Neki su problemi isplivali, ali ništa što se ne može ‘srediti’ do Rotterdama i, vjerujemo, Tokija
 CROPIX
BARAKUDE MORAJU BOLJE

‘Nema razloga za crveni alarm, do borbe za Olimpijske igre u Rotterdamu ćemo se popraviti!‘

Jedan od najsikusnijih igrača i izbornik o onome što je reprezentacija odigrala
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. siječanj 2021. 14:55

Dva poraza u Debrecenu, na kvalifikacijskom turniru za završnicu Svjetske lige, prvi od Crne Gore na peterce (14:15), a drugi od europskog prvaka Mađarske (11:13), sigurno nije dobro “legao” hrvatskim vaterpolistima, makar nema nikakvog razloga za paniku, jer obje reprezentacije - kao i mi - spadaju u najuži svjetski vrh.

Jedan od naših najiskusnijih igrača, zamjenik kapetana Maro Joković, spremno je analizirao igru Barakuda u te dvije utakmice.
- Nekako kao da se djelomice nastavljaju ove naše završnice utakmica s onim Europskim prvenstvom u Budimpešti prije godinu dana. Opisao bih ovo kao neko naše prizemljenje, možda hladan tuš, koji nam je možda i dobro došao. Imamo malo vremena do Rotterdama i olimpijskih kvalifikacija, ali očito je ovaj turnir u Debrecenu pokazao da imamo neke manjkavosti u igri na kojima nas suparnik lomi. Mislim da su se neke stvari iskristalizirale i na njima moramo poraditi u malo vremena do Rotterdama. Neću reći da se pali crveni alarm i takve dramatične poruke, to ne, ali da ćemo morati ozbiljnije pristupiti nekim detaljima, to da. Detalji su ti koji čine razliku.

Fali nam više kontre

Dodali bismo, kao i uvijek kad se sudaraju vrhunske momčadi, a bez obzira na te poraze, kako na Europskom prvenstvu u Budimpešti prije godinu, kao i sada u Debrecenu, Hrvatska je vrhunska momčad. Gledajući pozitivno prema Rotterdamu, izabranici Ivice Tucka mogu biti zadovoljni kako su se branili s igračem manje, kao i s realizacijom napada s igračem više.
- Obrambeno mislim da dobro stojimo. Protiv Mađara su nam bekovi bili odlični, suparničke su centre izgurali na doslovno šest metara. Ako su oni na šest, onda su im “trojke” na... 25, da karikiram. Kad mi napadamo, naši centri stvarno drže dubinu. Ne znam je li ih nitko maknuo dalje od tri metra od gola. Dakle... vanjska linija je ta koja mora više. Fali nam malo više kontre, pa šut iz faula. Mislim, da se zabiju neka dva gola iz kontre, kolektivne ili individualne, ili jedan gol s pet metara, to su golovi kojima se uništava suparnika.

Značaj ovih utakmica u Debrecenu jest u utakmicama za ulazak u formu uoči već toliko puta spomenutih olimpijskih kvalifikacija u Rotterdamu. To je, u osnovi, najvažniji ovogodišnji turnir, natjecanje za naše vaterpoliste. Ne odrade li taj turnir kako treba, uzalud im sve, neće vidjeti Olimpijske igre u Tokiju, samim time neće biti snova o medalji, pokušaja da se srebro iz Rio de Janeira pretvori u zlato.
- Dosta je još posla ispred nas, ništa ovaj rezultat u tom pogledu ne mijenja - riječi su izbornika.

image
Izbornik Ivica Tucak
CROPIX


- Štoviše, nama se vremenski gledano, sam završni turnir Svjetske lige i ne uklapa savršeno, jer je od 26. lipnja do 2. srpnja, tako da ne žalimo specijalno, ali zato moramo izvući pouke za malo više koncentracije. Uvjeren sam da do Rotterdama možemo biti puno bolji.

Najbitnija je veljača

U stvari, nitko ne sumnja da ćemo biti bolji i da ćemo biti pravi. Čime je Tucak zadovoljan, što ga veseli od onoga što je vidio u našim predstavama?
- Vidi se poboljšanje u pozicijskom napadu s vanjskim šutom, to me jako raduje, ali itekako i tu ima još puno prostora za napredak, za poboljšanje u odnosu na EP u Budimpešti prije godinu dana. Bilo je nekoliko krasnih golova s vanjskih pozicija, a na tomu moramo i inzistirati. Igrača više moramo malo više poraditi. Nužna nam je veća pokretljivost u prvoj liniji, puno više kretanja. Često nam se zna dogoditi da smo dosta vodoravno poredani u toj prvoj liniji, to ne smijemo dopustiti. Obrana s igračem manje je generalno zadovoljavajuća. Zato sam govorio da će nam ukupno tri utakmice u Debrecenu biti od velike koristi, a onda slijedi i rad nakon ovog turnira. Dogovorili smo i sparing s Amerikancima prije odlaska u Rotterdam.

Svoj je osvrt dao i Sandro Sukno, pomoćni trener reprezentacije.
- Uvijek želiš pobijediti, no za nas je najbitnija veljača kada odlazimo na turnir u Rotterdam i borba za Olimpijske igre. Tamo moramo biti puno kvalitetniji, jer to je naš posljednji vlak za Tokio. A hrvatski vaterpolo mora biti na Olimpijskim igrama.
Slično je podvukao i kapetan reprezentacije Andro Bušlje.
- Smatram da smo izvukli pouku iz ovih utakmica i da ćemo kada će biti potrebno, a to je na kvalifikacijskom turniru u Rotterdamu gdje se dijele tri vize za Tokio, opet biti na našoj najvišoj razini.

Linker
24. travanj 2024 15:51