Giorgio Scala/deepbluemedia/insidefoto/HVS
STRUČNI KOMENTAR

Ne ide mi u glavu zašto se u naše igrače uvukao strah, nakon dva promašena šuta dođe do blokade

Rješavanje lopte pod svaku cijenu pokrivenom igraču, kriva i nesigurna dodavanja, sve je to znak straha
Piše: Mile SmodlakaObjavljeno: 09. veljača 2024. 11:49

Više od samog poraza protiv Španjolske me zabrinjava prikazana igra. Nije problem izgubiti od Španjolaca, to sam isticao i u najavi, međutim mi nismo bili na onoj razini iz finala Europskog prvenstva u Zagrebu. Bili smo dosta rezervirani, nedostajalo nam je hrabrosti. Jednostavno, nikako da shvatimo da na ovaj način protiv Španjolaca ne možemo igrati. Vidjeli smo to u Zagrebu u posljednjoj četvrtini, a sada i od samog početka utakmice. Vidljiv je strah kod naših igrača vanjske linije. Praktički nakon dva upućena šuta, ako nisu realizirana, mi se blokiramo, a to onda nikako ne može završiti dobro protiv ovakvog suparnika.

Imali smo toliko krivih dodavanja, a ona nisu došla sama do sebe. Kad birate između dvije stvari i onda od straha izaberete onu goru, to vam je to. Rješavanje lopte pod svaku cijenu pokrivenom igraču, kriva i nesigurna dodavanja - sve je to znak nepotrebnog straha koji se uvukao. Zašto je to tako, doista ne znam.

Isto tako, od samog strata se vidjelo da nedostaje agresivnosti u napadu. Nešto smo kratko pokušavali, nismo zabili, i jednostavno smo stali. Na taj način je teško igrati i protiv lošijih ekipa, a protiv Španjolske to nikako ne ide. Ne znam što nas to koči protiv njih, ali kad vidite igrača kako drži loptu poput vrućeg krumpira, onda vam je sve jasno. A mi smo upravo tako izgledali. Nama su se događale baš strašne greške tehničke prirode, rekao bih čak i neprihvatljive za ovu razinu. Ali dobro, nadam se da smo sve loše ispucali s ovom utakmicom i da ćemo se kroz ove dvije lakše koje slijede nekako resetirati i doći k sebi.

image
Ronald Goršić/Cropix

O dvoboju protiv Južnoafričke Republike nema smisla nešto posebno govoriti. Niti znam išta o njima, niti itko išta zna. Vidim iz rezultata dosadašnjih utakmica da je to ekipa ispod prosjeka, ekipa koja je slučajno tu i koja po kvaliteti ne bi ni trebala biti na Svjetskom prvenstvu. Bit će to dobar trening za nas, prilika za vraćanje samopouzdanja i ništa više od toga.

Porazom od Španjolske više ne možemo biti prvi u skupini i imat ćemo utakmicu više, ali tu ionako nema pravila. Kad vratimo film, teško mi se i sjetiti kad smo bili prvi u skupini, a osvajali smo medalje. Dakle, ni to prvo mjesto u skupini nije nikakva garancija. Bitno je samo da igramo bolje, a vidjeli smo u Dubrovniku i Zagrebu da možemo igrati bolje od ovoga što smo pokazali protiv Španjolske. Ako to uspijemo, onda je manje-više svejedno tko će nam doći do kraja natjecanja.

Mi se nekako najteže borimo protiv Crnogoraca, oni nam nikako nam ne leže i možda bi trebalo gledati da njih izbjegnemo u nastavku natjecanja. Rekao bih da su oni i Španjolci naše dvije boljke, čini mi se da protiv svih drugih igramo lakše. Iako, bit će protiv svih zahtjevno. Gledali smo u srijedu sjajnu utakmicu Italija - Mađarska. Talijani su izgubili dobiveno protiv Mađara koji su došli sa sedmoricom novih igrača u odnosu na EP, onih iz punog sastava. Rekao bih da ima sedam, osam izjednačenih ekipa na ovom SP-u, ali kažem, dojam je da nam Španjolska i Crna Gora najmanje leže.

Ponovit ću na kraju da je najvažnije izboriti Olimpijske igre, to je svima u glavi, a onda mislim da će dalje biti lakše igrati sve utakmice. Igračima je najteže, svjesni su da su odigrali loše, da su podbacili. Vjerujem da su htjeli najbolje, ali ne razumijem taj strah, to mi nikako ne ide u glavu, muči zašto se to događa. Moramo pronaći način da to promijenimo jer vidjeli smo 100 puta da možemo biti čvrsti, jaki i hrabri.

Linker
24. travanj 2024 08:24