Karlo Stipanić

 DAMIR KRAJAC Cropix
VATERPOLSKI VELIKAN

Na Gradskom plivalištu u središtu Crikvenice predstavljena monografija o Karlu Stipaniću

Stipanić je velikan hrvatskog vaterpola i zagrebačke Mladosti, te jedan od najboljih vaterpolskih vratara na svijetu u svoje doba
Piše: HinaObjavljeno: 24. kolovoz 2024. 09:07

Na Gradskom plivalištu u središtu Crikvenice u petak je predstavljena monografija o jednom od velikana hrvatskog vaterpola Karlu Stipaniću (82) autora Josipa Marasa.

Stipanić je velikan hrvatskog vaterpola i zagrebačke Mladosti, te jedan od najboljih vaterpolskih vratara na svijetu u svoje doba.

Rođen je u Crikvenici 8. prosinca 1941. godine, vaterpolo je počeo igrati u Crikvenici prije nego što je otišao u Mladost. U razdoblju od 1967. do 1969. godine proglašen je najboljim svjetskim vaterpolskim vratarom. Osvajač je zlatne olimpijske medalje 1968. godine u Meksiku i srebrne 1964. u Tokiju. Četverostruki je pobjednik Kupa europskih prvaka s matičnim klubom HAVK Mladost iz Zagreba (1967, 1968, 1969, 1971) te nositelj brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja.

Priča o Karlu Stipaniću - Džingu protkana je mnogobrojnim vaterpolskim događanjima i svjedočenjima iz zlatnih vremena legendarne generacije hrvatskih vaterpolista. Među ostalima u knjizi govre proslavljeni vaterpolisti Zoran Roje, Samir Barač, Marjan Risek i Jakov Sedlar pa Andrej Franulović, sudac ženskog finala netom završenih OI u Parizu, liječnica Vlasta Brozičević, Karlova obitelj - supruga Gigliola, kći Jasmina i zet Luca Finelli....

Ulomke iz monografije čitala je Rosanda Tometić, a sve je izvedbom evergreena popratio Goran Ilić.

Josip Maras, bivši porečki gradonačelnik, je u posljednje vrijeme objavio tri sportske knjige. "ATP - priča iz Umaga" (iz drugog kuta), zatim s Lovorkom Magdićem objavio je knjigu o Vjekoslavu Šafraniću, te sada o Karlu Stipaniću.

Predstavljanju knjige o Karlu Stipaniću, nazočili su brojni sportski uglednici, velikani hrvatskog sporta i prijatelji vaterpola, a večer je završila revijalna vaterpolska utakmica između VK Crikvenica i VK Primorje Erste Bank iz Rijeke.

Linker
08. rujan 2024 20:06