DAVOR PONGRACIC Cropix
IZBORNIK SVE OBJASNIO

Nestvarna i neobjašnjiva utakmica Hrvatske: ‘Ljudi, nemojmo niti letjeti u nebo, ni padati u euforiju...‘

Dan nakon čudnog poraza, nakon našeg vodstva 12:7 uoči zadnje četvrtine i onda primljenih 7 komada
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. ožujak 2023. 12:10

U jednoj su utakmici naši vaterpolski reprezentativci odigrali dvije. U jednoj je utakmici, Hrvatska igrala s dvije momčadi. Najveći dio s onom najjačom, A vrstom, a u onom manjem dijelu su kadeti bili u vodi.

Takav se dojam stvara nakon nestvarne utakmice s dva lica i poraza od Italije 14:13, nakon što je po okončanju treće četvrtine bilo čak 12:7 za Barakude. A onda... U zadnjoj četvrtini 7:1(!?) za Italiju. Postoje dani kada vas ništa ne ide. Sjećamo se nekih stvarno teško opisivih poraza, baš u vaterpolu, poput recimo Brazil - Hrvatska 17:10 u Svjetskoj ligi 2015. No, to je u cijelosti bila užasavajuće odigrana utakmica u kojoj smo gubili i još gore, (15:6). Međutim, iskazati dva ovoliko oprječna lica u jednom susretu... U prve tri četvrtine smo imali problem pronaći prave riječi koje bi zorno predočavale koliko su izvanredno odigrali Tuckovi izabranici. Svjetskog doprvaka su strpali u "džep". Razmontirali ih. Od 3:0 do 12:7.

U prve tri dionice Bijač 9 obrana i obranjeni peterac, igrač više sjajnih 8-12, s tri osobne "izbačen" Di Somma, pa i manje bitniji Ferrero. Ljepota i krasota od igre. Brzo, tečno i točno, čvrsto, obrambeni blok, napadački raznovrsno i raspucano, Vrlić, ali i mladi Dužević na 2 metra kolosalni i zatim...

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Da se razumijemo, izgubiti utakmicu - nije poželjno, ali nije tragedija. Posebno ne od jake Italije. Međutim, izgubiti tako da u jednoj četvrtini primite 7 "komada", bez uvrede tako igra Novi Zeland. To se Hrvatskoj ne smije događati. Kao što je izbornik Tucak u više navrata rekao da ga na ovom turniru ne zanima, nije primaran rezultat već je fokus na igri, onda se na nju i referiramo. Pustimo rezultat, igra u onih zadnjih 8 minuta je bila ispod razine Hrvatske.

- Ovo je i dalje ekipa u stvaranju. Ljudi, nemojmo niti letjeti u nebo, padati u euforiju. Mi jesmo prvaci Europe i zaista smo na ovom turniru u prve tri utakmice, izuzev zadnje četvrtine odigrali fenomenalno - napominje izbornik Ivica Tucak i nastavlja.

- Bit će tu uspona, bit će padova. Iz ovog što se sada dogodilo, moramo vidjeti što je razlog. Sigurno je jedan od razloga nedostatak snage i koncentracije. To je jasno kao dan, ali ako nema snage, onda nema jurnjave u napadu, "stane" se na loptu, nema gola u pozicijskoj obrani. Tako se tada igra, nikako drukčije. To je jedini način. Ponavljam, dugačak je put stvaranja ove momčadi, težak. Ako je već trebalo, dobro da je i došlo do ovog. Sada, kada je najmanje važno - podijelio je razmišljanja nakon utakmice naš izbornik.

To jest ono što smo prvo zapisali, neposredno nakon utakmice. Dobra škola i bolje sad nego na recimo SP, OI. Gdje se pogriješilo? Sad bi mogli teoretizirati do sutra. Jedno je sigurno. Igrači u vodi, a vjerojatno i svi na klupi, baš kao i mi na tribinama smo nakon tri četvrtine pomislili - gotovo, dobivena utakmica. Tako mogu pomisliti "tribine", pa i novinar, ali sportaš - nikada. Igra se do zadnje sekunde! Vodiš 5 golova, OK probaj "utrpati" da do kraja bude 8 plusa. Nema odustajanja. Onako kako su Talijani činili, nema predaje. Što je mogao izbornik, imao je jedan time-out...

- Zvao sam ga uoči zadnjeg napada, kada smo napali sa svih 7 igrača, nadao sam se da nećemo doći do toga. Možda sam ga mogao zvati na plus 1 za nas.

Ili možda i još ranije... Znamo, lako je sad "mudrovati", ali nama su već prve dvije minute zadnje dionice i lakoća dolaska Talijana pred Bijača signalizirale ono "nešto". Nagledali smo se i mi dosta utakmica.

- To vam je onaj osjećaj trenera koji vas vodi kroz utakmicu. Tad sam imao osjećaj da će mi trebati time-out za sam kraj, ovakav scenarij - rekao je izbornik Tucak.

Mi bi ipak tu dodali i još nešto. Reprezentaciju ne čini samo izbornik, stožer. Tu su i igrači. U vodi su bili odreda ipak neki vrlo, vrlo iskusni, i s godinama i puno teških utakmica iza sebe. Tu se onda mora naći neki "frajer" koji će podviknuti na suigrače, zaderati se dok si glasnice ne podere, zagalamiti da se svi uozbilje, skupe, smire. Napisasmo - ovo je škola.

Za kraj, ipak i malo pozitive. U utorak slijede Mađari i pod pretpostavkom da je Japan uspješno apsolviran, pobjedom nad Mađarskom osiguran je nastup na završnom turniru Svjetskog kupa.

Linker
24. travanj 2024 07:58