Hoće li Mladost slaviti protiv Partizana?

 DAMIR KRAJAC Cropix
OVO JE BILO NEZAMISLIVO

‘Novo normalno‘: Dva klupska diva s po sedam naslova prvaka Europe sada se bore za ostanak u ligi

Mladost pobjedom nad Partizanom osigurava ostanak u Premier ligi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. travanj 2024. 13:00

Sjećate se jamačno one formulacije iz ne tako dalekih pandemijskih dana - "novo normalno". E, znate li što je "novo normalno" u vaterpolu? Onda kada se Mladost i Partizan, klubovi koji imaju svaki po 7 naslova prvaka Europe i čiji su dvoboji kroz povijest zapravo označavale borbu za trofeje, sada se bore za... ostanak u ligi. Jest da se to nadmetanje zove Premier liga ili regionalno natjecanje, pa će mnogi reći - "Dobro, to baš i nije presudno" - ali ipak... Dva ovakva diva spala su na borbu za poredak od 9. do 12. mjesta. U konkurenciji, bez uvrede ikome, ali jednog Šapca i Mornara. Nije baš...

Daklem, to nas čeka ovog vikenda u Zagrebu i Splitu. Borba za poredak od 9. do 12. mjesta, a to znači ostanak u Premier ligi. Na rasporedu su 3. i 4. kolo. Prva dva su odigrana prije tjedan dana u "velikim vaterpolskim središtima", Obrenovcu i Šapcu. Pojasnimo da posljednji, dakle 12-ti ispada iz Premier lige u A1, dok pretposljednji (onaj koji zauzme dakle 11. mjesto) ide u razigravanje s drugoplasiranim iz A1 lige. Stanje je sada bodovno u poretku od 9. do 12 mjesta, a uoči zadnje dvije utakmice ovog vikenda sljedeće - Šabac 9, Mladost 6, Partizan 6 i Mornar 3.

Tu doduše dolazimo i do silne nepravilnosti koja je onkraj svake pameti. Naime, Partizan nije odigrao sve utakmice u svojem prvenstvu, a koje se računaju za Premier ligu, te je njihov bodovni učinak ove sezone zapravo bitno drukčiji. Partizan bi trebao imati samo 4 boda (neodlučeno protiv Šapca i 3 boda iz pobjede nad Mornarom), ali... Temeljem odluke Vaterpolskog saveza Srbije koji je odlučio, a Regionalna liga očito prihvatila, beogradskom klubu su uračunata neka 2 boda iz prošle sezone!? Da, dobro ste pročitali, iz prošle sezone 2022./23. Nepojmljivo i kada bi se netko samo malo ovime pozabavio pravnim putem, ovakav slučaj pada na sudu kao zrela kruška. U pet minuta!

No, dok se to ne dogodi i ako se dakako dogodi, vodimo se aktualnim bodovnim stanjem. Ono pak govori da bi Mladost u slučaju subotnje pobjede nad Partizanom u Zagrebu sigurno osigurala ostanak u Premier ligi. Sad, je li bi kasnije bili deveti ili deseti... koga briga i tko to računa uopće. Mladost je inače prije tjedan dana u Obrenovcu "fino preslušala" Partizan i samljela ga 14:7. U tom susretu Partizan čak 17 i pol minuta nije postigao ni gol. Žapci su dakle solidni favoriti, usudili bi se prognozirati, iako je to dosta nezahvalno ove sezone s obje momčadi. Mladost će po svemu sudeći biti lišena usluga ozlijeđenog kapetana Darija Rakovca.

Istodobno će u subotu u Splitu Mornar ugostiti Šabac koji je realno jači od Splićana. U nedjelju će se gosti iz Srbije zamijeniti, pa će tako Šabac u Zagreb, a Partizan u Split.

Linker
06. travanj 2024 13:01