DING XU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
RATKO RUDIĆ ZA SN

‘Odigrali smo zaista loše, a jedan nam je igrač jako nedostajao! Četvrtfinale? Sve je otvoreno...‘

Legendarni trener analizirao je utakmicu u kojoj su Španjolci nadigrali Barakude (8:4)
Piše: Ratko RudićObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 12:49

ZA SN KOMENTIRA: Ratko Rudić

Ovo je bila utakmica koja je imala relativan značaj, ali se ne može reći da je bez važnosti. Sigurno da je pobjeda donosila lakši prolazak u polufinale, to je činjenica. Sada nam slijedi Mađarska koja je jednako tako dosad igrala promjenjivo. Mi igramo s oscilacijama. Dobro - loše - pa dvaput dobro. Loše. Pa, ako je po tom ritmu, možda ćemo odigrati dobro sada. Šalu na stranu, sve je otvoreno i mi smo po meni kvalitetni, ako ne i kvalitetniji od Mađara. To su dvije momčadi s podjednakim šansama, iako smo mi u zadnje vrijeme imali nešto više uspjeha.

Što se utakmice sa Španjolcima tiče, nema mudrosti, odigrali smo zaista loše. Broj golova pokazuje da smo u napadu bili jako loši. Od selekcija do "tajminga" šuta, ali ne samo to. Nismo imali aktivnost. Naime, Španjolci nam nisu igrali M-zonu, nego klasičnu plitku, pokretljivu zonu. Odigrali su tako da naš centar ne primi loptu, da ne bi dobili veći broj isključenja na 2 metra, ali nisu prijetili kontrama što je odlika M-zone. No, u plitkoj zoni se izlazi na glavne pucače i tu se opredjeljuješ koga malo više "puštaš". Luka Bukić koji je, to se vidjelo i ranije, uz Jokovića postao glavni organizator igre i najbolji pojedinac, dakle Bukić je u jednoj situaciji privukao dvojicu Španjolaca na sebe i prebacio Macanu. Što želim reći.. Španjolska je išla na one igrače za koje smatraju da su najopasniji. Imali smo pogreške u napadu, u dodavanjima, čak ponekad i bez završnice. Mislim da nam je tu jako nedostajao Obradović, to moram kazati. Taj njegov šut i golovi koje on postiže u tim situacijama, zlata vrijede. Al dobro, imao je taj problem i sada dolaze utakmice u kojima će biti potreban.

Obrana je funkcionirala bolje, ali malo mi smeta kada napravimo neka zaista bespotrebna isključenja u vanjskoj liniji. Bez razloga! To je manjak koncentracije i to moramo izbjeći. Dalje, pojedini igrači moraju podignuti razinu samopouzdanja i agresivnosti. Bez hrabrosti nema rezultata.

Kada bi sažimao prvi dio natjecanja, onda valja reći da su najstabilniju formu i igru pokazali Španjolci. Mislim da oni to mogu i zadržati jer imaju momčad za to, a imaju i igrača kojeg posebno respektiram. To je Perrone. On je nosilac igre, on je trener u vodi i savršeno se prilagođava situaciji. Njemu ukoliko ne ide šut i gol, on preuzima druge zadatke. Perrone je velika vrijednost španjolske momčadi. Grci su me jako, jako pozitivno iznenadili. To je ekipa za koju sam rekao na početku da mogu biti vrlo neugodni svima. Sjajno sastavljeni, 2 klasna centra, 3 dobra beka, imaju odlične pucače Fountoulisa i Genidouniasa. To je prvorazredna momčad. Italija i Mađarska su igrali promjenjivo, a možda su najslabiji Amerikanci, no ne treba ju otpisati. Iz B skupine sve četiri reprezentacije nose određenu kvalitetu i sada će biti zanimljivo vidjeti u četvrtfinalnim nadmetanjima, čija je skupina bila jača. Koja će prevagnuti.

U svakom slučaju očekuju nas četiri jako zanimljive utakmice. Po meni je sve otvoreno, s tim da bi dao veću šansu Španjolcima u odnosu na SAD, dok su ostali parovi puno izjednačeniji.

Linker
04. svibanj 2024 05:38