Dario Rakovac

 RANKO SUVAR Cropix
LIGA PRVAKA

Mladost teško izborenom pobjedom zaključila ‘povijesni dan‘, subota donosi ključnu bitku

Šibenski Solaris upisao je pak novu pobjedu u kvalifikacijama za Eurokup.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. listopad 2022. 18:55

ŽAIBAS - MLADOST 10:14 (2:4, 4:1, 3:6, 1:3)

ATENA - Plivalište Panioniosa. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Putniković (Srbija).

ŽAIBAS: Motuzas, Vitkauskas, Voitenko 1, Gostautas, Jakutis, Lobov 3, Jonkus 1, Bošić 2 (1-1), Zurza, Galinok 1, Ivanou, Bakulo 2, Kavaleuski (0-1).

MLADOST: Jurlina, Obuljen, Dadvani 3, Vrbnjak 1, Gluhaić, Jelača, Adeišvili 1, Rakovac 3, Elez 5, Mijić 1, Herceg, T. Fabris, Sunara. TRENER: Zoran Bajić.

PETERCI: Žaibas 1-2, Mladost -.

OSOBNE POGREŠKE: Žaibas 7, Mladost 6. ŽUTI KARTON: trener Bajić (26). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Galinok (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Žaibas 1-4 (25%), Mladost 3-6 (50%).

Mladostaši su u petak odradili najnaporniji dan na kvalifikacijama za Ligu prvaka u Ateni. Najnaporniji u pogledu broja utakmica jer su ipak odigrali dvije u razmaku od samo 7 sati. Onaj prvi susret je još k tomu bio protiv najbolje momčadi na turniru i favorita za prvo mjesto, talijanskog doprvaka Brescie. Sastav s čak 7 reprezentativaca (5 talijanskih i po jedan hrvatski i srpski) bio je skoro pa predodređen za pobjedu, tako da konačnih 13:9 za Bresciu nimalo ne čudi. Ono što ulazi u povijest zagrebačkog kluba je podatak da je to bila jubilarna, 300. utakmica Mladosti u Ligi prvaka. Sad, ako "jubilarka" nije završila pobjedom, onda barem je ona 301. utakmica.

Mladost je svladala Žaibas, prvaka Litve, iako dosta teže nego je to bilo prije samo dva tjedna na turniru u Herceg Novom kada su Zagrepčani slavili 15:7. Sada osim što je i konačna gol-razlika manja, bilo je i problema. Nakon vodstva Mladosti 4:1, Litavci su ne samo poravnali nego do poluvremena i potpuno preokrenuli rezultat na 6:5 u svoju korist! Dostatno za laganu uzburnu u redovima hrvatske momčadi koja je u prvih minutu i pol treće četvrtine postigla tri uzastopna gola i to sve Gruzijci (Dadvani 2 i Adeišvili) za malo mirnijih 8:6 u korist Mladosti. Litavci više nisu do kraja susreta niti jednom izjednačili.

Subota donosi možda ključnu utakmicu u borbi za drugo mjesto koje nosi nastavak kvalifikacija Lige prvaka. Od 19.30 suparnik mladostaša je atenski Panionios.


Eurokup: Nova pobjeda Solarisa

SOLARIS - DE ZAAN 9:5 (3:0, 2:2, 1:1, 3:2)

SOLUN - Plivalište PAOK-a. Suci: Ivanovski (Cna Gora) i Anđelić (Srbija).

SOLARIS: M. Šparada, Jakovčević 1, Erak, Brajković, Čondić Kadmenović, D. Butić 2, Kreković 3, Radan, Penava 3, Sirovec, T. Šparada, L. Štrkalj.

DE ZAAN: Huijsmans, Rempt 1, Bakker, C. van der Struijk 2, Brantjes 1, Meijn, Ketelaars, Corver 1, J. van der Struijk, Janssen, Mandolini, Lucas, De Jong.

PETERCI: Solaris -, De Zaan 0-1.

OSOBNE POGREŠKE: Solaris 9, De Zaan 12. ŽUTI KARTON: trener Devries (29). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Corver (29), D. Butić (32), Janssen (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Solaris 4-12 (33%), De Zaan 3-8 (38%).

Šibenčani su došli u 2. kolu i do druge pobjede na kvalifikacijskom turniru Eurokupa u grčkom Solunu. Ključnim se pokazalo sjajno otvaranje Solarisa, tri postignuta i niti jedan primljeni pogodak u prvoj četvrtini. Tu su razliku igrači trenera Jure Marelje održavali u drugoj četvrtini (5:2), baš kao i u trećoj dionici (6:3).

U posljednjih osam minuta su Nizozemci u početku priprijetili smanjivši na 6:5, ali je na ovo uslijedio niz od tri gola Solarisa (dvaput Karlo Kreković i jednom Domagoj Butić) za sigurnu pobjedu. Inače, nizozemski De Zaan je dan ranije, u 1. kolu lagano iznenadio domaći PAOK (7:6), pa su utoliko vrednija ova tri boda Marelje i učenika.

Subota donosi čak dvije utakmice Solarisa. Prvo protiv Montpelliera (8.30), još jedne momčadi koja ima maksimalan učinak nakon prva dva kola te poslijepodne protiv španjolskog Echeydea (17.00). (dba)

Linker
08. svibanj 2024 08:57