Morena Marinković

 Marin Frka
PROBIJANJE GRANICA

Najtrofejniji hrvatski klub prvi put u povijesti dobio trenericu: ‘To je moj život‘

Morena Marinković je prva trenerica nekog muškog uzrasta u vaterpolskom klubu Mladost
Piše: SNObjavljeno: 13. svibanj 2023. 07:45

Nova inspirativna priča dolazi iz najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba, zagrebačke Mladosti. Utakmica za utakmicom, trening za treningom mladih Nada, novi je uspjeh i Morene Marinković, prve žene odnosno trenerice u muškoj selekciji u povijesti Mladosti.

Ova 28-godišnja Zagrepčanka posljednje 24 godine provodi na bazenu Mladosti na Savi. Tu je prvi put naučila plivati, upoznala prve sportske i životne prijatelje i ljubavi, ali i doživjela prve sportske uspjehe.

- Ovaj bazen je moj život. Nakon plivačke i vaterpolske karijere, krenuo je moj trenerski put. Ovih dana se navršava četiri godine kad sam na poziv Milorada Mikija Damjanića ušla u "muški" vaterpolski svijet - otkriva Morena Marinković koja je diplomirala na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

image
Marin Frka

Rad s djecom je itekako izazovan, no za ovu mladu trenericu koja je i sama bila vaterpolistica to je izazov koji je svakodnevno ispunjava.

- Moj trenerski put počeo je u klubu Dupin s najmlađima u dobi od 2 do 3 godine. S godinama sam dobivala starije kategorije. Sada u Mladosti vodim Nade odnosno djecu uzrasta 2011. i mlađe. Od početka godine igrali smo Limač kup, koji je ujedno Kup Grada Zagreba. Pobjeđivali smo rezultatima preko 10 razlike. Zatim je uslijedio prvi službeni turnir u Rijeci na kojem smo bili prvi - govori Morena i dodaje.

- Čekali smo Prvenstvo Hrvatske kako bismo vidjeli koliko smo zapravo jaki. Završili smo turnir na drugom mjestu. Srebro u konkurenciji 18 ekipa. Izgubili smo od uvijek jakog sastava Cavtata, ali tijesno, tek 9:8. Na nedavno održanom turniru Tomo Udovičić, koji je svojevrsno, neslužbeno europsko prvenstvo za mlade igrače, također smo osvojili srebro.

image
Marin Frka

Morenin radni dan započinje u šest sati ujutro privatnim treninzima. Uz dva treninga s Nadama, ima dovoljno vremena i za vlastiti trening, te obveznu šetnju sa psom. Radni ritam svakodnevno prenosi i na mlade nade vaterpola, te njihove roditelje s kojima je, kao i cijeli klub u izvrsnim odnosima.

- Imamo dogovor i plan rada te se držimo toga. Djeca vole to što rade i zaista uživaju u vaterpolu. To je ono najvažnije. Mi smo tu prenositi im znanje i poticati ih na treninge. Roditelje je klub upoznao na početku sezone sa svime što ih očekuje. Veliku pozornost poklanjamo pravilnoj prehrani, za koju stalno radimo edukacije, te naravno kroz klupsku platformu Mladost EDU u kojoj oni dobivanju nova znanja iz različitih životnih područja - zaključuje Morena Marinković.

Nade Mladosti do kraja ove sezone, točnije od 1. do 4. lipnja očekuje još turnir Regionalne vaterpolske liga u Herceg Novom, u kojoj igraju po tri kluba iz Hrvatske i Srbije, te dva iz Crne Gore. Tu je još i natjecanja za Hrvatski kup koji će zajedno još jednom pokazati koliko su radile Nade uz trenericu Morenu Marinković i njenog pomoćnog trenera, inače proslavljenog vaterpolista Mladosti i hrvatske reprezentacije Ratka Štritofa.

Linker
26. travanj 2024 04:25