BOZO RADIC/CROPIX
SLIJEDI OKRŠAJ U ZAGREBU

Ništa od velikog slavlja u Dubrovniku: Sjajni Žapci srušili Jug i izborili četvrtu utakmicu finala!

Treća utakmica bila je i daleko najbolja, a Mladost je podsjetila na svoja ponajbolja izdanja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. svibanj 2021. 19:49

Ništa nije gotovo kada su mnogi pomisli da jest, pa i kada su možda podsvjesno i u Dubrovniku držali da će u srijedu kasnije navečer slaviti svoj 17. naslov prvaka Hrvatske. Mladost je u istinski sjajnoj izvedbi, na tragu njihovih ponajboljih izdanja iz posljednjih sezona, pobijedila Jug AO usred Gruža, te "odvukla" finalnu seriju i do četvrte utakmice. Jugaško je vodstvo ukupno sada naime smanjeno na 2-1.

Treća finalna utakmica bila je uistinu i daleko dosad najbolja. Uostalom, ima i logike jer u prethodna dva susreta je igrala samo jedna momčad (Jug AO). U Gružu se "pojavila" i Mladost. I to kakva... Rasplivana, goropadna, usredotočena, točno onakva kakvom ju je zazivao njihov trener Zoran Bajić. Realizacija igrača više vrlo dobra (7-13), ali odlična je bila obrana u trenucima brojčane inferiornosti. Tu su Gospari prvi pogodak iz takih situacija postigli tek iz 6. pokušaja, debelo u drugoj četvrtini. Vratar Marcelić jedna od ključnih karika u pobjedi Zagrepčana sa čak 12 obrana, od kojih i jedan obranjeni peterac Paulu Obradoviću koji je u prve dvije utakmice bio najbolji igrač finala. Iznenadio je onaj drugi mladostaški ljevak, Splićanin Ante Visković (3 gola), ali vraća se lagano i onaj prvi, Konstantin Harkov.

Možda najviše od svega što je doprinijelo pobjedi Žabaca na jugu Hrvatske je njihova pokretljivost, rasplivanost. Iako su jugaši imali više protunapada ukupno (3-1), onaj jedini mladostaša je bio zastrašujuće silovit. Manje od šest minuta prije kraja, nakon obrane Jugovog nasrtaja, poput glisera su se prema Popadića sjurili Harkov i Miloš desno, Bukić lijevo i Lazić u sredini. To se rijetko viđa! Četvorica u kontri. Jasno da je završilo pogotkom (Lazić za 10:7) i to je baš bio početak poraza Juga AO.

Mladost je najvećim dijelom utakmice vodila, iako je sve do početka posljednje četvrtine cijelo vrijeme prednost bila samo po 1 gol. Za goste ili rijeđe, za domaćina. Marcelić je dao za naslutiti veliku večer u Gružu kada je kod 1:1, obranio s dvojicom isključenih mladostaša šuteve Fatovića, pa sekundu kasnije i Obradovića. Imala je Mladost priliku otići na plus 2 već početkom druge dionice, da Mislav Vrlić nije nonšalantno na vratnici praktički pogodio Popadića koji je već bio savladan, da bi iz kontre Lončar poravnao (3:3). Sredinom druge četvrtine, maestralna velemajstorija Lorena Fatovića, nedvojbeno potez utakmice. U protunapadu, predriblao je Harkova, ali je uvućen između njega i Bušlje, pa se onda okreće, baca lagano loptu još malo iza (!?), prolazi između Harkova i Bušlje po drugi put, uzima loptu i pogađa donji desni kut mladostaškog gola. Pogodak, potez, drubliz kakvi se viđaju jednom godišnje, ako i toliko puta. Kasnije će se ispostaviti da će to biti prvo i jedino vodstvo jugaša (4:3). Domaćin je činio poprilične pogreške u napadu, što je pak Marcelić u odličnom izdanju, ali i vrlo dobra obrana Zagrepčana znala zaustaviti. Pri kraju treće četvrtine i vodstvu ponovo Mladosti (7:6), žapci su imali priliku za +2 s igračem više, ali je Raduovu loptu za Miloša presjekao Garcia.

No, ono što im nije uspjelo u zadnjim sekundama treće, jest u prim sekundama posljednje četvrtine. Konstantin Harkov je iz peterca pogodio za mladostaško vodstvo 8:6 i početak malo ozbiljnijih problema jugaša. Domaćin je sretno i spretno smanjio nakon odbijene lopte (Lončar, 8:7), da bi već u sljedećem napadu iznova sjajni kapetan Mladosti, Luka Bukić "zavukao" s krila i s igračem više loptu u gol (9:7). Slijedio je potom i onaj opisani već masovni protunapad Žabaca (10:7), nakon kojeg Zagrepčani višu nisu dopuštali da im prednost padne na manje od 2 gola razlike. Štoviše, održavalo onih plus 3 (Harkov 11:8, točno 4 minute prije kraja i potvrda pobjede, Bušlje za 12:9, manje od 2 minute prije kraja).

Sljedeća, četvrta utakmica finala Prvenstva Hrvatske odigrat će se u Zagrebu, u subotu, 22. svibnja s početkom u 18.00 sati i uz prijenos na HTV 2.

JUG AO 10 : 12 MLADOST (2:2, 3:3, 1:2, 4:5)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Bez gledatelja. Suci: Franulović (Rijeka) i Gomez (Italija). Opunomoćenici: Bebić i Prvan (obojica iz Splita).

JUG AO: Popadić (7 obrana), Obert, Fatović 2, Lončar 3, Kržić 1, Garcia, Tomasović, Merkulov, Papanastasiou 2, Žuvela, Benić 1, Obradović 1 (0), A. Vukojević, I. Vukojević. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

MLADOST: Marcelić (11+1 obrana), Radu, Miloš 1, Biljaka, Lazić 2, Dašić, Bukić 3 (1), Bušlje 1, Visković 3, L. Bajić, M. Vrlić, Harkov 2 (1), Jurlina, J. Vrlić. TRENER: Zoran Bajić.

PETERCI: Jug AO 0-1, Mladost 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 15, Mladost 14. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Merkulov (25), Benić (28). ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (28).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 4-11 (36%), Mladost 7-13 (53%)

Linker
19. svibanj 2024 11:28