Pedja Milosavljevic / CROPIX
BITKA ZA BRONCU

'NE ZANIMA ME NI ŠPANJOLSKA NI ROTTERDAM NI IŠTA ŠTO SE DOGODILO, ŽELIM SAMO JEDNO!' Ivica Tucak jasno je rekao što mu je na umu uoči borbe za medalju

Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. siječanj 2020. 20:29

Možemo mi "pjevati borbene", ali jasno da je Španjolska i izgubljeno polufinale još uvijek malo u glavama. Ukoliko ne zaboravljaju navijači i novinari, zamislite tek kako je momčadi stručnom stožeru.

- Iza nas je teška noć i dan. Izgubili smo za 1 jedan jedini gol, za toliko smo samo bili "kratki". Da je neki samo detalj otišao u drugom smjeru, sada bi i mi razgovarali, razmišljali drukčije. Sa samo jednim, jedinim detaljem. Meni je ovaj poraz pao čak i teže od onog u Gwangjuu jer smo tamo baš uvjerljivo igrački nadjačani, što ovdje nije bio slučaj, ali... Neću više o tomu - veli izbornik Ivica Tucak i napominje ono bitno.

- Nema vremena za osvrt sada. Ne zanima me u ovom trenutku ni analiza svih naših igara, to ćemo ostaviti za kasnije, kada se vratimo doma. Ne razmišljam niti o predolimpijskom turniru u Rotterdamu za dva mjeseca. Samo i jedino bitno je Crna Gora, pobjeda i Crna Gora. Ja mogu razumjeti i kritike. Dat ćemo si za pravo i da nas kritiziraju oni koji misle da znaju više, oni koji možda i ne plivaju, ali morate znati da je to sport. Ne možeš uvijek pobijediti, ali s druge strane mi se ipak još uvijek borimo za treće mjesto u Europi.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Upravo stoga, posvetimo se u kratkim crtama Crnoj Gori za broncu. U 2. kolu ste najbolje pripremili možda baš tu utakmicu, tog suparnika. Ponavljate isto?

- Ima nekoliko detalja na koje ćemo morati obratiti pozornost. Prvenstveno na Ivovića, ključni njihov igrač. U prvoj utakmici smo ga uspjeli zatvoriti, ponajviše Joković. Dakle, to je prvi zadatak. Paziti na ulaske drugog centra, posebno Čučković koji s beka ulazi na 2 metra. U prvoj utakmici smo baš tako primili jedan gol, ulaskom Obradovića kao drugog centra. Moramo krenuti s jakim presingom, što ih više udaljiti od našeg gola, pa se povući u aktivnu zonu. Znam da su dečki pomalo umorni i prazni, ali akumulatori se moraju napuniti i danas moramo biti na maksimumu snage, volje i želje. Onda će to biti dovoljno za osvojiti broncu - zaključio je izbornik Barakuda Ivica Tucak.

Budimpesta, 240120. 
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinalna utakmica, Hrvatska - Spanjolska. 
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

Vladimir Gojković, crnogorski je izbornik nakon SP u Gwangjuu prošle godine na kojem su zauzeli tek 10. mjesto, uzeo "studijsku godinu". Odstupio je na godinu dana s dužnosti trenera Jadrana iz Herceg Novog, te se posvetio samo reprezentaciji. Slučajno ili ne, ali pola godine kasnije se bori za medalju. Sučelice Hrvatske.

- Po meni, ja ću bez kurtoazije reći, Hrvatska je momčad koja je možda i najbolja, ali nisu ušli u finale. Znamo sve njihove prednosti, pokriveni na svim mjestima, a praktički se sa svakog natjecanja vraćaju s nekom medaljom. To dovoljno govori.

U glavi je jasno ono 2. kolo u skupini i čudesna zadnja četvrtina u kojoj su vaši igrači uspjeli od uvjerljivog poraza (10:5), potpuno se vratiti u utakmicu (10:10) i učiniti ju beskrajno dramatičnom.

- To je nešto što je bilo. Sada je bitno pronaći motivaciju, nakon izgubljenog polufinala. prije svega se valja dobro mentalno pripremiti. Mislim da to imamo, momčad je dosta mlada i ti mladići moraju imati motiv osvojiti ne neku, nego za mnoge od njih i prvu seniorsku reprezentativnu medalju.

Budimpesta, 240120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinalna utakmica, Crna Gora - Madjarska. 
Na fotografiji:  Vladimir Gojkovic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

Koliko vam ipak može biti od pomoći ona prva utakmica Hrvatska - Crna Gora, u skupini?

- Može biti u dijelu da povjerujemo, da moji igrači povjeruju kako možemo igrati s Hrvatima. U prošlosti nismo imali puno dobrih utakmica protiv Hrvatske, a ovdje smo u skupini mi u biti odigrali čak i dosta dobru utakmicu. čak i kada smo gubili, ja bi rekao da smo igrali dobro, u ritmu, u skladu s dogovorom. Jasno, bilo je pogrešaka, a nešto se pita i suparnika koji je k tomu vrlo kvalitetan, ali nisam bio nezadovoljan u potpunosti. Vjerujem da znamo put. Samo da se "skupimo" i onda takvi, jedinstveni i odigramo.

Vi od nikoga na ovom turniru niste toliko gubili kao od Hrvatske u 2. i 3. četvrtini. Čime su vas toliko "izneredili"?

- Teško je igrati protiv onakvih centara kakve oni imaju. Dalje, na nekoliko naših promašaja, Hrvatska je uzvratila s 2-3 laka gola i začas se stvori razlika. Vratar perfektan, braniči, a hrvatska je srednja linija onakva da, kako bi se reklo, imaju puno više kila od nas. Zato danas moramo biti jako pametni - rekao je crnogorski izbornik Vladimir Gojković.

Linker
19. travanj 2024 01:20