DAVOR PONGRACIC Cropix
SLAVLJE TALIJANA

Nevjerojatan poraz Hrvatske! Barakude imale +5 prije zadnje četvrtine pa primile čak 7 golova

Nikad nismo vidjeli da je naša vaterpolska reprezentacija u posljednjoj četvrtini dobila toliko...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. ožujak 2023. 19:57

HRVATSKA - ITALIJA 13.14 (4:2, 4:4, 4:1, 1:7)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 1.000. Suci: Stavridis (Grčka) i Mišković (Crna Gora). Opunomoćenici: Bebić (Hrvatska) i Caputi (Italija).

HRVATSKA: Bijač (10+1 obrana), Burić, Fatović 1, Dužević 1, Lazić 1, Bukić 1, Biljaka, Ćuvela, Marinić Kragić 4 (1) (1-1), Vrlić, Bašić 3, Harkov 2, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

ITALIJA: Del Lungo (1 obrana), Di Fulvio 2, Alesiani, Marziali 3, Ferrero, Condemi 1, Renzuto 1, Echenique 1, N. Presciutti 1, Bruni 1, Di Somma 2 (0-1), Dolce 1, Massaro (1 obrana). IZBORNIK: Alessandro Campagna.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Italija 0-1.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 10, Italija 17. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (28).TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Di Somma (21), Ferrero (23), Bukić (28).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 9-16 (56%), Italija 5-9 (55%).

Odličan je to bio "Jadranski derbi", a Talijani bi rekli "Derbi Adriatico". U punoj mjeri to i odgovara vaterpolskom sučeljavanju Hrvata i Talijana. Dvije daleko, nemjerljivo najjače vaterpolske sile na Jadranu. Crnogorci uz svu tradiciju i ponešto uspjeha, zaostaju tu puno, Sloveniji je prije koju godinu cijeli nacionalni savez bankrotirao, pa su osnovali novi, a BiH (jer i oni imaju komadić jadranske obale) i vaterpolo, hm... to baš i ne ide zajedno.

Da sve napisano nije baš preuveličavanje, dokaz je nešto što se u Zagrebu nije dogodilo dugo, jako dugo. Tamo još od 2010. i Europskog prvenstva. Naime, u metropoli se nije čak dospjela tražiti ulaznica viška, jednostavno stoga što ih nije niti bilo! Rasprodano u subotu ujutro! Je, u redu, kapacitet zatvorenog bazena nije velik. Danas se natiskalo maksimum maksimuma 1.000 gledatelja (stajali su navijači čak i po balkonima unutar bazena, a to se zadnji put dogodilo 1989.; Mladost - Spandau 04, finale Kupa prvaka Europe). Međutim, upita je doista bilo još na stotine, možda i još tisuću, samo što su sada pravila stroga. I dobro je da je tako, zbog sigurnosti i udobnosti.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Početak utakmice, nešto što već postaje zaštitni znak Barakuda. Izbačaj u napadu, igrač više, lopta lijevo do Bukića i... mijenjaju se brojke na semaforu. Brojke golova. Hrvatskoj 1, suparniku nula. Iako, prije toga valja spomenuti bravuru Bijača koji je skinuo "zicer" Brunija. Naravno, pitanje je i kako je talijanski centar mogao tako neometano, u prvim sekundama biti sam na 2 metra, ali ne sitničarimo. Poglavito stoga jer je hrvatski početak bio briljantan. Sredinom druge četvrtine Bašić s lijeve strane, s igračem više pogađa za 2:0. Ni minutu kasnije na asist Bukić sa srednjeg vanjskog, centar Dužević prima loptu, okreće majstor i sebe i Talijana na vratu i pogađa za 3:0! Nije sve, kod tog je rezultata Bijač "skinuo" i peterac Di Sommi koji će malo kasnije si "natovariti" na glavu i drugu osobnu. To je jako dobro jer Di Somma nije nebitan igrač. Italija kao da je nastavila s napadačkom nepreciznošću iz dana rana, zadnje četvrtine protiv Mađara kada nisu dali niti jedan pogodak. Ispravio je to centar Luca Marziali za 3:1, da bi Renzuto smanjio na 3:2, ali... Iz napada s igračem više, nakon isključenja Fatovića koji, odgovorno tvrdimo, nije napravio prekršaj. Grk Stavridis je želio vidjeti drukčije. Do kraja prve dionice Bašić pogađa i drugi put, a početkom druge dionice i treći svoj gol (za 5:3). Svjesno smo prve dvije utakmice "prešutjeli" da mu je šut bio 0-5 kontra Francuza, bez šuta uopće. Namjerno nismo to potencirali, naglašavali jer smo znali da Bašu mora krenuti. Odabrao je pravu tekmu za takvo što. Tek smo zapisali ovu rečenicu kada je Bašić asistirao Fatoviću za vodstvo 6:3.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Talijanski vratar, Marco Del Lungo prvu je obranu upisao tek 13. minuti, baš Bašiću. Onaj spominjani Edoardo Di Somma dokazao je vrlo brzo svoju vrijednost, potvrdio ju je dva uzastopnim golovima za 6:5. U zadnjih 1.16 minuta čak tri gola. Lazića za Hrvatsku (nakon što mu je jedan opravdano poništen zbog isteka vremena, pa Marziali za goste i onda JMK. Jerko Marinić Kragić u osobito dobrom trenutku, 4 sekunde prije kraja četvrtine. To boli.

U drugoj su polovici Talijani počeli igrati presing od sredine bazena, ali uzvratile su i Barakude jednako što je malo Settebello iznenadilo, najviše da se netko uspio othrvati njihovom "skakanju preko glave". Onda je uz sve još proradila "splitska neman" - JMK. Marinić Kragić daje još dva u svom stilu, gromovito i silovito za 10:7; Di Somma "leti" van s tri osobne, a Harkov iz kontre trese mrežu za 11:7. Kada je minutu prije kraja treće dionice JMK postigao i četvrti gol, za ukupno 12:7, pet razlike uoči zadnjih osam minuta pretpostavljamo da je odluka pala. Kriva pretpostavka. Slijedila je drama kakvu već davno, zapravo nikad nismo vidjeli. Nikada baš nismo vidjeli da je Hrvatska primila, i to u zadnjoj četvrtini 7 golova. Sve dotad odlično zbavljeno u zadnjih je 8 minuta uprskano. Italiji komplimenti za upornost, a našima je ovo jako dobra, malo gorka, ali fina opomena. Čisto za ubuduće.

Linker
20. travanj 2024 17:33