Ronald Goršić / CROPIX
CRVENA LAMPICA NA SAVI

MLADOST JE IZGRADILA MOMČAD ZA LIGU PRVAKA, ALI ZATO IMA UPRAVU ZA ŽUPANIJSKU LIGU Igračima se duguje 4-5 plaća, a klub je napustila i jedna legenda

Financijsko-organizacijske nestabilnosti u vrhu vaterpolskog kluba Mladost na početku sezone.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. listopad 2019. 15:45

Perica Bukić podnio je ostavku na dužnost člana Uprave i dopredsjednika vaterpolista zagrebačke Mladosti. Klub duguje igračima po 4-5 plaća, dug iz predstečajnog postupka iznosi milijun kuna, a polovica članova Upravnog odbora ne obavlja svoj posao.

Dakle, uz Savu, sezona tek što je počela, momčad igra vrlo dobro, ali upalila se crvena lampica. Što se tiče ostavke Perice Bukića, koja je istini za volju kuvertirana još prije koji tjedan, ona deklarativno nema veze s financijskim stanjem u klubu.

Smanjen dug, ali...

- Ostavku sam podnio zato što sam profesionalac u Hrvatskom vaterpolskom savezu, a kako je Mladost ove sezone bitnije ojačala te je u konkurenciji za trofeje, ne bih želio da itko moju dužnost u Savezu poveže s onom u klubu, s nekakvim možebitnim sukobom interesa - jučer će Perica Bukić.

Dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić je, istini za volju, postao dopredsjednik Mladosti prije manje od godine dana upravo uz odobrenje članova Upravnog odbora HVS-a te to tada sigurno nitko nije povezivao sa sukobom interesa. No, činjenica je da je Mladost ove sezone, prvi put nakon 7-8 godina, u poziciji napada na trofeje, tako da više ne bi jamčili da danas-sutra netko putem medija ne “odapne” strelicu “Bukićevog sukoba interesa”. No, jednako tako, uvjerenja smo (iako za takvo što nismo dobiti potvrdu) da je jednim dijelom Bukićeva ostavka svjesna “provokacija” ne bi li se upozorilo na probleme u klubu i aktiviralo njihovo rješenje.

Da problema ima, da postoje, pa i da nisu maleni javno je jučer istaknuo Milorad Miki Damjanić, direktor kluba, na press konferenciji.

- Smanjili smo dug u predstečajnom postupku s prvotne dvoznamenkaste milijunske svote (17 milijuna) prije nekoliko godina na 1 milijun kuna. Ostali smo dužni Josipu Paviću i Cosminu Raduu, kojima opet moram zahvaliti na strpljenju. Dakle, dug iz predstečajnog postupka jest smanjen, ali je i smanjeno vrijeme oporavka. Nemamo više puno vremena za manevar. Istodobno, igramo Ligu prvaka te smo trebali sastaviti i momčad koja je respektabilna, koja nešto košta. Nažalost, nismo uspjeli ‘zatvoriti’ do kraja prošlu sezonu, vučemo neke ‘repove’, a krenula je nova sezona. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine riješiti dug od prošle sezone, a naravno i ispratiti ovu sadašnju momčad. Samo, sve to u ovom kompletu je dosta teško. Da nema Grada Zagreba, teško bismo opstali.

Valja spomenuti da je sam predstečajni postupak okončan prije godinu dana, budući da taj postupak ima svoj vijek trajanja koji određuje sud. Po njegovu isteku igrači kojima se dugovalo naplatili su potraživanja ovrhom.

- To je apsolutno njihovo legitimno pravo. Mi smo svemu unatoč uspjeli smanjiti onda dug sa 9 na 1 milijun kuna - naveo je direktor Damjanić, a zatim je bio do kraja iskren i samokritičan.

- U zadnjih godinu dana, izuzev predsjednice Ane Stojić Deban koja se silno potrudila i dosta napravila, puno ljudi iz Upravnog odbora je zakazalo.

Koliko je članova UO Mladosti te koliko je njih išta financijski doprinijelo klubu zadnjih godinu dana?

Za županijsku ligu...

- Članova je 11, a slobodno mogu reći da sigurno barem 50% ne obavlja svoju dužnost koju bi trebali! Oni nisu tu savjetodavno tijelo kluba, nego isključivo za pronaći novac. Ne znam hoće li mi zamjeriti na ovom istupu, ali tako i tako me ne vole kad im to kažem u lice, pa onda...

Na novinarovu tvrdnju kako Mladost ima momčad za Ligu prvaka, ali Upravu za županijsku ligu, direktor će....

- Pa da, složio bih se. Ali skupa s direktorom, dakle sa mnom. Nisam pesimist, samo sam realan. Ne možemo bježati od ovih problema, o njima ne pričati i stalno zatvarati oči.

Iskren, otvoren i javan istup direktora kluba možda doista pokrene stvarno aktiviranje članova UO Mladosti. Rast u igri momčadi, njihovu kvalitetu izraženu kroz rezultate, pa kroz prošle sezone osvojeni trofej Regionalne lige vidimo. Jednako tako vidimo i (ne)rad, odnosno rezultate Uprave. S iznimkom predsjednice kluba Stojić Deban koja je dovela jednog većeg sponzora, a koji nije gradska tvrtka. Velik dio doista ne radi, nećemo napisati ništa (premda bismo mogli i to), ali ne dovoljno.

To je inače nešto o čemu smo, kad je Mladost u pitanju, pisali i prije 7 godina, pa 5, 4, 2 godine... Onda nam je malo i dosadilo. Nije se promijenilo ništa. Možda nas sada iznenade.

Linker
01. svibanj 2024 20:49