimunić, Darija Bojčića, Aljoše Kunca i Marija Ćalete.

Večernjakov izbor Vaterpolist godine

1. Marko Bijač (Olympiacos) 47

2. Josip Vrlić (Radnički) 36

3. Jerko Marinić Kragić (Jadran) 28

4. Konstantin Harkov (Jadran/Brescia) 19, 5. Loren Fatović (Jug AO) 18, 6. Marko Žuvela (Jug AO) 17, 7. Andrija Bašić (Palermo/Waspo 98 Hannover) 13, 8. Rino Burić (Jadran) 6, 8. Maro Joković (Jug AO) 6, 10. Luka Bukić (Jadran) 5, 11. Luka Lončar (Pro Recco) 1.

Shodno glasovima, momčad godine bi bila: Bijač, Žuvela, Fatović, Bašić, Marinić Kragić, Harkov i Vrlić.

Večer darivanja, Ante Gelo, A strana...

Bila je to večer darivanja odnosno odavanja priznanja, pa je tako priznanje HVS-a za poseban doprinos hrvatskom vaterpolu dobio Alen Pešušić, dugodišnji opunomoćenik i član Stegovnog suda HVS-a.

Posebno priznanje HVS-a dobio je Renato Živković, dugodišnji glavni tajnik HVS-a, prvi čovjek organizacije EP u Splitu, a od početka studenog, direktor LEN za vaterpolo.

Do kasno u noć mnoštvi uzvanika i gostiju u Laubi su zabavljali nadareni mladi pjevači i pjevačice koje poznajemo iz HTV-ove emisije A strana u pratnji Ante Gele. (dba)

Linker
26. srpanj 2024 08:51