Ante Cizmic / CROPIX
USVOJEN KALENDAR NATJECANJA

NAKON NOGOMETA, TREBAO BI KRENUTI I VATERPOLO Prve utakmice potkraj lipnja ako se riješi golemi problem: Klubovi nemaju novca za testove protiv korone

Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. svibanj 2020. 18:59

Nakon nogometa još bi jedan sport u našoj državi trebao uskoro početi s nadmetanjima. Riječ je o vaterpolu kojem slijedi, naime, doigravanje Prvenstva Hrvatske, a jednako tako i tri utakmice završnog turnira Regionalne lige.

Bude li sve u najboljem redu, odnosno ako će se epidemiološko stanje poboljšavati ili omogućiti nadmetanja, za očekivati je da ćemo 24. lipnja svjedočiti prvim vaterpolskim utakmicama u našoj državi nakon prinudne stanke uvjetovane koronavirusom.

Navedenog datuma bi se, naime, trebale odigrati utakmice četvrtfinala Prvenstva Hrvatske, prvi susreti, kao i prva utakmica za 9. mjesto u državnom prvenstvu. Naime, Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza usvojio je kalendar nadmetanja do konca ove sezone. Datumi koji su usvojeni su ipak podložni mogućim promjenama, ne samo zbog koronavirusa (nadamo se da to neće biti razlog), već je moguće zbog usuglašavanja termina TV prijenosa s HTV i Arena Sport TV.

Podsjetimo, četvrtfinalni parovi Prvenstva Hrvatske, temeljem plasmana u Regionalnoj ligi su: Jug AO - Galeb MR, Mladost - POŠK, Jadran - Primorje EB i Mornar BS - Solaris. Kako sada stvari stoje, termini nastavka vaterpolskih natjecanja su:

PRVENSTVO HRVATSKE

- četvrtfinala i utakmice za 9. mjesto: 24. i 27. lipnja
- polufinala: 1., 4. i 6. srpnja (igra se na dvije pobjede)
- razigravanje od 5. do 8. mjesta: 4. i 8. srpnja
- utakmice za 5. i 7. mjesto: 15. i 22. srpnja
- utakmice za 3. mjesto: 18., 22. i 25. srpnja
- finale: 18., 22., 25., 29. srpnja i 1. kolovoza (finale se igra do tri pobjede, dakle maksimalno je moguće 5 utakmica)

REGIONALNA LIGA - završni turnir u Dubrovniku

- polufinale: 11. srpnja (Jug AO - Jadran Split i Mladost - Jadran HN)
- finale: 12. srpnja

Ono što ipak mora solidno brinuti klubove su uvjeti koje će trebati zadovoljiti, a to je između ostalog nužnost testiranja svakog igrača čak triput prije početka prvenstva. Cijena svakog testa je 1550 kuna. U svakoj momčadi je 14 igrača u državnom prvenstvu, pa to jednostavno znači da bi svaki klub trebao samo za testiranje izdvojiti 65.100 kuna. Uopće nema dvojbe, vaterpolski klubovi taj novac nemaju. Može li tu “uskočiti” država, SDUŠ ili netko treći, ostaje pitanje.

Ujedno, zasad još nije znano bi li bio moguć ulazak gledatelja, što je manje vjerojatno, te postoji li obveza igranja isključivo na otvorenom, što je najvjerojatnije. Dakako, konačnu će odluku ili odobrenje podastrijeti Nacionalni stožer civilne zaštite.

Startaju i vaterpolistice

Osim muškaraca, uskoro bi trebale s natjecanjem početi i žene. Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza usvojio i kalendar nastavka nadmetanja vaterpolistica.

Žene bi trebale ponovo u vodu, u utakmice, 27. lipnja s utakmicama 7. kola, nakon kojeg bi slijedilo 8. kolo (1. srpnja), 9. kolo (4. srpnja), te 10. kolo (11. srpnja).

Termini polufinala su 15., 18. i 22. srpnja, a finale i utakmice za treće mjesto 25. srpnja, te 1. i 5. kolovoza.

Linker
26. travanj 2024 14:08