BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
VATERPOLO

‘Ne ovisimo o sebi i znamo da su nam zato šanse minimalne. Fokus je sada prvo na Zvezdi‘

U Splitu dakle slijedi trodnevno nadmetanje za regionalnu krunu u 16. sezoni ove lige
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. travanj 2024. 17:15

Nekad bi to nazivali završnim turnirom ili Final Fourom. Ove sezone to baš nije tako. Niti je Final Four jer na turniru nastupa 5 sastava, a opet nije službeno ni završni, već drugi po redu turnir za poredak od 1. do 5. mjesta regionalne ili Premier lige. Prvi je odigran prije dva tjedna u Beogradu. No, ono što jest činjenica - sljedeća tri dana, od četvrtka do subote, Split i bazen u Poljudu domaćinom je zaključnog (drugog dakle) turnira koji će iznjedriti ovosezonskog pobjednika regionalne Premier lige. Ono što smo nekoć, u samom startu zvali Jadranska, pa onda Triglav liga.

Za poredak od 1. do 5. mjesta bore se dva hrvatska kluba (Jadran i Jug Adriatic osiguranje), jedan crnogorski (Jadran HN); te dva srpska sastava (Novi Beograd i Crvena zvezda). U najboljem su položaju za osvajanje trofeja Jadran i Novi Beograd. Splićani osim što imaju najviše bodova, k tomu su i domaćini. Prvak Srbije pak ima utakmicu manje što ne valja zanemariti, a na papiru i najjaču momčad. Manje-više se sve i svodi baš na utrku ta dva kluba.

- Zdravstveno je stanje kod nas bolje. Mislim da će i Marino Čagalj dobiti priliku, da ću ga isprobati u jednoj od utakmica. Ne znam još samo u kojoj, a možda i u dvije, ovisno kako se pokaže - veli trener Jadrana Jure Marelja.

- Naravno, njemu će to biti nakon mononukleoze prva utakmica nakon 4-5 mjeseci, zato ne treba očekivati čuda. Đuro Radović se polako oporavlja, koristim ga zasad u obrambenim zadacima na treninzima, ali teško mi je reći da će baš i on dobiti priliku.

Bilo bi malo kontra zdravog razuma i medicinske struke. Toliko o zdravlju, a sad malo o turniru i lovu na trofej. Odnosno, je li borba za trofej imperativ za Splićane?

- Ja sam kao imperativ postavio zadatak da budemo ispred Juga jer nam to donosi onda poziciju 1 u doigravanju našeg, Prvenstva Hrvatske. To ćemo ostvariti već s jednom pobjedom od dvije utakmice, nadam se već protiv Crvene zvezde. To je primarni cilj, a sve iznad toga je super i fantastično. Jasno da ćemo jurnuti po trofej ako nam se ukaže prilika, iako je to teško protiv Novog Beograda. Opet, vidjelo se da i njih možemo pobijediti, svladali smo ih prije dva tjedna u njihovom bazenu. Ipak, fokus je sada prvo na Zvezdu.

To je pak ista ona momčad koja je teško stradala u Gružu od jugaša minulog utorka. Gospari pak dolaze u poljudski bazen u najjačem sastavu, pa čak i jači u odnosu na utorak za Franka Lazića koji nije imao pravo nastupa protiv Crvene zvezde.

- Mi ne ovisimo o sebi i znamo da su nam zato šanse minimalne, ali opet u sportu je sve moguće, pa tako i da se sve promijeni u jednom ili zadnjem danu - zbori najiskusniji i najtrofejniji među jugašima, Maro Joković.

- Bez obzira u kakvom stanju bili, idemo hrabro, odlučno u utakmicu protiv Novog Beograda. Idemo se boriti i ovo je klub koji vazda ima ambicije, prema tome...

Prema tome, s jugašima uvijek oprezno. Jeste li sada kao momčad na pragu onog što vaš trener spominje “optimalna razina”?

- Nakon EP i SP kod reprezentativaca je u početku bio vidljiv blaži pad, što je objektivno sasvim normalno i očekivano. Reprezentativci su došli s “polupraznom baterijom”, da se tako izrazim. To se vidjelo, ali protekli smo tjedan u Makarskoj konkretno baš dobro radili i na podizanju forme, taktici i vjerujem da će to sada izgledati puno bolje nego u proteklom razdoblju - zaključio je Joković.

U Splitu dakle slijedi trodnevno nadmetanje za regionalnu krunu u 16. sezoni ove lige. Dosad je najuspješniji klub upravo dubrovački Jug s 5 naslova pobjednika. Slijedi ga Primorje EB s 3 naslova, pa potom Mladost i Jadran iz Herceg Novog s po 2 trofeja. Jednom su pokal dosad podizali Pro Recco, kragujevački Radnički i Novi Beograd.

Jedini istinski velikan bez ovog trofeja je baš splitski Jadran. Momčad koja ulazi u završnicu s blagom prednošću u bodovima, koja je domaćin natjecanja, a na papiru sve nekako vodi (u slučaju očekivanih ishoda), da bi odluka mogla pasti u posljednjoj utakmici cijelog turnira. U subotu od 19.45 sati, ali.... Daleko je do toga, pričekajmo prvo što nam donosi četvrtak.

Raspored utakmica u Splitu i poredak

1. kolo - četvrtak, 11. travnja:

(19.00) Jadran Split - C. zvezda

(20.45) Jug AO - Novi Beograd

2. kolo - petak, 12. travnja

(19.00) C. zvezda - Jug AO

(20.45) Jadran (HN) - Novi Beograd

3. kolo - subota, 13. travnja

(18.00) C. zvezda - Jadran (HN)

(19.45) Novi Beograd - Jadran Split

Sve utakmice prenosi Arena Sport 2.

Poredak: Jadran Split 14 (6), Novi Beograd 12 (5), Jug Adriatic osiguranje 11 (6), C. zvezda 3 (5), Jadran (HN) 2 (6).

Napomena: u zagradama iza broja bodova je broj odigranih utakmica

Linker
23. travanj 2024 14:08