Maro Joković s loptom

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
NOĆ VATERPOLA

Maro Joković najbolji igrač u 2021., a za sljedeću godinu postoji samo jedna želja - medalja

U zagrebačkom hotelu Aristos održana tradicionalna svečanost HVS-a na kraju kalendarske godine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. prosinac 2021. 23:06

Lijep običaj začet 2007. godine. One kada su Barakude postali prvi put postali svjetski prvaci, dok su mlađi uzrasti (do 17 i do 20 godina) osvojili broncu na svojim EP odnosno SP.

To je Noć vaterpola ili svečanost na kojoj u pravilu u posljednjim danima kalendarske godine, u okviru Final Foura nacionalnog kupa, Hrvatski vaterpolski savez okuplja svoju “obitelj”, nagrađuje najbolje među njima u toj godini, kao i one koji su kroz desetljeća ostavili osobit trag u hrvatskom vaterpolu. Bilo da se o igračima, trenerima, drugim članovima stručnih stožera, dužnosnicima...

Ove se godine - istini za volju - hrvatski vaterpolo ne može pohvaliti osobitim uspjesima, a pod tim se u ovom sportu podrazumijevaju samo medalje. Barakude su bile pete na Olimpijskim igrama u Tokiju što nije loš plasman, ali za nekog tko je na prethodna dva olimpijska turnira igrao finale, nije ni uspjeh.

Glede mlađih uzrasta, momčad do 20 godina je bila peta na SP u Pragu, juniori (do 17 godina) su zauzeli šesto mjesto na Malti, na EP, dok su dječaci do 15 godina na EP u Portugalu završili kao četvrti. Djevojke su nas zato razveselile osvajanjem šestog mjesta za EP do 17 u Šibeniku, što je za naš ženski vaterpolo dosad najbolji rezultat. No, neovisno neosvojenim kolajnama, to nije bila izlika da se u zagrebačkom hotelu Aristos ne održi ukupno 14. Noć vaterpola, koja nije održana samo prošle, prve pandemijske godine.

Nakon prigodnih riječi čelnika HVS-a, predsjednika Mladena Drnasina i dopredsjednika Perice Bukića, prišlo se svečarskom dijelu priredbe. Priznanjima i nagradama. Osim najboljeg vaterpolista godine, a kojeg bira Večernji list, Hrvatski vaterpolski savez je prije pet godina pokrenuo i odabir najbolje vaterpolistice. Za 2021. to su Latica Medvešek (Mladost), najbolja vratarka EP do 17 u Šibeniku te Iva Rožić (POŠK 1937), druga strijelkinja tog turnira.

Posebnu, godišnju nagradu Hrvatskog vaterpolskog saveza, Trofej HVS zaslužio je prof. Fabijan Nola, višedesetljetni kondicijski trener Mladosti i hrvatske reprezentacije, one koja je na OI u Atlanti 1996. osvojila srebrnu kolajnu. U nastavku Noći vaterpola prikazan je isječak dokumentarnog filma Samo je jedan na vrhu, redatelja Dejana Aćimovića o najvećem hrvatskom treneru, članu Kuće slavnih i bivšem izborniku Barakuda, Ratku Rudiću. U sljedećoj godini, pred našim su vaterpolom dvije velike akcije - SP u Fukuoki u svibnju, a onda i jedna još i organizacijska, EP u Splitu krajem kolovoza i početkom rujna.

No, za sljedeću Noć vaterpola imamo samo jednu želju - neka bude i medalja naših reprezentacija.

Maro Joković - Vaterpolist godine

Tradicionalno na Noći vaterpola, Večernji list proglašava najboljeg hrvatskog vaterpolista. U ukupno 34. Večernjakovom izboru stručni ocjenjivački sud je za najboljeg izabrao legendu Barakuda i Juga Maru Jokovića.

Poredak:

1. Maro Joković (Brescia/Jug AO) 33

2. Loren Fatović (Jug AO) 32

3. Andro Bušlje (Mladost/Olympiacos) 30

4. Marko Bijač (Pro Recco/Olymp.) 27

4. Luka Bukić (Mladost/Jadran) 27

6. Ivan Marcelić (Mladost) 19

7. Josip Vrlić (Mladost/Radnički) 13

8. Paulo Obradović (Jug AO/Enka I.) 5

8. Ante Vukičević (Marseille) 5

10. Luka Lončar (Jug AO/Pro Recco) 4

11. Toni Popadić (Jug AO) 1

Idealna HR momčad 2021. bila bi: Bijač, Bušlje, Fatović, Bukić, Joković, Obradović i Vrlić.

Ocjenjivački sud: Dalibor Perčinić (Zagreb), Damir Burić (Pula), Ivan Milaković (Zagreb), Aljoša Kunac (Split), Đani Pecotić (Dubrovnik), Hrvoje Akrap (Split) i dr. Mladen Miškulin (Zagreb).

Linker
03. svibanj 2024 11:19