VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
VELIKI PLANOVI

Nova hrvatska megamomčad kreće u europski pohod, zvijezda na turnir otišla izravno iz bolnice s infuzije

Splitski Jadran danas započinje europski pohod prvim krugom kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. rujan 2021. 09:41

Na papiru ove sezone sigurno najjači vaterpolski klub u Hrvata, splitski Jadran danas stupa u akciju. S posljednjim danom kalendarskog ljeta, počinju kvalifikacije za Ligu prvaka, a time i nova europska klupska vaterpolska sezona.


U prvom kvalifikacijskom krugu ovog nadmetanja nastupa samo jedan hrvatski klub, trećeplasirani iz prošle sezone državnog prvenstva. Jadranaši su voljom ždrijeba svrstani u skupinu B u glavnom crnogorskom gradu Podgorici zajedno s momčadima - Jadran iz Herceg Novog, OSC iz Budimpešte, ENKA iz Istanbula, Sintez iz Kazanja, Apollon iz Smyrne u Grčkoj, te predstavnik Litve, Žaibas. Od tih sedam klubova, čak četiri idu dalje, u drugi kvalifikacijski krug. Realno, Jadran je tu favorit i za prvo mjesto, a kamoli za biti jedan od najbolja četiri, tako da plasman dalje doista nije upitan.

image

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Kratko smo svi na okupu

- Naš cilj se zna i nije vezan samo uz podgorički turnir. Cilj je ne samo proći ovaj turnir, nego izboriti nastup u Ligi prvaka - jučer će uoči puta u Crnu Goru trener Splićana Mile Smodlaka.


- S nestrpljenjem čekamo svi ove prve službene utakmice kako bi vidjeli neku prvu sliku naše realne vrijednosti iako je to još uvijek gotovo pa u obrisima. Naime, svježe smo zajedno, vrlo kratko svi na okupu. Iako, imali smo priliku protekli vikend odraditi nekoliko treninga s njemačkim Waspo 98 Hannoverom, tamošnjim prvakom i to je izgledalo vrlo, vrlo dobro.


Kada vam tako trener veli “vrlo, vrlo dobro”, onda je vjerojatnije da je izgledalo odlično...
- To su ipak samo trening-utakmice. Pravi, konkretniji sud se može davati ipak tek nakon neke “prave” utakmice, natjecateljskog naboja. Sigurno će biti puno prostora za napredak, ali stanje kakvo nam je sada je i mislim i više nego dovoljno za prolazak skupine.


Jadran je u Crnu Goru otputovao jučer, autobus pun, momčad kompletna, iako...
- Kompletni jesmo, ali imamo neke igrače s crijevnom virozom. Neki bitniji, ključni igrači baš i nisu fit i 100%. Neki dolaze izravno iz bolnice i s infuzije, tako da nije baš bajno, ali nam to nije nikakav alibi, niti razlog za paniku. Imamo dovoljno kvalitetnih igrača da bilo koji nedostatak može pokriti na svim pozicijama.


Ukoliko nije tajna, tko vam se nakon infuzije ukrcao u autobus?
- Nikša Dobud je u manjim problemima već tri dana, želučani problemi. Odlučili smo stoga da zapravo i ne putuje u autobusu s ostatkom momčadi, radi preventive. Nismo sigurni ni hoće li odmah igrati. Malo se žali i Zvonimir Butić, preskočio je nekoliko treninga, pa onda i Harkov, koji je isto imao neku manju virozu. Nije sjajno, ali dobro je, nema mjesta panici, nadam se da ćemo u Podgorici biti u situaciji da isprobamo sve igrače i vidimo što možemo.


Jadran je inače uputio na posudbu na godinu dana u šibenski Solaris mladog reprezentativca Petra Čondića Kadmenovića, no računate li već za ovaj turnir za nadarenog juniorskog reprezentativca, Roberta Stojanca?
- Za cijelu sezonu itekako računam, ali za ovaj turnir ne. Naime, on se s juniorskom reprezentacijom vratio s Malte u Zagreb u ponedjeljak kasno navečer, u utorak ujutro je sjeo u kombi za Split i sada ga odmah premještati u autobus, na put za Podgoricu, na novi turnir... ne. Nema smisla. Mora se malo ipak i odmoriti. On i ostali juniori iz Jadrana.

Sjećate li se Manhercza?

Što se suparnika koji ih čekaju u Podgorici, u stručnom stožeru Jadrana nemaju odveć informacija osim onih samo na papiru u pogledu sastava momčadi. Sam je početak sezone, mnogima niti to. Samo Mađari i Francuzi su započeli sa svojim prvenstvima. Definitivno najveći suparnik Jadranu je budimpeštanski OSC koji je minimalno (u brojčanom pogledu) mijenjao svoju momčad, ali jest u kvalitativnom. Doveli su naime Vince Vigvarija, dečka koji slovi za jednu od velikih, budućih zvijezda mađarskog vaterpola. Sada je jedan od najboljih u njihovoj mladoj vrsti. U OSC-u su i dalje centar Harai, pa Manhercz (onaj koji nam je u četvrfinalu OI u Tokiju “utrpao” 7 golova), Bundschuh...


Grčki Apollon iz Smyrne je promijenio više od polovice momčadi, a od nama u Hrvatskoj poznatijih igrača, ondje je prešao baš bivši jadranaš, iz Mladosti ovog ljeta stigli ljevoruki Ante Visković. Turski prvak ENKA iz Istanbula je zanimljiva zbog jednog vrlo poznatog igrača, Paula Obradovića koji je ondje otišao ljetos iz Juga AO. Jadran iz Herceg Novog je prvak Crne Gore, ali bitno oslabljen. Otišao je najbolji igrač, ljevoruki Đuro Radović (Olympiacos), pa Bjelorus Averka, kao i Dušan Baničević (obojica u katalonski Sabadell), a nema više ni Filipa Tešanovića koji je sada u talijanskom prvaku, Brescii. Ruski Sintez je ostao bez centra Pliskeviča (32) koji je prešao u zagrebačku Mladost, ali ostalo je dosta solidnih igrača - Latipov, Derevjankin, Bičkov, iskusni centar Lisunov, pa Rižov Alejničev, Sučkov... Litavski Žaibas ima jedno poznatije ime u svojim redovima, Crnogorca koji je nastupao nekoć za Makedoniju, Blagoju Ivovića.

Raspored Jadrana

Srijeda, 1. kolo (18.30):
Jadran (HN) - Jadran Split
Četvrtak, 2. kolo (16.30):
Apollon Smyrna - Jadran
Petak, 3. kolo (20.30):
OSC Budimpešta - Jadran
Subota, 4. kolo (10.45):
Jadran - Sintez Kazanj
5. kolo (16.30):
Jadran - Žaibas
Nedjelja, 6. kolo (12.30):
ENKA Istanbul - Jadran

Druga skupina u Savoni

Osim u Podgorici, kvalifikacijski turnir Lige prvaka igrat će se i u talijanskoj Savoni. Uz istoimenog domaćina, ondje će prolazak dalje tražiti još - Terrassa (Španjolska), Montpellier (Francuska), Primorac (Crna Gora), Varšava (Poljska) i Vitoria Guimaraes (Portugal). (dba)

Linker
16. travanj 2024 17:53