JAKOV PRKIC Cropix
UVERTIRA ZA EP

Mladostašice i jadranašice u pohodu na eurotrofej, u Zagrebu počinje završni turnir Challenger kupa

Prvog dana natjecanja 24. studenog sastaju se Izmir - Mladost te Crvena zvezda - Benfica
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. studeni 2023. 09:04

Zagrebački bazen uz Savu, ima laganu predigru za siječanjski vaterpolski vatromet kada će se ondje odigravati utakmice 36. seniorskog EP za muškarce. Naime, od petka do nedjelje, 24. do 26. ovog mjeseca, u Zagrebu će se odigrati završni turnir Challenger kupa za vaterpolistice.

Riječ je o novom natjecanju, inauguriranom ove jeseni, a koji je načelno treći stupanj kvalitete. Iza Lige prvakinja, te Eurokupa. U ta dva natjecanja nemamo predstavnike. Jednostavno, ta su dva kupa puno prejaka za najbolja dva ženska kluba u nas, Mladost i Jadran. No, Challenger kup u kojem se ogledaju sastavi iz Srbije, Turske, Velike Britanije... e, to jest u ovom trenutku rang hrvatskog ženskog vaterpola. Za završni turnir koji je pred nama, nadmetalo se ukupno 14 sastava podijeljenih u 3 kvalifikacijske skupine koje su svaka odigrale po jedan turnir. Igralo se u glavnom vojvođanskom gradu Novom Sadu, te bugarskom Burgasu odnosno češkim Strakonicama.

U novosadskoj skupini su upravo vaterpolistice Jadrana i Mladosti osvojile prva dva mjesta ispred novosadske Vojvodine, britanskog City of Manchester i turskog kluba ODTU. Po okončanju kvalifikacija, oformljene su dvije skupine završnog turnira u Zagrebu.

U skupini A su - Jadran, Benfica iz Lisabona i beogradska Crvena zvezda, dok B skupinu čine - Mladost, portugalski Portuense i turski Izmir. Unutar skupine će se odigrati tri kola odnosno svaki sastav po dvije utakmice. Temeljem poretka u skupini, zadnjeg natjecateljskog dana (nedjelja, 26. studenoga) igrat će se za plasman. Dakle, pobjednice u finalu; drugoplasirane u skupini za ukupno treće mjesto; te posljednje iz skupina za 5. mjesto.

Prvog dana natjecanja, u petak, 24. studenog sastaju se - (19.00) Izmir - Mladost, te (20.30) Crvena zvezda - Benfica. Sastav Jadrana je slobodan u 1. kolu. U subotu će se odigrati dva kola u obje skupine.

Linker
03. svibanj 2024 20:51