Rino Burić

 Vojko Bašić/Cropix
PREMIER LIGA

Neviđena drama u Beogradu: suci izmišljali prekršaje, Splićani nakon isključenja i peteraca izborili finale

Drugu godinu zaredom, momčad Jure Marelje borit će se za naslov regionalnog prvaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. ožujak 2023. 20:02

Jadran - Radnički 17:15 (12:12)

(3:3, 3:4, 3:3, 3:2 - 5:3)

Beograd, plivalište "11. april". Gledatelja 100. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Matijašebić (Crna Gora). Opunomoćenici: Prvan (Hrvatska) i Šukić (Srbija).

JADRAN: Marcelić (+1 obrana), Burić 5 (1-1), Marinić Kragić 1, Čagalj, Z. Butić 1, Pejković 1, Bukić 2 (1-1), Tomasović 1, Delić 1, Dobud, Šetka, Dužević, Anić (2 obrane), Zović. TRENER: Jure Marelja.

RADNIČKI: Dobožanov (12 obrana), Branković, Stanojević 1, Janković 1, Ćuk 2 (0-1), B. Gavrilović, Ukropina 3 (1-1), Kojić 1, Pljevančić, Drašković 2, Lukić, Vrlić 2, Todorovski (3 obrane), Antić. TRENER: Uroš Stevanović.

PETERCI: Jadran 2-2, Radnički 1-2.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 16, Radnički 17. ISKLJUČENJE BEZ PRAVA ZAMJENE: Čagalj (18). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Stanojević (18), Marinić Kragić (19), Pejković (27), B. Gavrilović (26), Pljevančić (28), Zović (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 6-15 (40%), Radnički 5-14 (35%).

RASPUCAVANJE PETERACA: 13:12 Butić, 13.13 Ćuk, 14:13 Bukić, 14:14 Ukropina, 15:14 Burić, 15:15 Janković, 16:15 Tomasović, Drašković - brani Anić, 17:15 Delić


Splitski Jadran je i drugu uzastopnu godinu u finalu Premier lige, te su i ponovo to učinili u pomalo nesvakidašnjim okolnostima, velikoj drami, senzacionalnom obratu nakon što su bili na rubu poraza, da bi pobjedu ishodili u raspucavaju peteraca jer nakon 32 minute pobjednika još nije bilo.

Utakmica je bila jednostavno rečeno - sjajna. Odličan tempo, puno obrata, nekoliko spektakularnih obrana i to sve četvorice vratara jer svi su u ovoj utakmici bili u vodi. I da, svakako senzacionalni Rino Burić. Njegova po skromnom sudu najbolja utakmica u dosadašnjem dijelu karijere, bilo da se radi o klubu ili reprezentaciji. Još da su i suci bili na toj razini... Da, sad puno tražimo, ali ovo ćemo zapisati - obojica su bili tragično loši, nisu vidjeli ono što su morali, a "izmišljali" su prekršaje koji jasno nisu postojali.

U tomu su nemjerljivo više zakinuli Jadran, te ćemo to svakako naglasiti i nikako ne zaboraviti, neovisno što su Splićani prošli dalje. Pitanje je zapravo, zašto je uopće na ovaj turnir pozvan rumunjski sudac? Međunarodni je? Da, je, ali nije dobar. I točka! No, pustimo ljude u bijelom i posvetimo se onom dobrom, vaterpolu.

Hrvanje s centrima

Jadran je bio na pragu poraza, na konopcima boksačkim rječnikom rečeno, kada je Marino Čagalj početkom treće četvrtine (18. minuta) isključen bez prava zamjene. To je ona najteža opcija isključenja, kontinuiranog igranja 4 minute s igračem manje i to pri vodstvu Radničkog 8:6! Nakon ovakvog prekršaja, slijedi i dodatna kazna, peterac za suparnika. Tu pozornost na sebe počinje skretati vratar Ivan Marcelić kojeg je inače trener Marelja poslao među vratnice sredinom druge četvrtine. Marcelić "skida" peterac Milošu Ćuku, ali Jadran ostaje i dalje s igračem manje. Pune četiri minute. Teško se obraniti, a još teže napasti. Koju minutu kasnije radnički ipak daje gol i sada je voda Splićanima debelo iznad usana - 9:6 za suparnika i još dvije pune minute s igračem manje. Gotovo pa bezizlazna situacija. I da, nismo naveli da u igri u tim trenucima nema niti prvog strijelca jadranaša Jerka Marinića Kragića (3 osobne pogreške).

Kragujevčani su možda pomislili čak i da je kraj, da će konačno u 4. ovosezonskom sudaru s Jadranom prvi put pobijediti, ali pita se puno toga Splićane. Posebno, Rina Burića. Branič, sjajno obavlja svoj posao u hrvanju s centrima kada se Jadran brani, ali opasan je s vanjske pozicije, no uplivava i u dva metra u napadu. Dva gola koja je postigao Radničkom su prava mala antologijska djela i to se ne viđa često. Gol za 9:7 (dakle s igračem manje je Jadran), Burić šraubom, s vanjske pozicije, ali s time da ga čuvaju dvojica Srba.

Ključna obrana Anića

Samo dvije minute kasnije, opet čarolija Rine Burića. Još uvijek su dvojica Srba na njemu (ma, mogu i petorica), ali Rino "iz lakta", ispod ruke upućuje ne šut, to je torpedo. Ta lopta siječe površinu vode. To je krasota izvedbe, ali to je teško uopće vidjeti. Taj prostor za provući loptu. Pet "komada" je Burić "uvalio" Srbima, ne računajući šesti u raspucavanju peteraca.

Jadran se kolosalnom igrom, nakon ne takvog uvoda, vratio, sredinom zadnje četvrtine poveo (11:10 i 12:11), da bi crnogorski ljevak Ukropina golom 25 sekundi do kraja "odveo" utakmicu do peteraca. U kojima je Mate Anić, tek što je ušao nakon treće serije, obranio Vuku Draškoviću. Za prolaz, za finale.

Linker
26. travanj 2024 16:21