ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
1. KOLO SVJETSKE LIGE

Nova Hrvatska svladala olimpijske doprvake, ali pobjedu smo skupo platili - stradao kapetan reprezentacije

Pobjeda koja realno otvara put prema osvajanju prvog mjesta u skupini...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. siječanj 2022. 21:43

GRČKA - HRVATSKA 11:12 (4:3, 2:2, 1:3, 4:4)

ATENA - Plivalište Papastratiou. Gledatelja 300. Suci: Colombo (Italija) i Kun (Mađarska). Opunomoćenik: Krivokapić (Srbija).

GRČKA: Zerdevas (5 obrana), Kalegoropoulos, Skoumpakis, Kapotsis 1, Fountoulis 4 (1), Papanastasiou 1, Dervisis, Argyropoulos 1, Solanakis 1, Kakaris 1, Alafragkis, Vlachopoulos 2, Tzortzatos. IZBORNIK: Dimitris Kravaritis

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Milaković, Fatović 1, Krapić, Zović 1, Bukić 1, Vukičević 2, Žuvela, Burić 1, Vrlić 2, Benić 2, Bašić 2, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Grčka 1-1, Hrvatska -.

OSOBNE POGREŠKE: Grčka 12, Hrvatska 15. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (24). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Bašić (25), Skoumpakis (30), Žuvela (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Grčka 4-12 (33%), Hrvatska 9-14 (64%).


Pretjerivanje bi bilo napisati sjajna, ali definitivno jest velika, znakovita i vrlo lijepa pobjeda Barakuda. U prvoj natjecateljskoj utakmici nakon OI u Tokiju, pa onda još u gostima kod momčadi koja je ondje bila srebrna, izrazito jakog sastava Grčke, jedna bitno osvježena, nova hrvatska vrsta izvojevala je pobjedu u 1. kolu Svjetske lige. Pobjedu koja realno otvara put osvajanju prvog mjesta u skupini, ali ostavimo se sada skupine i posvetimo onomu što se zbivali u pirejskom bazenu.

Grci su u odnosu na Atenu bili bez centarskog tandema Mourikis i Kolomvos koji su se oprostili od reprezentacije (ali zato imaju odličnog Kakarisa iz Juga AO i Solanakisa), te Genidouniasa koji je ozlijeđen, pa i bez izbornika Vlachosa na klupi zbog korone. Popis onih kojih nema više među Barakudama u odnosu na Tokio je malo duži - Bušlje, Joković, Garcia, Lončar, Obradović. U igri se to zasad samo malčice osjetilo, u nekim detaljima koji se zovu - neuigranost. Zasad.

Izbornik Tucak je s ovom skupinom mladića radio jako puno na dva detalja, i inače ključna u vaterpolu - igrač više, odnosno manje. Baš su tu i dobili Grke. Igrač više je vrlo visok, 9-14, dok su naši mladići obrambeno izludili Grke. Od 12 njihovih situacija s igračem više, samo su 4 uspjeli uspjeli golom okončati. Nije to sve, uočili smo još neke nove akcije, odličnu igru igrača “na vratnici”, pa oslobađanja krila. “Pale” su i dvije kontre za koje je zaslužan Benić. Uz sve, Hrvatska je pobijedila igrajući pola utakmice bez jednog centra. U prvim sekundama je ozlijeđen kapetan i drugi centar, Ivan Krapić. Njegovo je mjesto kasnije zauzeo Rino Burić kojem to nije specijalnost, ali je dečko odigrao vrlo dobro. Ima pak jedan koji je odigrao kolosalno - Josip Vrlić. Od ukupno 14 isključenja Grka, 11 je napravljeno nad njime! Uz sve je još postigao 2 gola, odigrao sjajno i u obrani.

Grčka je povela 2:0 (Kakaris s igračem više kojeg je sam zaradio i Fountoulis iz kontre). Vodio je domaćin i 3:1, te 4:2, a u dva je navrata prijetila opasnost da se Grci otisnu i do plus 3. Benić iz protunapada, te Fatović u prvom napadu druge dionice su izjednačili na 4:4. Ipak, domaćin je i drugu četvrtinu održavao minimalnu prednost (6:5 u poluvremenu). Početkom treće je bilo i 7:5 za Grčku, a onda slijedi preokret - Bašić na lijep asist Zovića, pa Vrlić i konačno Burić sa centra, preokreću na 8:7 za Hrvatsku.

Sredinom zadnje dionice na početku koje smo ostali i bez Bašića (tri osobne), vezanim golovima Vukičevića, ljevaka Zovića, te Bukića, Hrvatska je povela 12:9, što je 1.58 minuta do kraja bilo dostatno za pobjedu.

Sljedeću će utakmicu u ovom natjecanju Hrvatska odigrati doma protiv Rusije, 15. veljače.

Krapiću puknuo bubnjić

Pobjedu u Ateni, Barakude su nažalost i skupo "platile". Nakon utakmice je potvrđena prvotna bojazan. Kapetanu naše reprezentacije Ivanu Krapiću je puknuo bubnjić u jednom okršaju pred grčkim golom, u prvim sekundama treće četvrtine. Zasad je još rano govoriti koliko će ova ozljeda uvjetovati i odsutstvo iz bazena reprezentativnog centra francuskog prvoligaša Noisy-le-Seca.

Linker
19. travanj 2024 06:50