Igor Hinić, trener VK Primorje.
 

 NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV Cropix
PRIMORJE LOVI VAŽNU POBJEDU

‘Od početka sezone mi želimo to prvo mjesto. Ovo je super-utakmica za dokazivanje, tako ju treba shvatiti‘

Riječki klub u subotu u Beogradu igra vjerojatnu ključnu utakmicu za osvajanje prvog mjesta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. veljača 2023. 15:25

Tijekom sezone vrlo smo iscrpno pratili, te dakako nastavljamo, državno prvenstvo, Ligu prvaka, baš kao i Premier ligu. Ona je elitni, gornji dom regionalnih klupskih nadmetanja. Glede "donjeg doma" odnosno A1 lige, ona je ostala ipak u blagom medijskom zapećku. Neovisno tomu što je ondje čak 5 hrvatskih prvoligaša - Primorje EB, POŠK, Medveščak, Zadar 1952 i KPK. Iako ne tražimo opravdanje, njega ima.

Naime, od tih pet klubova čak su nam tri na ili pri samom dnu. U konkurenciji 12 klubova, Medveščak je na 9. mjestu, a posljednja dva pripadaju Zadru 1952 i KPK. No, kako se iz A1 lige ne ispada, onda... Splitski POŠK je u sredini, na 6. mjestu. Međutim, preostali peti klub u svojoj je biti prvi klub A1 lige. Doslovno! Riječko Primorje EB je prošle sezone dugo bilo pri vrhu, zamalo su ostali kratki za razigravanje za ulazak u Premier ligu. No, ove sezone, druga pjesma. Uoči sezone su s kluba na Kantridi jasno proklamirali kao jedan od ciljeva povratak u elitu, dakle Premier ligu. U tu u svrhu značajno ojačali momčad, doveli pojačanja (Muslim i Da. Brguljan), te su Riječani od 1. kola u A1 ligi videći. Tako je i sada.

U Beogradu se ovog vikenda igra posljednji u nizu turnira, ukupno četvrti, A1 lige u koji je Primorje EB ušlo ne samo kao vodeći sastav, nego i kao jedini koji ima stopostotan bodovnu učinak. Osam utakmica, osam pobjeda, gol-razlika +68. Melju sve pred sobom, te se nalaze na koračić maleni do osvajanja prvog mjesta. Koje pak nosi izravan plasman u Premier ligu sljedeće sezone ili od jeseni 2023. Jedini realni konkurent im je srpski predstavnik, Valis iz Valjeva. Klub utemeljen "jučer" odnosno 1993. i koji spada negdje u sredinu kvalitativnog ranga srpskog vaterpola. Dokazuje to i da se u Prvenstvu Srbije nalaze, nakon razdiobe lige, u tzv. Ligi za prvaka, ali s 3 poraza nakon tri utakmice. U Premier ligi pak, Valis ima tri boda manje od našeg Primorja EB, a njihov je omjer nakon 8 kola, 7-1. Jedini poraz su pretrpjeli od kotorskog Cattara. No, nadamo se da im slijedi i drugi...

Naime, u subotu navečer (18.45 sati) slijedi na beogradskom turniru veliki derbi. Sraz za praktički prvaka A1 lige, Primorje EB - Valis.

- Ovo je naša velika šansa, ali zna isto tako da i Valis u toj utakmici vidi svoju šansu. Bit će to jako tvrda utakmica, velika borba do samog kraja. Valis se pojačao u polusezoni, u siječnju i to dosta kvalitetno na mjestu centra. Doveli su Rusa Nikolova. Oni imaju inače 7-8 iskusnijih igrača, dobrog trenera, plivački su jaki. Dobra momčad - veli trener Riječana, Igor Hinić i dodaje.

- Ne govorim da mi nemamo ambicije. Imamo itekakve, od početka sezone mi želimo to prvo mjesto. Ovo je super-utakmica za dokazivanje, kako igračima, tako i meni kao treneru i to treba tako, kao izazov i shvatiti - zaključio je strateg Riječana.

Inače, pobjednik A1 lige se izravno plasira u Premier ligu, dok drugoplasirani ide u razigravanje s pretposljednjim iz Premier lige. Prošle je sezone taj drugoplasirani bio baš Valis. Pa... nek‘ to budu i ove sezone. Nije loše drugo mjesto.

Linker
02. svibanj 2024 15:11