Petar Porobić

 RONALD GORSIC Cropix
NOVA BITKA U DEBRECENU

‘Nadam se da se moji igrači protiv Hrvatske neće pogubiti. Te dvije reprezentacije se ne mogu uspoređivati...‘

Trofejni crnogorski stručnjak na klupi njemačke reprezentacije, naših večerašnjih suparnika
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. lipanj 2022. 07:29

Petar Porobić je crnogorski vaterpolski stručnjak, čovjek koji potpisuje prvi veliki uspjeh crnogorskog vaterpola - pa i sporta općenito - od osamostaljenja te države. Porobić je naime odveo Crnu Goru do naslova prvaka Europe u Malagi 2008. Prije toga je, kao izbornik tadašnje momčadi Srbije i Crne Gore odveo taj sastav do naslova svjetskog prvaka u Montrealu 2005.

Prethodno je bio pomoćni trener u stožeru iste reprezentacije i osvojio olimpijsku broncu 2000. pa olimpijsko srebro 2004. u Ateni, sudjelovao u dva naslova prvaka Europe - 2001. i 2003. - dok sa svjetskih prvenstava ima u srebro 2001. u Fukuoki i broncu 2003. u Barceloni. Posljednjih je godina bio na drugom kraju svijeta, bio je kineski izbornik, da bi jesenas preuzeo Njemačku. Susreli smo se u Debrecenu, točnije dočekali ga nakon Japana i one... Ajde, da ne uvrijedimo sjajnog trenera nećemo zapisati grozote, ali jako loše izvedbe njegove momčadi. Svjestan je toga Porobić, dakako.

- Slušajte, ovo je momčad koja je stvarno prvi puta sada igrala neku utakmicu. Mislim, jaku, veliku - u uvodnoj je rečenici već podosta toga pojasnio njemački izbornik.

- Malo žalosno, ali ja sam prvi put imo priliku vidjeti svog centra da igra neku ozbiljnu utakmicu. Ovi moji igrači nisu nikada niti igrali ovakve utakmice, protiv velikih momčadi i igrača. Velik dio njih je sada prvi puta igrao protiv Japana. Mnogi od njih ne igraju čak ni za svoje klubove, što je osjetan problem, oni su se jednostavno u drugoj četvrtini izgubili. Ja sam malo pokušao, donekle uspio pozivajući timeout, pričom pa i vikom...

image

Petar Porobić

RAMIL SITDIKOV Sputnik Via Afp

Da, to smo zamijetili i malo se iznenadili jer poznajemo vas kao vrlo staloženog, mirnog trenera koji rijetko i teško podiže glas.

- Ma da, ali morao sam. Moram sa sve pokušati. Raduje me da smo se uspjeli nakon 6-7 golova što smo gubili, raduje me da su igrači pokazali karakter. Možda smo imali priliku čak i odigrati neodlučeno - ističe Porobić i naglašava također nešto bitno, odnosno kako su uopće došli u Mađarsku, u Debrecen.

- Mi se u stvari nismo niti kvalificirali za SP, već smo zbog suspenzije Rusije sada ovdje. Ovo je dobra prilika da oni osjete jedno veliko natjecanje. Puno više oni moraju raditi, puno jačim obimom nego što bi oni možda mislili. Nadam se samo da će me pratiti.

Protiv Hrvatske večeras stvarno, ali uz dužno štovanje...

- Ne, stvarno nije da ja sada nešto povlađujem, ali te dvije reprezentacije se ne mogu uspoređivati. Nikako i niti na jednoj poziciji. Nadam se samo i želim da moji igrači "sačuvaju" sebe, da se ne pogube, da ne izgube razinu borbenosti - zaključio je njemački izbornik. Kotoranin Petar Porobić.

Linker
20. travanj 2024 16:21